2019 Yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ne zaman?

Yarımada Gazetesi 19/04/2018 - 09:07:35 Bu haber 2719 kere okundu
2019 Yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ne zaman?

Bilindiği üzere 16 Nisan 2017'de yapılan başkanlık sistemi referandumu % 51. 41 ile sandıktan 'EVET' çıkması sonrası Başkanlık sistemini halk resmen onaylamış oldu. 
 
Son günlerde gündemden düşmeyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamada 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden aday çıkarmayacaklarını ve Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini söylemişti.
 
Bahçeli bu sözlerini grup toplantısında da tekrarlamış ve iş birliğini 2019 seçimlerinden sonraki 5 yılda da sürdüreceklerini belirtmişti. Peki 2019 seçimleri ne zaman olacak?
2019 SEÇİMLERİ NE ZAMAN?
 
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yaptığı konuşmasında; "AK Parti seçimleri her zaman vaktinde yapmaya özen gösteren bir parti. Bunun bir iki istisnası var. Türkiye'nin iç ve dış şartları bunu gerektirdi. Erken seçim yapmamaya vaktinde seçim yapmaya bugüne kadar kural olarak özen gösterdik. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız. Bu ilkesel olarak AK Parti'nin duruşudur. Temenni ederiz ki Türkiye'nin özel şartları içinde bulunduğumuz özel şartları herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Biz AK Parti Seçim işleri birimi olarak hiç seçim olmayacakmış gibi sakin, vakarlı, dingin ama yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklıyız." dedi.
BAHÇELİ AÇIKLADIĞI ERKEN SEÇİM TARİHİ NE ZAMAN?
 
MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulunuyor. Bahçeli "Bu şartlar altında Türkiye'nin 3 Kasım 2019'u beklemesi mümkün değldir." deyip 26 Ağustos 2018 erken seçim çağrısı yaptı. Bahçeli şunları söyledi:Artık ülkemizin 16 Nisan halk oylamasıyla onaylanan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine herhangi bir tavsama gecikme olmaksızın geçmesi milli beka ve tarihi emanetler açısından acil hal almıştır.
 
Önümüzde iki seçenek vardır ya cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için 3 kasım beklenecek ya da seçimler erkene çekilecektir.Önümüzde ülkemiz ve milletimiz aleyhine olabilecek bir siyasi gündem ve seçim süreçleri vardır. Bunu telafi etmek, lazım gelen önlemleri sorumluluk ve şuurla almak siyaset kurumunun ana görevi olmalıdır.Bilinmelidir ki, gerekli uyum yaslarının süratle çıkarılmasının akabinde, MHP takdir ve tercih hakkını seçimlerin erkene alınmasından yana kullanacaktır.
 
Bu işi daha fazla uzatmaya gerek yoktur. Kaosa oynayanların oyunlarını bozmak şarttır.Siyasi muhataplarımıza ve aziz milletimize samimi ve tartışılmasını ümit ettiğimiz teklifimiz şudur: 26 Ağustos 2018 Pazar günü, yani Malazgirt Zaferi ile Büyük Taarruzumuzun yıl dönümlerinde Türk milleti yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem cumhurbaşkanın hem de milletvekili genel seçiminde Türk ve Türkiye düşmanlarına gereken dersi vermesi en makul, en akılcı, en demokratik yoldur. 
 
TÜRKİYE’DE ERKEN SEÇİMLERDE HANGİ SONUÇLAR ALINDI?
 
İlk erken seçim 1957: Demokrat Parti 54’te altığı %57’lik oydan %47’ye düştü.
 
1987 erken seçimi: Anavatan Partisi 83 seçimlerinde adlığı %45’lik oydan %36’ya düştü.
 
1991 erken seçimleri: Anavatan Partisi 1987’de aldığı ve iktidar olduğu %36’lık oydan, %24’e düştü iktidarı da kaybetti. Birinci parti Doğru Yol Partisi oldu %27 oy aldı
 
1995 erken seçimleri: 1991 seçimlerinde %27’lik bir oy alan Doğru Yol Partisi 1995 erken seçimlerinde %19 oy alarak üçüncü sıraya düştü. İlk sırayı %21 oyla Refay Partisi aldı.
 
1999 erken seçimleri: Önceki seçimlerde %21 oy alan Refah Partisi seçime yeni kurulan Fazilet Partisi olarak girdi ve %15 oy alarak ilk sıradan üçüncü sıraya düştü. İlk sıraya ise Demokratik Sol Parti %22 oy alarak yükseldi.
2002 erken seçimleri: Mecliste olan bütün partilerin barajın altında kaldığı seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi %34.3, Cumhuriyet Halk Partisi %19.4 oy aldı.
Kaynak: 2019 Yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ne zaman? TBMM Seçim Takvimi 
 

Yorum