Milletvekili Demir: “Kandırıldık! Enflasyonun suçlusu domates ve sivri bibermiş”

Yarımada Gazetesi 05/12/2016 - 14:02:17 Bu haber 1290 kere okundu
Milletvekili Demir:  “Kandırıldık! Enflasyonun suçlusu domates ve sivri bibermiş”

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 2017 bütçesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi görüşülürken, Muğla’da seracılık yapan çiftçilerin yaşadığı sıkıntılarını gündeme getirerek; Çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerini satamaz hale geldiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e “Cumhurbaşkanı enflasyon suçlusu olarak domates ve sivri biberi gösterdi ve bizim Fethiye bölgesindekiler de seraya gidip suçlu olarak domatesi görüyorlar. Ürünlerimizi söküp atalım mı diye bana soruyorlar bende halkın vekili olarak size soruyorum. Çiftçilerimiz domates biberleri söküp ne diksinler?” diye sordu.

Çiftçiler ile yaptığı konuşmaları da plan bütçe komisyonunda bakana ileten Demir, “Ankara’da enflasyonu yükseltiyorsunuz ama burada bizi iflasa sürüklüyorsunuz, söküp en iyisi mi bunları atalım, ya da ne yapalım?” diye soruyorlar. Seralarda yetiştirdikleri ürünleri, özellikle de sivri biberleri siyasetçilere özel olarak hazırladıklarını da ilettiler. Çiftçilerimiz Seracılık örtülü tarımı destekleme konusunda bakanlığımızdan destek bekliyorlar.” dedi

Muğla’ da T.C. Ziraat Banka şubeleri ve Tarım Kooperatiflerince tadilat projesi adı altında 100.000 TL’ye kadar 5 dekar ve üzerindeki seralar için ilk yıl için %100 faiz indirimli diğer yıllarda ise yüzde 50 faiz indirimli, 7 yıl vadeli olarak verilen kredi fırsatından bahsediliyor. Bizim oralarda biliyorsunuz ki; 5 dekar üzerinde tarlalar yok, Urfa’da olduğu gibi büyük imkânları, tarlaları, arazileri olanlar yok, halkın geneli küçük işletmeci. Çiftçiler özellikle sera yenileme ya da topraksız seracılığa teşvik etmek için arazi büyüklüğü sınırlamasının kaldırılmasını istiyorlar.” dedi.

Demir sözlerine şöyle devam etti:

“Ege’de seralar için güneş enerjisine ihtiyaç yok”

“Seralara kredi vermek için Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi çerçevesinde, alternatif enerji kaynakları (Jeotermal, Güneş enerjisi) kullanılması zorunluluğu var. Bu bir zorunluluktan ziyade ihtiyaç olmalı.

“Antalya’da, Ege’de, Akdeniz’de ısı ihtiyaç yok. Bu zorunluluğun da kaldırılmasını özellikle talep ediyorlar. Güneş enerjisine bizde ihtiyaç yok ama zorunlu olarak konulmuş bir kredi alma konusunda, destek alma konusunda bir zorlama var, bunun da kaldırılması özellikle bölgemizin beklentileri içerisinde.

“Çiftçileri sarı ineğine kavuşturalım”

“Sayın Bakan, özellikle et konusundaki çabalarınızı, gayretlerinizi görüyoruz ama bizim Muğla ve birçok tarım ve hayvancılık sektörünün ön planda olduğu yerlerde aile işletmeciliğinin, aile besiciliğinin desteklenmesi açısından hayvancılığı 3’e, 5’e, 10’a yükseltecek Ziraat Bankası’nın desteğinin daha güçlendirilmesi yönündeki çalışmaların önünü açmanız, daha çok yaygınlaştırılmasını desteklemeniz gerekmektedir. Ancak görüyoruz ki destekten çok engeller var. Bunlardan birisi de tapu istemesi. Bölgedeki insanların sarı ineğine ulaşmasında, buluşmasında bu tapu talebi bir engel. Bu konuda eğer iyi niyetli ise iktidar ve köylünün gerçekten hayvancılık yapmasını, küçük çiftçiliğin geliştirilmesini istiyorsa besicinin ve bu konuda destek sağlaması gerektiği düşüncesindeyim. Muğla’mız da niçin IPARD projesi içerisinde alınmıyor? Muğla cezalandırıyor mu Sayın Bakan?”

“Nar üretimini destek verelim”

“Narenciye ve nar bu sene perişanlara oynuyor. Bölgemiz, ülkemiz, dekar başına olan desteğin kilo başına şekline dönüştürülmesi beklentisi içerisinde. Bu konuda çalışmalar yapılırsa bizler de, bölgemizdeki insanlar da artık narenciyelerinin, narlarının üretimini belki kesmezler.”

Yorum