SÜRGÜNDE AÇAN TOHUM

TURGAY MUTLU 03/01/2022 - 08:23:37

                Roman, roman kahramanı vali Beyin; ‘’Onlar beni toprağa gömmek istediler…Ama benim ‘tohum’ olduğumu bilmiyorlardı!’’ Sözüyle ilk giriş bölümü başlıyor ve ‘’Toprak Doğurgan Bir Kadın Gibidir!’’ diyen yazarın özdeyişiyle devam ediyor. Sürgünde Açan Tohum adlı eserinin yazarı arkadaşım Selda Davran, harika bir roman yazmış. Zevkle okudum. Adıma imzalayıp gönderdiği için de ayrıca çok teşekkür ederim. Okuru bol olsun. Yazarın ilk kitabı olan Umut Oyunu adlı eserini 2016 yılında yine buradan tanıtımını yapmıştım. Umut Oyunu adlı eserinin devamı olan ‘’Oyun Bitti’’ yazarın ikinci kitabıdır. Onu da keyifle okudum. Sürgünde Açan Tohum ise üçüncü eseridir.

           Kurgusu, her ne kadar hayal ürünüdür diye baştan okuyucuya bağlantı kurmayın diye uyarılsa da roman kahramanlarını tanıdığımdan dolayı ve geçmiş dönemde yaşanan olaylara şahit olduğum için de esinlenen kaynakları biliyorum. Kurgu harika. Peron Kitabevi basımı bu güzel eseri mutlaka okuyunuz.  Tavsiye ediyorum. Kaymakamlık makamından Valiliğe doğru giden aşamada ülkemizin birçok yerinde görev alan İskender Bey, başarılı çalışmalarının semeresini gördükçe mutlu oluyor. Her bölümünü ve her görev yaptığı il ve ilçelerdeki çalışmalarını okudukça eminim sizlerde benim gibi seveceksiniz, sevineceksiniz. Özellikle son görev yeri Çorum İskilip’te yapmış olduğu çalışmalarla atılan her bir tohumun yemiş verdiğini, çiçek açtığını ve yeşerdiğini göreceksiniz.

Kitabın daha iyi tanıtımı için arka kapak yazısından alıntıyla devam edelim:

            Ne olursa olsun, asla ideallerinden vazgeçmeyen, sevginin rotasında doğaya tutkun, toprağa aşık, sanata hayran, bilime inanan, haksızlığın karşısında, yoksulun yanında, ayrıştırmadan halkın yanında, vicdanın yolunda yürüyen bir bürokrat olur mu? Sürgünde Açan Tohum sizi sıra dışı bir bürokratın hayat çemberinin içine alacak.

             Birinci Dünya Savaşı sonrasında Rus ve Ermeni çetelerin işgal ve zulmüyle yaşadığı topraklardan kaçanların acısını ruhumuzda hissederken, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan esir kamplarında esir düşenlerin çığlıklarını duyacaksınız. Yaşanılmasına izin verilmeyen bir aşkın hüznünde boğulurken mültecilerin çaresiz bakışlarındaki girdaba kapılacaksınız…

            Van Gölü canavarının sırrını ererken, sürgün topraklara savrulan bir tohumun hayata anlam katarak topraktan fışkırdığına şahit olmanın coşkusunu yaşayacaksınız. İnadına yaşayacağız. ‘’ Toprak doğurgan bir kadın gibidir.’’

                     ‘’Benim kahramanlarım; hayallerinden, ideallerinden asla vazgeçmeyenlerdir!’’

                                                                                                     Mustafa Kemal ATATÜRK

      Not: Tüm okurlarımın yeni yılını kutlar, esenlikler dilerim.