7 Ekim Dünya Sereblal Palsi Günü

Yarımada Gazetesi 06/10/2016 - 18:52:41 Bu haber 2960 kere okundu
7 Ekim Dünya Sereblal Palsi Günü

Uzm.Dr.Mustafa Nuri CEYHAN

Muğla Halk Sağlığı Müdürü

 Sereblal Palsi Nedir?

          Öncelikle Serebral Palsi (beyin felci), bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen, fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 

 Serebral Palsili çocuklar ;

         

          Halen dünyada toplam 18 milyon Sereblal Palsili çocuk olduğu biliniyor. 350 milyon insan da Serebral palsili  bir çocuk veya yetişkin ile yakından bağlantılı. Hareketleri etkileyen, kalıcı bir sorun olan Sereblal Palsi oldukça karmaşık bir engelilik hali. Sereblal Palsili 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi var. Yaşam boyu sürüyor ve bilinen bir tedavisi henüz yok. Ancak uygun rehabilitasyon ve destek programlarıyla hastanın sosyal yaşama adaptasyonu sağlanabiliyor.

       

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2003-2013 yıllarını kapsayan araştırmasına göre, Türkiye’de 209 bin 522 çocuğa Sereblal Palsi tanısı kondu. Ancak gerçek sayı bunun kat kat üstünde. Maalesef hala çocuklarının bu durumunu saklayan aileler var. Her 8 saatte 1 çocuk Sereblal Palsili olarak dünyaya geliyor. Başka bir deyişle 1000 doğumun 4’ünde Sereblal Palsi görülüyor. Sereblal Palsili  çocuk ve ailesine rehabilitasyon ve eğitim destekleri çok önemlidir. Sereblal Palsili bireyler ve aileleri adına Sereblal Palsi hakkında toplumda farkındalığı arttırmak, yaşamlarında ne gibi zorluklar olduğu, topluma kazandırılmak adına ne gibi destekler almaları gerektiği ve bunun ne kadar maliyetli olduğu konusunda insanları bilinçlendirmek bizim görevimiz. Sereblal Palsi yaşam boyu eğitim ve terapi gerektirdiği için oldukça maliyetli bir kronik rahatsızlık. Sereblal Palsi rahatsızlığının çözümüne yönelik kök hücre çalışmaları devam etmektedir.

“Sereblal Palsili bireyleri doğru anlayın.”

Sereblal Palsi bireylerin toplumdan en temel beklentisi toplum tarafından doğru anlaşılmak. Çünkü ailelerin en büyük sıkıntısı, Sereblal Palsili ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmamaları sebebiyle toplumun çocuklarına farklı bakışlarla yaklaşması. Devamlı eğitim ve rehabilitasyon desteği alan Sereblal Palsili çocuklarda çok büyük gelişmeler gözlemliyor. Devamlı eğitim alabilmeleri için maddi ve manevi destekler alabilmeleri Sereblal Palsili bireylerin ve ailelerinin umutlarını yeşertiyor.

“Serebral Palsi'li çocukların ve ailelerinin günü kutlu olsun, hayat onlara hep kolaylıklar sunsun.”

Yorum