Bakan Avcı: “Zararları tedbirlerle telafi edeceğiz”

Yarımada Gazetesi 13/04/2017 - 10:48:27 Bu haber 648 kere okundu
Bakan Avcı: “Zararları tedbirlerle telafi edeceğiz”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı önceki gün Marmaris’in ardından Bodrum’da da turizm sektöründen temsilcilerle buluştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Bardakçı’daki D-Salmakis Otelde Turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Bakan Avcı’nın yanı sıra; AK Parti Muğla Milletvekilleri Nihat Öztürk ve Hasan Özyer, Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu, MKYK Üyesi Yelda Erol Gökcan, BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu, TURSAB Bölge Başkanı Sevinç Gökbel  ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Valisi Amir Çiçek “Bu sabah Marmaris’te güne başladık. Sayın Bakanımız ve Turizm sektör temsilcileri bir araya geldi. Oldukça yararlı bir toplantı oldu. Burada yapacağımız toplantı sonrasında sektörün sıkıntıları ve beklentileri daha anlaşılır olacaktır.” dedi.

Homeros’un “Ebedi Mavilikler Ülkesi” Cevat Şakir “Başka yerde nur içinde yatılacağına Bodrum’da huzur içinde yaşanır” dediği bu topraklarda Turizm sektörünün temsilcileriyle bir arada olmaktan mutluyum diyerek sözlerine başlayan Bakan Avcı konuşmasında şunları söyledi:

Başarı hikayesi

“Ülkemiz son 15 yıl içerisinde Turizm’de gerçekten büyük bir başarı hikâyesinin altına imza attı. Devletimizin 2023 hedeflerinde, tüm sektörlerde ilk ona girme hedefini Turizm sektörümüz 6. olarak çoktan yakaladı. 2016’da tüm yaşananlara rağmen, Türkiye dünyada 6. Avrupa’da 4. turizm destinasyonuna sahip olan bir ülkedir. 2002’den bu güne Turizm gelirlerimiz, 12.5 milyar dolardan 31 milyar dolara yükseldi. Turizm gelirlerimizin cari açığı karşılama oranı %8o oldu. Dış ticaret açığını karşılama oranı %42, toplam ihracattaki payı %22 oldu. Dolayısıyla 1.5 milyon insanın istihdam edildiği ülkemizin stratejik sektörlerinden biridir. Bu başarının hepiniz bir parçasısınız. Tüm Dünya’da yaşanan küresel bir problem olan terörün olumsuz etkilerinden etkilendik. Bu nedenle hükümetimizin 2016 yılında ortaya koyduğu “Acil Eylem Planı Destek Paketi”ne ek olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın isteğiyle bir Turizm hamlesi başlattık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Başbakanımız ve Turizm Sektör Temsilcileriyle yaptığımız toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımız, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı Türkiye’de tatile davet etti. Düğünlerini derneklerini Türkiye’de yapmalarını tavsiye etti, davet etti.  Çünkü Avrupa’da yaşayan Türk Vatandaşları yılda 50 bin düğün yapıyor. Vatandaşlarımızın Türkiye’de yapacakları düğünlerinde, belediye başkanları ve turizm işletmecilerinin verecekleri desteklere çok teşekkür ederim. “ dedi.

Türkiye – Rusya Ortak Kültür ve Turizm Yılı Anlaşması

Türkiye’nin dünya genelinde 112 turizm fuarına katılacağını belirten Avcı; “Ülkemizi her yerde güçlü bir şekilde tanıtmaya devam ediyoruz. Son olarak Rusya ile imzaladığımız 2019 Türkiye – Rusya Ortak Kültür ve Turizm Yılı Anlaşması buna en önemli örnektir. Arap Turizm pazarına da çok önem veriyoruz. Ülkemizin birçok yerinde sektör temsilcilerini de ağırladık, tanıtımlarımızı yaptık. Sadece deniz, kum güneşe kitlenmeden, yani Kuzey Avrupa ülkelerine kitlenmeden, aynı zamanda kültür turizmine de odaklanmak istiyoruz. Bu konuda Antalya ve Alanya iyi durumda. Muğla’yı da bu gruba katmak istiyoruz. Sağlık, Eğitim ve Spor Turizmi konularında elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Zor geçen 2016 sonrası birçok tedbir aldık. Kredilerin ertelenmesi, taksitlenmesi, yeniden yapılandırılması, uçaklara yakıt desteği rahatlamaya neden oldu. Geçen yıl belli dönemde uygulanan yakıt desteğini bütün bir yıla yaydık. Yakıt desteği sadece charter değil, tarifeli uçuşlarda vereceğiz. Bu destekleri havalimanlarına da yaydık. Diğer ilgili bakanlıklarla destekleri genişletmek için gerekli çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kruvazör Turizmine de yolcu başı 30 dolar destek vereceğiz. Gelecek yıllar, inşallah aldığımız ve alacağımız tedbirlerle sıkıntıların telafi edileceği günleri getirir” dedi.

Bakan Nabi Avcı yaptığı bilgilendirme toplantının geri kalan bölümüne basına kapalı olarak devam etti. Bu bölümde sektör temsilcilerinin sorduğu sorulara cevap veren Avcı, talepleri yazılı ve sözlü olarak dinleyip not etti.

Haber Merkezi 

Yorum