“Algı saptırılması”

Erdil Ünsal 28/09/2021 - 09:29:24

Hepimiz iyi bir komplo teorisini severiz, değil mi? Bazı komplo teorileri kanıtlarla desteklenir, bazıları hem lehde hem de aleyhte kanıtlara sahiptir. Anketler, ABD de yetişkinlerin yarısının en az bir komplo teorisine, geri kalanın dörtte üçü meleklere, dörtte biri de kilisede mum dikme ile istemlerinin olacağına inanır. İnanmak evrensel bir iç duyu programlanmasıdır. Komplo teorilerinde beyin ilk önce olumsuza programlanmıştır. Bir komplo teorisi sadece bir kişinin kurduğu komplo teorisi değildir. Bazı gölgeli ve güçlü organizasyonlar insanlara zarar vermek peşindedir. On dördüncü yüzyılda, Ockhamlı William adında bir Fransız keşiş, “Tüm komplo teorilerine inanıyorum rakip teorilerin en basiti muhtemelen doğru olanıdır.”
 
Peki, bu fikirleri kabul etmemiz için hepimizi biraz ve bazılarımızı çok etkilendiren şey nedir? Normal yaşamda kanıtlara dayanarak olaylara inanma eğilimliyiz. Eğer bir arkadaş bize yağmur yağdığını söylerse, muhtemelen pencereden dışarı bakar doğru mu değil mi kontrol ederiz. Ama, eğer Ay’a inişlerinin sahte olduğunu, ABD Neveda çölünde anime edildiğini ya da aşıların tehlikeli olduğunu duyduğunu söylerse, onun sözüne güvenme ihtimalimiz yüksek olur.
 
Bugün, hızlı değişimle kuşatılmış, endişe verici karmaşık küresel hastalık tehditleri ve siyasi liderlerimizin kalitesiz ve yetersizliği ile ilgili gelişmeler, komplo teorilerine inanma olasılığını artırıyor. Toplumsal kriz dönemlerinde, insanlar yaşamlarına anlam kazanmak için inanmaya eğilimlidirler. Anglia Ruskin Üniversitesi'nde sosyal psikoloji profesörü Viren Swami. komplocu düşüncenin arttığını karanlık güçlerin iyiyle kötü arasındaki savaşın olayları şekillendirdiğini, komplo teorileri ilgi çekicidir ve bazıları muhtemelen doğrudur, diğerleri sadece doğrudur. Komplo teorilerinin zararsız eğlenceden eğlencesiz zarara geçtiğini söylüyor.
 
Uzaydan gelen Kertenkele Adamlarının gizli topluluğu, UFO, Dünyanın yuvarlak değil düz olduğu, Ay’a gidilmediği bütün olayın ABD Nevada çölünde canlandırıldığı., İlluminati, Yeni bir Dünya Düzeni kurma için bir sayıya göre 13 bir sayıya göre 100 den fazla zengin ailelerin bir araya gelerek kurduğu birlik.Tam seçim sırasında seçime katılacak temsilciler meclisi üyelerinin sex skandallarının medyada yer alması, 2001 9/11 ikiz kule bombalanmasının ABD nin Irak ve Suriye’yi işgal etmek için kendi organizesi olduğu.
 
Bu komplo teorilerinden bazıları hangi dine mezhebe ait olursanız olun size inandırıcı, diğerleri de size düşündürücü gelmiyor mu? Herhangi bir kelimenin sonuna ‘-gate’ ekleyin Watergate, Irangate, 'Monicagate''haberleri yaygın. ABD de bu tür teoriler tipik olarak otorite veya güçten yoksun insanlar tarafından tercih edilmektedir. Basit bir komplo teorisi onlara meydan okuma kapasitesi verir komplo teorisinin siyasi bir silah olarak konuşlandırıldığına inanılır. ABD komplo teorileri açısından dikiş tutan zengin bir ülke. Burada her zevke uygun bir komplo teorisi var ve yirmi dört saatlik haber döngüsünü işgal ediyor ki, NBC tv şimdi bir 'uzman dezenformasyon muhabiri' istihdam ediyor. Bakın etrafınıza kanıtlı olan olaylardan çok komplo teorilerini inanmak yaygın. Sedat Peker’in youtube da ortaya attığı iddiları günde 10 milyon kişinin izlemesine kanıt, bu iddiların çoğunun doğru çıkması. İktidar bu youtube yayının yayınlanmasına yasak getirdi. Doğru iddilar olmasa yayınlanması önlenir miydi?
 
İnsanlar neredeyse her zaman inançlarına kanıt temelinde değil, çekici bulduklarına dayanarak ulaşırlar.
 
- BLAISE PASCAL
 
Kyn: Conspiracy Theories by Tom Cutler