Köpekleri tekmeyle kovalayıp, su ve mama kaplarını deviren kişilere tepki

Yarımada Gazetesi 26/05/2021 - 09:25:06 Bu haber 3255 kere okundu
Köpekleri tekmeyle kovalayıp, su ve mama kaplarını deviren kişilere tepki

Bodrum’da sokaktaki köpekleri tekmeyle kovalayıp, su ve mama kaplarını deviren bir kişilerin güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri tepki çekti. Akyarlar Mahallesi’ndeki bir sitede yaşayan köpeklerin bir site sakini tarafından tekmeyle kovalanması güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı. Görüntülerde şahıs, site içerisinde yatan bir köpeği tekmeleyerek bölgeden uzaklaştırıyor. 
 
Başka bir görüntüde bu kez farklı bir kişi, bir yandan köpekleri bölgede kovalıyor, bir yandan da hayvanların bölgedeki mama ve su kaplarını tekmeleyerek döküyor. 
 
Bahse konu olaylardan haberdar olan hayvanseverler, suç duyurusunda bulunduklarını açıkladılar. 
 
Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu Üyesi Avukat Arzu Ayyıldız,  yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 
“İnsanlarda ‘Bodrum’da hayvanlar sokaklarda çok mutlu ve mesut yaşıyorlar’ algısı var. Böyle zannediliyor ama durum öyle değil. Artık giderek sokaklara, kaldırımlara sığamaz oldular. Hem burada artan nüfus sebebiyle istenmiyorlar, hem köylü tavuklarım serbest yollarda dolaşsın diye çitle çevirmiyor, tavuklarıma geliyor diye istemiyorlar. Ya da herhangi bir nedenle. Mesela oradaki tekme atmanın hiçbir açıklaması yok. Orada uyuyan bir köpeğe yürürken tekme atıyor vatandaş. Su kabını ya da mama kabını tekmeliyor. Orada olmasın istiyor. Şimdi bu akıl ve mantıkla açıklanacak bir şey değil maalesef. Bu hayvanlar hiçbir yere sığamıyorlar. Biz Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikayeti değerlendiriyoruz. Suç duyurularında bulunuyoruz. Bu vatandaşlarımızla da ilgili suç duyurusunda bulunduk ama maalesef bu tarz olaylar çok fazla yaşanmaya başlandı ve bunun artık önünün alınması lazım. Bununla ilgili çözümler üretmek için biz herkesle, belediyeyle diğer bütün kurum ve kuruluşlarla masaya oturup gerekirse tek tek vatandaşlarla görüşmeye, sitelerle görüşmeye, köyüyle, herkesle görüşmeye hazırız. Kanunu hukuku herkese tek tek anlatmak görevimiz. Biz bunu misyon edindik kendimize çünkü bu hayvanlar kimsesiz. Bu sebeple biz onları kimsesiz bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için aslında tüm vatandaşlara sorumluluk düşüyor.”
 
Vatandaşların, ‘barınak gelsin, bu köpekleri toplasın’ diye yanlış bir algısının olduğunu ifade eden Ayyıldız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
“Öncelikle barınak değil, bakımevi. Bunu söylemek istiyorum. Belediyenin bu hayvanları alıp götürüp besleyecek bir yeri yok. Barınak değil, bakımevi. Bakımevi geçici bir bakımevidir. Kısırlaştırılması gereken hayvanları kısırlaştırıp, tedavi edilmesi gereken hayvanları tedavi edip yine aldığı yere geri bırakmaktan başka bir yetkisi bulunmamaktadır. Bu yetki de sadece belediyeye aittir. Hiçbir kurum, kuruluş, site hayvanların yerini değiştiremez. Besleyenlere müdahale edemez. Kanun bunu kesinlikle yasaklıyor ve idari para cezaları uygulanıyor. Dolayısıyla bu taleplerin hepsi kanuna aykırı taleplerdir. Bunu da söylemiş olalım.”

Yorum