2024 Yılı Seçimlerin Konuşulacağı bir Yıl Olacak...

Erhan Ayaz 03/01/2024 - 08:13:48

Aslında soru çok net:  2024 yılı dünyada demokrasinin bir eğilim noktasına ulaşarak otoriterliğe kayma yılı mı olacak? Bu soru, dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil eden ülkelerin, yaklaşık 4 milyar insanın bir şekilde seçimlere katıldığı bir dönemde garip gelebilir.
 
Gerçekten de Amerika Birleşik Devletleri'nden Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'ne, Hindistan'dan Meksika'ya ve Tayvan'dan Endonezya'ya kadar, dünyanın stratejik olarak en önemli ülkeleri bu yıl seçimler düzenleyecek. Özet olarak 2024 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan ülkeler sandık başına gidecekler ki içlerinde küresel jeopolitik açısından çok stratejik öneme sahip ülkeler de mevcut. 
 
Küresel gelişmeleri analiz eden birçok uzman sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran'ın Yüksek Lideri Ayetullah Ali Hamaney gibi diktatörlerin demokrasiyi kullanarak kendi yönetimlerini desteklemeye ve muhalefeti bastırmaya çalışması değil; aynı zamanda, Batı dünyasında da demokrasi de tehlikede tespitinde birleşiyorlar. 
 
ABD Başkanı Donald Trump, gelecek Kasım ayında tekrar seçilirse demokratik kurumları siyasi rakipleri aleyhine kullanma tehdidinde bulunuyor. Potansiyel olarak tekrar seçilmesi, zaten Avrupa'da paniğe neden oluyor; çünkü o zaman Ukrayna'ya ve hatta NATO'ya sırtını dönerek Putin'in Rusya'nın imparatorluğunu yeniden inşa etme ile Orta ve Doğu Avrupa'da etki ağlarını güçlendirme fırsatını bulabileceği endişesi yayılıyor.
 
Avrupa'da, Haziran ayındaki AB seçimleri, aşırı sağ partilerin - belki de en önemlisi Fransa ve Almanya'da - gerçek bir ivme kazandıkları ve potansiyel ulusal hükümetlere dönüştüklerini göstermeye aday gibi görünüyor. Bu partilerin üzerinde durulan büyük soru iktidara geldikten sonra bağımsız yargı ve özgür basın gibi Avrupa demokrasisinin temel taşlarını söküp sökmeyecekleri. Demokrasi, sadece demokratik değerlere dair anketlerde düşük sıralamada olan ülkelerde değil aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi kurumsallaşmış demokrasilerde de zorlanıyor. En önemli soru ise Trump'ın ABD Başkanı olarak yeniden seçilme ihtimali ki sorunun yanıtı küresel anlamda birçok jeopolitik meselenin çözümü ile yakından ilgili; yanıtını ise Kasım ayında göreceğiz. Bu noktada bir başka yazı konusu da ABD seçimleri yaklaşırken Türkiye'nin dış politika tercihleri olacak...