Milletvekili ve avukatlar Can Atalay’ın serbest bırakılmasını istedi

Yarımada Gazetesi 24/06/2023 - 09:14:41 Bu haber 2940 kere okundu
Milletvekili ve avukatlar Can Atalay’ın serbest bırakılmasını istedi

Bodrum’da adliye önünde basın açıklaması yapan milletvekilleri ve avukatlar, cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılmasını istedi.
 
Gezi davasının tutuklu sanıklarından avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçildi ancak henüz hapisten çıkmadı.  Av. Can Atalay'ın serbest bırakılması ve vekillik görevini yapabilmesi talebiyle Bodrum Adliyesi önünde millevekilleri ve avukatlar tarafından basın açıklaması yapıldı.
 
Muğla Barosu Bodrum İlçe Temsilcisi Av. Onursal Özbek, “Av. Can Atalay, anayasadaki amir hükümler ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine rağmen halen tutuklu. Mazbatasını almış bir vekil olmasına rağmen salıverilmedi ve yasama görevini yapması engelleniyor. Biz bunu meslektaşları olarak protesto ediyoruz, o nedenle buradayız.”
 
Muğla Barosu Başkanı Av. Levent Akgün ise Atalay’ın 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçildiğini hatırlatarak şunları dile getirdi;
 
“Yargılanmakta olduğu bir dosya sebebiyle hala tutulu bulunan meslektaşımız avukatları aracılığı ile milletvekilliği mazbatasına ulaşmış, ancak TBMM’deki yemin törenine katılamamıştır. Milletin  iradesiyle milletvekili seçilen meslektaşımızın maalesef mecliste yer alamaması, kabul edilebilir bir durum değildir. Anayasamızın 83’üncü maddesine baktığımızda yasama faaliyetlerine katılmasının zorunlu olduğunu görmekteyiz. Yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, Anayasa Mahkemesi kararları ve Yargıtay içtihatları dikkate alındığında seçmen iradesinin egemen olabilmesi açısından seçilen milletvekilinin mecliste bulunmasının şart olduğunu görmekteyiz. Bu sebeple millet iradesinin tecelli edebilmesi açısından halkın iradesi ile milletvekili olan bir kişinin cezaevinde bulunmaması gerektiğini düşünüyor, bir an önce salıverilmesi konusunda gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini bildiriyor ve yetkililerden bu konuda gerekli çalışmaları yapması konusunda duyarlılık bekliyoruz.”
 
CHP Muğla milletvekili Av. Cumhur Uzun, Atalay’ın serbest bırakılması gerektiğini ifade ederek “Anayasamızın 83’üncü maddesi çok açık olarak tutuklu bir şahsın milletvekili seçilmesi halinde derhal salıverileceği hükmüne amirdir. Ne yazık ki Adalet Bakanı, tutukluluk yerine sanki hükümlüymüş gibi teknik bir durumun ayrımına varmaksızın ki en başta kendisinin varması gerekirken hükümlülere ilişkin bir prosedür işletilmesi gerekiyormuş ve o prosedür bekletiliyormuş gibi bir umarsızlık içinde olduğunu, kendi beyanları ile ne yazık ki gördük. Oysa şu anda Yargıtay’ın bir dakika bile gecikmeksizin, Can Atalay’ı diğer sanıklardan ayırdığı bir yargılama, inceleme aşamasına geçerek, millet iradesinin tam olarak icra edebilmesi için serbest bırakması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
 
CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici birkaç gün önce Atalay’ı İnsan Hakları Komisyonu’na seçtiklerini hatırlatarak “6 Şubat’ta yerle bir olmuş bir kentin iradesi, temsilcisi Can Atalay, bir an önce görevine başlamalı ve halkın iradesini, halkın ihtiyaçlarını çözümlemek ve mecliste görevini ifa etmek üzere serbest bırakılmak zorundadır. Bizler birkaç gün önce mecliste oybirliği ile kendisini İnsan Hakları Komisyonu’na seçtik. Milletvekili olmuş, mazbatasını almış ve İnsan Hakları Komisyonu’na seçilmiş Can Atalay, derhal serbest bırakılmalıdır.” ifadelerini kullandı. 

Yorum