EMEKLİ...!

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 06/01/2022 - 08:18:04

Yeni doğan bebek, bir süre sonra emeklemeye ve iki ayağı üstünde yürümeye başlar.
Daha sonra da öğrencilik ve çalışma hayatı derken zamanı gelir ve emeklilik hayatı başlar.
Uzun süren çalışma hayatı sonunda emekli olan insanlar, bir ara kendini boşlukta hissederler. Ama aldıkları  maaş, yaşamlarını sürdürmeye yetmediği için yine gelir getirecek işleri yapmaya devam ederler.
 
Ülkemizde; SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin sayısı, 29.06.2021 verilerine göre toplam, 9 milyon 187 bin kişiden oluşuyor.(1)
Yani 10 kişiden 1'i emekli.
2022 yılında emeklilerin sayısı, belki 10 milyonu geçecek.
 
Peki, emekliler, insanca yaşamak için yeterli maaş alıyor mu?
Tabii ki...Hayır!
SSK'lı, Bağ- Kur'lu ve Emekli Sandığı emeklileri ayrı ayrı ücret alıyor. 
4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 10 bin lirayı geçtiği ülkemizde 1000 TL ve 1500 TL emekli maaşı olanlar var. Ancak TÜİK'in enflasyon oranına göre yeni yapılan zamla birlikte  en düşük emekli maaşı 2500 TL oldu. 
2022 Ocak Ayı'nda, memur emeklilerine  %22.48, İşçi ve Bağ- Kur emeklilerine ise %25.48 zam yapılması kararlaştırıldı.
 
Akaryakıtdan ulaşıma, gıda giderlerinden sağlık ve ilaç giderlerine, kira giderlerinden elektrik, doğalgaz ve pazar- market giderlerine her ürünün  %50 ile %150 arasında  zamlandığı ülkemizde emeklilerin maaşlarına yapılan zamların hiç bir şekilde refah getirmesi mümkün değil... Hatta, ölüme bir an önce yaklaştıracak.
 
Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde yaşayan emekliler, maaşlarıyla dünya ülkelerini gezerek mutlu olurken;
kendi ülkemizin emeklileri, bırakın yurt dışında tatil yapmayı,  karnını nasıl doyuracağını düşünüyor... Bir arkadaşı ile sohbet etmek amacıyla  kahvehaneye gitmeye korkuyor...
 
Evinde elektrik veya doğalgaz kullanmamak, bedava ısınmak için alışveriş merkezlerinde dolaşan, evinde battaniye ve yorgan altında ısınan, pazara akşam karanlığında giden, tavuklara verme bahanesiyle lokantalardan bayat ekmek isteyen ve ısıtarak yiyen, düzgün beslenemeyen, torunlarına harçlık veremez hale gelen   emeklilerimiz var.
 
Devletine yıllarca hizmet eden, hayatının son demlerini yaşayan bu insanlara bu acıları yaşatmak reva mı?
 
Türkiye'deki emeklilerin insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamasını ve maaşlarındaki artışın enflasyonun üzerinde olmasını ve yaşam kalitesinin artırılmasını istiyoruz. 
 
Emeklilerimiz;
bellerini büken, insan içine çıkmaz hale getiren hayat pahalılığı altında ezilmesinler... Hayatlarının son demlerinde mutlu ve huzurlu yaşasınlar.
 
Kaynak:
(1) Google