YES PLEASE

TURGAY MUTLU 03/04/2024 - 09:30:26

              Kalimerhaba Uluslararası Dostluk İşbirliği ve Tanıtma Derneği ve Marmaris Belediyesi iş birliği ile gerçekleşen 19. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali’ne,  20 Mart 2024 tarihinde, yerel yazarlar söyleşisi ve imza gününe katılmıştım. Sevgili dost, can Abim Umur Özlüer’in bir ay önceki daveti üzerine yola çıkarak Armutalan Kültür Merkezindeki Tarık Akan salonunda ‘Aşkın Mitolojik Halleri’ adlı şiir kitabımı sevgili okurlarıma imzaladım. Bu arada benim gibi davete icap ederek gelen yerel sanatçı ve yazar arkadaşlarımız da eserlerini sergileyip kitaplarını imzaladılar. Çok güzel bir gündü. Nazik daveti için sevgili üstadımız Umur Özlüer’e ve sanatçı Selma Sonat’a çok teşekkür ederiz.

        İşte bu güzel etkinlikte ‘Yes Please ‘  kitabının yazarı sevgili hemşerimiz Behiye Günnaz Can ile tanıştık ve daha sonra kitaplaştık. Ortak arkadaşımız olan sevgili ressam- yazar Raşit Öztürk ile aynı masayı paylaştık. Behiye Hanımefendi de hemen yan masada kitaplarını imzaladı. Yakın olduğumuz için bol bol sohbet ettik. Şiir ve edebiyat üzerine konuşmalar yaparak konuyu mitolojiye doğru taşıdık. Mitoloji konusunda uzman olan ve benim şiir kitabımın önsözünü yazan, ön ve arka kapak tasarımını yapan Raşit Öztürk, aynı zamanda Behiye Günnaz Can’ın ‘Yes Please’ nin de arka kapak yazısını ve ön kapak tasarımını yapmış. Emekleri ve çalışmaları için Raşit Öztürk’e çok teşekkür ediyoruz.

           Yazar, kitabını yirmi bir yaşında iken bir çocuk isteyip istemediğini bile anlamadan kucağına aldığı, sonrada bütün hayatını onun üzerine kurduğu dünyasını, ninniler söyleyip masallar okuduğu, uğruna deliler gibi çalışıp yarınlarını hazırlarken, ne olduğunu anlamadan yirmi iki yaşında yitirdiği biricik oğlu Serkan Kozalıoğlu’na ithaf ediyor. Kitabın gelirini de oğlu Serkan anısına kurulan Serkan- Behiye Can Kütüphanesine bağışlıyor. Ruhu şad olsun. Işıklarda uyusun.

            Kitabı severek, keyifle okudum. Türkçe sonrası çevirisi yapılarak İngilizcesi de yer verilmektedir. İçindeki anılar ve öyküler keyifli olduğu kadar yerel bir ağızla yazıldığı için de zevkle okunuyor. Karya Yayınevi tarafından basımı yapılan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Özellikle İngilizce öğrenmek isteyenlere öneririm. Okumak isteyip te okuyamayan, okutulmayan köy kızının anılarını okudukça kendi yaşamınızdan kesitler bulacaksınız. Kah hüzünlenecek, kah gülümseyeceksiniz. Hayat böyle bir şey işte deyip te yazara hak vereceksiniz. Köy kızının çığlıklarını duyacaksınız, etkileneceksiniz.

Kitabın tanıtımını,  Behiye hanımı benden daha iyi tanıyan arkadaşım Raşit Öztürk’ün kaleminden çıkan arka kapak yazısıyla devam edelim:

        1964’te Marmaris Turunç’ta doğmuş olan Behiye Günnaz Can; günümüz anı-öykü edebiyatının en özgün yazarlarından birisidir. Öykülerinde kendi zamanının Turunç’una tanıklık eden yazar, var olan veya olmayan karakterler aracılığıyla insanlığın ortak trajedisini anlatır: Yalnızlık, iletişimsizlik, sevgisizlik, ölüm ve rant. Yazarın dünyası, bir bakıma sınırlı bir dünyadır, öyküleri hep Turunç’un çevresinde döner ve kadın olarak da hemen her zaman kendisinde yoğunlaşır. Ama Behiye Günnaz bu sınırlı dünyanın uluslararası insanlarının, çevre ve doğa karşısındaki ince duyarlılığını, öyle bir ince alayla çizer ki, Marmaris ve Turunç büyüleyici bir nitelik kazanır.

Yes Please’i beğenerek okuyacağınıza inanıyoruz.

                                      Raşit Öztürk- Sanat Yönetmeni