Karabulut, “Orman Alanları Mevzuat Açısından İmara Konu Edilemez”

Yarımada Gazetesi 11/03/2024 - 11:36:36 Bu haber 296 kere okundu
Karabulut, “Orman Alanları Mevzuat Açısından İmara Konu Edilemez”

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yaşanan orman yangınları sonrası yapılan çalışmalarla ilgili basın mensuplarına yönelik bilgilendirme programı düzenlendi. Programda özellikle yanan yerlerin imara açılması konusunu ele alan ve Güvercinlik’te yapılan otellerin orman alanına değil, Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiş bir alanda yapıldığını söyleyen Muğla Bölge Müdürü Salim Karabulut,  “Geçmişten bugüne kadar yanan tüm alanlarda 1 metre kare dahi ağaçlanması yapılmayıp, başka amaçla kullanılan bir orman arazisi bulamazsınız.” Dedi.

Milas Orman İşletme Müdürlüğü, yanan alanlarda yapılan ağaçlandırma ve gençleştirme çalışmalarını yerinde görme ve inceleme amacıyla Milas ve Bodrum’da görev yapan basın mensuplarına 12 Temmuz 2023 tarihinde yanan Boğaziçi Mevkii’nde bilgilendirme programı yaptı. Programa Muğla Bölge Müdürü Salim Karabulut, Bölge Müdür Yardımcıları Adnan Güller ve Ersen Çetin, Basın İletişim Şube Müdürü Yüksel Savaş, İşletme Müdürleri, İşletme Müdür Yardımcıları ve İşletme Şefleri katıldı.

Milas Boğaziçi bölgesinde 2023 yılı Temmuz ayında yanan alandaki doğal gençleştirme çalışmalarıyla ilgili basın bilgilendirme programı 9 Mart Cumartesi günü gerçekleştirildi. Bölge Müdürü Salim Karabulut, yangının ardından saha temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte tekrar ormanlaştırma çalışmaları aşamasına geçildiğini belirterek, 142 hektarlık alanda doğal gençleştirme yöntemiyle tohumlardan fidan elde etme çalışması yapıldığını ve 2024’ün ilk aylarıyla birlikte sahadaki çimlenmelerin başarılı bir şekilde sağlandığını söyledi.

2023 yılında iki gün arayla peş peşe çıkan Boğaziçi Mahallesi’nde ve Kemikler bölgesindeki yangınların çıkış sebebi, ne kadar sürede söndürüldüğü, kullanılan ekipmanlar ve destek veren kurumlar hakkında bilgiler vererek basın açıklamasına başlayan Muğla Bölge Müdürü Salim Karabulut, “Burası Akdeniz bölgesine özgü bir tür olan, yöremizde nadir bulunan Halep Çamının olduğu bir yer. Bunun için burası özel bir bölge. Yanan sahanın üretim aşaması bitti. Buraya Halep Çamı tohumu attık. Gençleştirme çalışmalarımızı tamamladık. Tabi gönlümüz hiç yanmamasından yana ama bulunduğumuz bölgede yangının çıkmaması mümkün değil. Yangınla mücadelede temel çabamız yangının çıkmasını engellemek.” dedi.

 “Programı düzenlememizin temel amacı ormanlar yanıyor,  imara açılıyor, üzerine oteller ve villalar yapılıyor gibi ithamların olması” diyen Karabulut, “Ormanlarımız 6831 sayılı orman kanunu ve Anayasamızın 169. maddesi kapsamında koruma altındadır. Yani 1 metre karesinde bile herhangi bir yapılaşmanın olması ve işgal edilmesi söz konusu değildir.  Ormanların devamlılığını sağlamak için tür değişikliğine gitmiyoruz. Bu yöreden toplanan ve genetik yapısı aynı olan türler yeniden yeşillenecek. Biz genetik kirlenmeye de dikkat ediyoruz. Ormancılık tekniği açısından başka bir yerden tohum getirip burada yetiştirmek uygun değil.” Dedi.

Basın açıklamasının yapıldığı sahanın kısa sürede gençleştirme çalışmalarına başladıklarını da söyleyen Karabulut, “Burası 2023 yılının Temmuz ayında yandı. Gençleştirme çalışmamız da aynı yılın ekim ayı sonuna bitti. Çimlenmenin de gelişmesi için sıcak ve nem gibi bazı kriterler var.” şeklinde ifade etti.

YENİ SEZON HAZIRLIKLARINI DEĞERLENDİRDİ

Yeni yangın sezonu konusundaki hazırları da değerlendiren Bölge Müdürü Salim Karabulut, “Yeni yangın sezonu için ekipmanlarımızda artış var.  10 adet yeni arazöz geldi. Yangınla mücadele kapsamında geçen yıla göre daha da iyiyiz. Hava araçlarımız geçen yılla aynı. Her ne kadar kış mevsiminde de olsak da hazırlıklarımız zaman aldığı için başladı. Yangında kullandığımız araçların geçen yıldan bir eksiği yok, artısı olacak.  Ekipmanların olmasından ziyade bunların yangın anında yönetilmesi de çok önemli. Bunun için de çalışmalar yapıyoruz. Her yangın bir kıvılcımdan başladığı için her ihbarı dikkate alıyoruz.” şeklinde konuştu.

GEREKLİ TEDBİRİ ALDIKTAN SONRA VATANDAŞLAR ÇALIŞMALARINI YAPABİLİRLER

Anız ve zeytinlik temizliği sonrası yapılan yakma işleminin yasak olması konusuna da değinen Bölge Müdürü Salim Karabulut, “Anız yakılmasına karşıyız çünkü orman yangınları konusunda risk oluşturmasının yanında tarım yapılacak arazinin yapısını bozduğu için karşıyız. Tarım il Müdürlüğü de bu işin üzerinde ciddi şekilde duruyor. Zeytinlikte yapılan temizlikler kış döneminde yapılıyor. Ormana bitişik olmayan alanlarda gerekli tedbiri aldıktan sonra çalışmalarını yapabilirler. Zaten vatandaşa yakmayın desek de onlar bir şekilde yakıyor. Orman yangınına neden olmayacak şekilde bu tür faaliyetlerde bulunurlarsa mutlu oluruz.” dedi.

YANAN ALANLARIN AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

2021-2022 yangınlarına da değinen Karabulut, “Bu yıllardan çok büyük alanlar zarar görmüş. 2021 yılında 52 bin hektar, 2022 yılında da 5 bin 800- 6 bin hektar orman alanı yanmış. Gençleştirmenin mümkün olmayacağı sarp araziler, yani doğaya terk edilmesi gereken tüm alanların dışında ağaçlandırma çalışmaları bitti. Bu yangında yanan tüm ormanlar gençleştirildi.  2023 yılında da 405 hektar orman alanı zarar gördü.  Bu yangınlar bulunduğumuz alan olan Boğaziçi mevkii ile Kemikler mevkiinde yaşandı. Bunun dışında kayda değer büyük bir yangınımız olmadı.” diyerek yeni sezon için de yangınsız bir dönem olmasını diledi.

YANGIN KULLANILARAK BAZI KURUM VE KURULUŞLAR İTHAM EDİLDİ

Güvercinlik bölgesinde 2007 yılında yanan ve ardından otel yapılması hakkında aldıkları eleştirileri de ele alan Karabulut, “Bu alan 1987 yılında resmi gazetede yayınlanarak, turizm alanı ilan edilen bir yer. Orman Genel Müdürlüğü’nün yönetiminden çıkıp, Turizm Bakanlığı’na turizm tesisleri yapılması amacıyla resmi gazete yayınlanarak turizm alanı olarak ilan edilen bir yer. 1991 yılında da burası Orman Genel Müdürlüğü tarafından Turizm Bakanlığı’na devredilmiş.  Yani burada bir şekilde turistik tesis yapılacak. Vatandaşın bunu sürekli gündeme getirip, tepki göstermesinin nedeni de 2007 yılında çıkan orman yangını. Turizm tesisleri yapılması için oranın yanması gerekmiyordu. Orası turizm alanı olarak ilan edildiği için zaten bu tesisler yapılacaktı.  Orada istenmeyen tek durum ise yangın çıkması oldu. Yangın kullanılarak bazı kurum ve kuruluşlar itham edildi.” dedi.

KARABULUT AKBELEN ORMANI’NIN KESİLMESİNİ DEĞERLENDİRDİ

“Geçmişten bugüne kadar yanan tüm alanlarda 1 metre kare dahi ağaçlanması yapılmayıp, başka amaçla kullanılan bir orman arazisi bulamazsınız. Bunu ben taahhüt ediyorum. Bunun aksi bir durum olması söz konusu bile değil. Anayasamızın 169. Maddesinde yer aldığı gibi orman alanları daraltılamaz diye bir hüküm var. Daraltılamaz demek yani orman niteliği dışında başka bir amaçla kullanılması demektir. Böyle bir şeyin olması da mümkün değil.  Orman alanları mevzuat açısından imara da konu edilemez.” diyen Salim Karabulut’a “Anayasa’da madde bu kadar net ise Akbelen ormanı niçin kesildi” sorusu üzerine Bölge Müdürü Salim Karabulut,  “Devlet oradaki iki tane termik santrali ruhsatları ile beraber ihale etmiş.  İhaleyi alan firma oradaki kömürü çıkartmak istiyor. Biz de orman teşkilatı olarak üzerindeki ağaçları kaldırdık, bu kömürün çıkarılmasına izin verdik. Bu sürecin içerisinde sadece Orman Genel Müdürlüğü olarak biz yokuz. Bu sürecin içerisinde bulunan birçok kurumdan sakınca yoktur diye görüş alınıyor.  Orada terk edilen alanlardan birçok ağaçlandırma yapılan sahalar var. İzin verdiğimiz tüm maden ocaklarında oradaki işlem bittikten sonra oradaki sahayı ağaçlandırma yapılabilecek duruma getirilmiş şekilde teslim alıyoruz ve bu sahaları yeniden ağaçlandırıyoruz.  Orman alanı olan yerlerde ve özel mülkiyette olan alanlarda da ağaçlandırma çalışmaları var.” Dedi.

 Basın açıklamasının ardından yanan alanlarda yapılan ağaçlandırma ve gençleştirme çalışmaları basın mensuplarına yerinde gösterildi. 2021-2023 arası Milas bölgesinde yanan diğer alanlarda yapılan işlemler ise bölgeye ait fotoğraflar üzerinden, öncesi ve sonrası şeklinde anlatıldı.

 

 

Yorum