Çocuklar ve Bayram!.

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 26/04/2024 - 09:18:40

       25 Nisan 2024 tarihli Sözcü Gazetesi'ndeki haber başlığı çok ilgimi çekti: 'Çocukların Yüzde 62'si Her Gün Makarna Yiyor.'

Haberde; Türkiye'de 22 milyona ulaşan çocukların önemli bir bölümünün Afrika ülkelerinden bile daha ağır koşullarda yaşam mücadelesi verdiğinden bahsediyor. CHP İstanbul Mv. Erdoğan Toprak tarafından hazırlanarak MYK'ya sunulan vahim raporda; çocukların

℅ 62,4'ü her gün ekmek ve makarna ile besleniyor. Her gün et, tavuk, balık tüketen çocukların oranı ℅12,7 düzeyinde kaldı. Okuldan kopup çalışmak zorunda kalan çocuk sayısı da

5 milyona ulaştı. (1)

       Haber çok can sıkıcı. Büyüme çağındaki çocukların ekmek ve makarnayla beslenmesi; zeka geriliğine, boylarının  kısa kalmasına, ilerde şeker hastalığına ve obeziteye(şişmanlık) sebeb olur.

       Et fiyatları çok artınca aileler tavuk etine yöneliyordu. Bugün televizyon haberlerinde tavuk etinin de fiyatının çok arttığını ve üretimin azaldığından bahsetti. Sağlıklı beslenmek için en az haftada bir defa balık yenmesi öneriliyor.

       Geçim sıkıntısı çeken aileler, çocuklarına et, balık ve tavuk alamayınca en ucuz besin olan makarna ile karınlarını doyuruyorlar. Okulda beslenme çantalarına süt, peynir, yumurta, meyve koyamıyorlar. Anne ve babalar, çaresizlikten çok üzülüyorlar. Çocuklar ise bazı arkadaşlarının güzel beslendiğini görürken kendileri aç dolaştığı için onlara karşı bir kıskançlık ve öfke duyuyorlar.

       Aç olan çocuğun aklına ders girmez; aklı hep yiyeceklerdedir. Öğrencilere öğle yemekleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Çocukların Anaokulu'ndan üniversiteyi bitirinceye kadar sağlıklı beslenmelerini ve iyi eğitim almalarını sağlamak devletin görevidir.

       Sağlıklı nesiller, sağlıklı beslenmeyle olur. Çocuklarımızın iyi bir geleceği olması ve nesillerin yok olmaması için acilen bu konuya devlet el atmalıdır. Sadece yatılı okullarda değil, tüm okullarda yemek ücretsiz olmalıdır. Bunun için kaynak nerede diyenlere yanıt şudur: Sadece devlet kurumlarında ve belediyelerde lükse son vermek ve tasarruf yapmak yeterlidir.

       Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan para yardımlarıyla mülteciler ve çocukları üç öğün yemek yerken, istediği okullarda ücretsiz okurken ve burs verilirken kendi çocuklarımızın aç kalması kabul edilemez.

       Devlet yetkilileri, tüm çalışanlarına insanca yaşayabilecek, çocuklarını iyi besleyebilecek maaş verirse her şey düzelir.

       Üç gün önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'ydı. Hepimiz, çocukluğumuzda yaşadığımız 23 Nisan'ları hiç unutmayız.

       Geleceğin büyükleri olan bugünün çocuklarının mutlu olması için iyi beslenmesi; ruhen ve bedenen sağlıklı olması gerekmektedir. Çünkü, 'sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.'

       Atatürk'ün, dünyada ilk defa Türk çocuklarına armağan ettiği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı kutlu; çocuklarımız, karnı tok ve mutlu olsun ki; gelecekleri güzel olsun.

       Çocuklarımız, okullarda karnının zil sesi yerine sadece okulun zil sesini duysunlar.

       Bir insanın anavatanı çocukluğudur.

       Çocuklarımızın çocukluğunu iyi ve mutlu yaşaması , geleceğe umutla bakması dileğiyle.

 

Kaynak:

(1) -25 Nisan 2024 tarihli Sözcü Gazetesi- Cem Yıldırım.