Turizm sezonu açılırken denizlerde emniyet ne durumda?

Yarımada Gazetesi 20/04/2017 - 11:40:45 Bu haber 1379 kere okundu
Turizm sezonu açılırken denizlerde emniyet ne durumda?

Marmaris, ulaşım ve turizm ayağıyla ülke kalkınmasında önemli rol oynayan Türk Denizciliği’nin temsilcilerini ağırladı. Turizm mevsiminin  açılışı sayılan Turizm Haftası’na denk gelen 19 Nisan’da  Marmaris Netsel Marina’da gerçekleşen panele katılanlar arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, TOBB Başkan Yardımcısı Halim METE, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Turk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Yön. Kur. Bşk Hasan Mengi,  Deniz Turizm Birliği Derneği Başkanı Erkan Özatağ yer aldı.

Deniz turizminden- taşımacılığa, denizlerde güvenlikten- su araçları sorumluluk sigortalarına kadar birçok konunun masaya yatırıldığı panelde; Türkiye’nin deniz turizmi ve taşımacılığı açısından öne çıkan bölgelerinde emniyet ne durumda? Deniz ulaşımı ve turizminde, güvenli şekilde yelken açabilmek için “Su araçları Sorumluluk Sigortası” yaptırılması zorunlu iken, kimler ne kadar bu sorumluluğu yerine getiriyor? Can ve mal güvenliği, çevre koruma hangi noktada? gibi birçok soru cevabını buldu.

Denizlerde emniyetin tartışıldığı panelde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka “Denizcilik sektörü için sigorta olmazsa olmazdır. Sigorta, medeniyettir, güvencedir. Denizlerde dolaşan her bir kişinin hayatı bizler için çok değerli” dedi.

Deniz turizmi mutlak sigorta koruması altına alınmalı!

Deniz Turizm araçları arasında P&I sigortası kullanımı dahili kabotajda ne yazık ki çok yaygın değil. Sadece Yunan Adalarına ve Uluslararası sefer yapan turistik deniz araçları ile hatlı yolcu taşımacılığı yapan deniz araçları arasında P&I sigortası kullanımı yoğunlukta. Toplam deniz aracı sayısına bakıldığında P&I sigortalı deniz aracı sayısının %5 oranının altında olduğu öngörülüyor. Yani Türkiye’de hem deniz aracı sahipleri hem yolcular herhangi bir kaza riskine karşı korumasız… Marmaris’te gerçekleşen panelde konuşan Türk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker “Türkiye’nin dört bir yanının sularla çevrili olduğunu ve deniz turizminin turizm gelirlerinde çok önemli bir kanal olduğunu düşünürsek gerek yolcu tarafında gerekse gemi ve teknelerin sigortalanması tarafında daha hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz. Olası risklerin karşılanabilmesi karşılıklı mağduriyetlerin yaşanmaması için sigorta denetimlerinin yapılması da bu noktada daha çok önem kazanıyor. Yolcular tarafından bakıldığında uygun teminata sahip olunmaması olası kazalarda oluşabilecek ölüm veya maluliyette mağduriyetler yaşanmakta, işletme açısından bakıldığında ise yolcuların haklarını aramaları durumunda tabi olacakları sorumlulukları karşılamaları zorlaşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ciddi kazalar meydana geldi. Bunlardan en çarpıcıları Bodrum ve Antalya’da yaşandı. Kazalarda hayatını kaybeden turistlerin tazminat talepleri karşısında işletmeciler ödeme yapmakta zorlandı. Bu konuyu uluslararası krizler açısından da ciddiye almak gerekiyor. Olası kazalarda yolcu sigortalarının yapılmamış olması ciddi krize bile sebep olabilmektedir. Bu açıdan öncelikle deniz turizmi mutlak sigorta koruması altına alınmalıdır. Mevzuatta uygun limit olmaksızın teknelerin liman çıkışlarına izin verilmemesi,  denetimlerin çok iyi yapılması gerekmektedir” dedi.

Yolcular P&I sigortasını sorgulamalı!

Türkiye’de riske en açık araçlar arasında günübirlik tur yapan tekneler geliyor. Bu araçların çalışma müsaadeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından veriliyor. Bu teknelerin her yıl yenilemek zorunda oldukları denize elverişlilik belgelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sigorta zorunluluğu isterken 3. şahıslara karşı teminat limitleri belirtilmiyor. Seferlere katılan yolcular sigortalı görünse de ne yazık ki tazminat limitleri yok. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Liman Başkanlıklarının gezi teknelerinin sigortasız denize açılmalarına müsaade etmemesi gerektiğini ifade eden Türk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker  “ denizde kazalar kara ulaşımına göre az olsa da hasarları ne yazık ki büyük oluyor. Burada yolculara da büyük görev düşüyor. Tavsiyemiz sigortasız araçlara binmemeli ve sigortayı sorgulamalıdır. Aksi takdirde herhangi bir olumsuz durumda hiçbir şekilde yasal haklarını temin edemezler. Türk P&I gezi tekneleri için sunduğu sigorta ürünlerinde, yolcular, çevre, mürettebata karşı tüm sorumluluklar sigortalanıyor” diyor.

Türkiye turizminin gözbebeği deniz turizmi…

P&I sigortası ile sağlanan geniş teminat, işletmeler açısından faaliyetlerini kaza sonrasında devam ettirebilmeleri için hayati önem arz etmekte. Özellikle turizm açısından deniz turizminin payı düşünüldüğünde gerek risklerin ortadan kaldırılması gerekse güvenli denizcilik ve yolcu güvenliği uluslararası platformlarda ciddi bir öneme sahip. Deniz Turizm gelirleri 2016 yılında 3.4 milyar Dolar, genel turizm gelirleri içerisinde deniz turizminin payı 20%...Bu anlamda P&I sigorta teminatı olmazsa olmaz diyen Ufuk Teker “turizm açısından bakıldığında, kaza neticesinde oluşan mağduriyetlerin sigortacı tarafından çözümlenmiş olması, deniz turizm sektörünün tamamını etkilemeden sorun giderilmiş olacaktır. Memnun turist daha çok turist demektir” dedi.   

Haber Merkezi 

Yorum