17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Açılış Konseri ile Başladı

Yarımada Gazetesi 19/08/2020 - 09:36:10 Bu haber 2245 kere okundu
17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Açılış Konseri ile Başladı

Bosfor Turizm ana sponsorluğunda düzenlenen ve 17. yılında Türkiye’nin ilk yeşil festivali olarak öne çıkan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 17 Ağustos Pazartesi akşamı dünyanın önde gelen sahnelerinde ayakta alkışlanan Hollandalı kemancı Rosanne Philippens ve yorum ustalığı ile dinleyenleri büyüleyen Özbek asıllı Alman piyanist Michail Lifits’in Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşen performansları ile başladı.

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Hollanda Kraliyeti Başkonsolosu Bart van Bolhuis, Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, Hollanda Kültür Başmüşaviri Ipek Sur van Dijk’in katılımıyla gerçekleşen açılış konseri dinleyicilerden büyük alkış aldı.

 

Festivalin açılış konserinde devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay festivalin tüm sponsor ve destekçilerine teşekkürlerini sunarken, “Bu yıl, herkes için olduğu gibi festivalin de bu uzun yolculuğunda yaşadığı en değişik dönemoldu… 2020 yılının başından beri tüm dünyada yaşanan felaketler ve halen içinde bulunduğumuz pandemi dönemi, tüm insanlığı zorunlu bir farkındalık içine itti. Her birimiz yaşamlarımıza dönüp bakmaya; doğayla kurduğumuz ilişkiyi yeniden ele almaya başladık. En azından böyle olduğunu temenni ediyorum. Bu garip ve zor dönem aslında hepimize önemli şeyler öğretti. İçimize dönüp önce kendimizle, sonra yaşam rutinlerimize, alışkanlıklarımıza, çevremize ve en önemlisi doğayla olan ilişkimize başka farkındalıklarla bakmaya başladık ve biz de Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’ni iptal etmek yerine pandeminin getirdiklerine olumlu açıdan bakıp festivalimize ne katabiliriz diye düşündük. Bu süreç sayesinde kendimizi Türkiye’nin ilk yeşil festivalini organize ederken bulduk ve bu alanda öncü olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ” sözleriyle konuşmasına devam etti.

 

Açılış konserini takiben dün (18 Ağustos Salı) gerçekleşen basın toplantısında, piyanist ve festivalin sanat yönetmeni Eren Levendoğlu, çevreye her zaman duyarlı yaklaşan ve bu konuda tepkisini açıkça ortaya koyan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin yaşanan tüm olumsuzlukların içinden farkındalıkla çıkarak dünyada ve Türkiye’de pek çok etkinlik ertelenirken bu yıl özellikle vurguladığı sürdürülebilir yaşamın önemine dikkat çekti. Festivalin kamu destekçilerinden Bodrum Belediyesi Başkanı Ahmet Aras Türkiye’nin ilk yeşil festivalin mimarlarına teşekkürlerini sunarken, Dünya kaynakları her geçen gün tükenmekte, bu nedenle sürdürülebilir metotlar kullanmak tek çözüm yolumuz, bu festivalde olduğu gibi Bodrum Belediyesi olarak yeşili korumayı ve sürdürülebilir enerjilerden faydalanmayı her zaman destekleyeceğiz.” yorumunda bulundu.

 

17 Eylül 2020 tarihine kadar devam edecek olan festivalin tüm enerjisi Hollandalı enerji firması Volta Energy’nin güneş panelleri vasıtasıyla sağlanıyor. Festival ekibi, tüm etkinliklerini Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ve Volta Energy sponsorluğunda, dünyada az sayıda örneğine rastlanan ve Türkiye’de ilk defa yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil enerji ile gerçekleştiriyor olmanın heyecanını yaşıyor.

 

 

 

Basın toplantısına katılan Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri Ipek van Dijk, konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmasında Hollanda Kraliyeti Konsolosluğu olarak festivali yıllardır destekliyoruz ve desteklememizdeki en büyük sebep festivalin felsefesi, bu da hep birlikte sürdürülebilir diyaloglar kurmak, yaşanabilir şehirler yaratabilmek. Sanat ve kültür bunun en büyük parçalarından bir tanesi fakat bu sene festivali farklı bir yöne çevirmek istedik. Yaklaşık iki ay öncesine kadar festivali gerçekleştiremeyeceğimizi düşünürken bir anda doğayı kullanarak muhteşem bir proje tasarladık. Türkiye’nin ilk güneş enerjisiyle organize edilen festivali gerçekleşiyor, bu çok önemli bir şey, doğayı kullanarak elde var olanla neler yapabileceğimizi görüyoruz.” diyerek sürdürülebilirliğin hayatımızın her alanında ne kadar önemli bir role sahip olduğunun altını çizdi.

 

İlk defa 2004 yılında devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay sanat danışmanlığı ve piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde gerçekleşen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl Bosfor Turizm sponsorluğunda kapılarını bir kez daha Bodrumlu sanatseverler için açıyor. 17. yılında festival, dünyanın önde gelen klasik müzik sanatçılarının konserlerine, ilk defa programına dahil ettiği film gösterimlerine, Gümüşlük Festival Akademisi kapsamında genç müzisyenlere yönelik tasarlanan etkinlere ve sergilere ev sahipliği yapacak, aynı zamanda bunlara paralel olarak çevresel sorunlara ve sosyo-kültürel yerel değerlere dikkat çeken paralel etkinlikler gerçekleştirecek.

 

Pandemi sürecinin yarattığı zorluklara rağmen dopdolu bir içerik sunan festivalin ana mekanı olan 25 asırlık Antik Taş Ocağı, Toprak Ev ve Gümüşlük sahilindeki festival alanında gerçekleşecek programın tamamına www.gumuslukfestival.org adresinden ve sosyal medya hesaplarından (@gumuslukfest) ulaşılabilir. Biletler Biletix internet sitesinden temin edilebilir.

 

Festival’de Bir İlk!

Başka Sinema ile Yeşil Perde Açık Hava Film Gösterimleri:  Taşta ve Kumda

Bu yıl ilk defa festival programına dahil olan, “Yeşil Perde” açık hava film gösterimleri, Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri Ipek van Dijk ve festival ile birlikte yaratılan, enerjisini yeşil enerjiden alan sinema projesi, müzik, çocuk ve çevre temalarına odaklanan filmlerin yanı sıra, Bodrum’da yaşayan kadın yönetmenlerin filmleri ve Bodrum’un sosyo-kültürel özelliklerine değinen kısa belgeselleri kapsıyor.

 

Başka Sinema projeler direktörü Azize Tan’ın küratörlüğünde bir araya getirilen seçkinin ilk filmi 2019 yapımı, yönetmen Levan Akın’ın kendini Gürcü halk danslarına adamış Merab karakterinin başından geçenleri anlattığı And Then We Danced/Ve Sonra Dans Ettik, 19 Ağustos Çarşamba akşamı Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek gösterimle sanatseverlerle buluşuyor. Festival kapsamında Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde çocuklar için de ücretsiz film gösterimleri  ve atölyeler gerçekleşecek.

 

17 yıldır dünyaca bilinen klasik müzik ve caz sanatçılarına Bodrum’un eşsiz mekanlarında ev sahipliği yapan, aynı zamanda Gümüşlük Festival Akademisi kapsamında genç müzisyenlere eğitim fırsatları sunan festival, pandemi süresince Bodrum’da üretimlerine odaklanan sanatçılar için hazırladığı “Gümüşlük, Müzisyenler ve Kadın” temalı sergi programıyla dikkat çeken festivalde, Civan Canova’nın “Gümüşlük” resim sergisi, Herodot Üçüncü Yaş Akademisi ortaklığıyla gerçekleşen Jak Kohen anısına “Müzisyenler” fotoğraf sergisi ve Yiğit Uygur’un “Kadın” fotoğraf sergisi yer alacak.


 

 

 

Festival Programı Dünyanın Önde Gelen Yerli ve Yabancı Müzisyenlerini Konuk Ediyor 
Festival açılış konserinin ardından dünyanın önde gelen festivallerinde yer almış ve aynı zamanda Ecole Normale de Musique de Paris’de müzik profesörü olan Fransız piyanist Jean-Marc Luisada konseri, Azerbaycanlı çellist Jamal Aliyev ile birlikte Türkiye’nin en başarılı  genç piyanistlerden Can Çakmur ve kemancı Deniz Şensoy konseri, Hollanda’nın en önemli saksafoncularından biri olan Yuri Honing ve akustik dörtlüsünün konserleri dinleyiciler ile buluşacak.

Pandemi süreci nedeniyle programına dahil ettiği dijital çözümlerle de öne çıkan festival, saksafoncu ve şarkıcı İsrailli Daniel Zamir konseri ve saksafoncu ve besteci İsrailli Abate Berihun'un kurduğu Abate Berihun & Addis Ken Project konserlerinin festival özel kayıtlarını Yeşil  Perde’den dinleyiciler ile buluşturacak.

 

Festival kapsamında gerçekleşen konser serisinin son etkinliği ise 15 Eylül Salı akşamı dünyaca ünlü devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin Onay ve Türkiye’nin önde gelen cellistlerden Çağ Erçağ’ın performansı ile Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek. 10 yıl önce festivalde Tchaikovsky Trio eserini Gülsin Onay ve Erkin Onay ile birlikte canlandıran genç Çellist Benyamin Sönmez anısına düzenlenecek kapanış konseri ile erken yaşta kaybedilen genç sanatçı anılırken Tchaikovsky Trio eseri bir kez daha dinleyiciler ile buluşacak.

 

Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) Ustalık Sınıfı Başladı!

18 Ağustos, 2020

Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından organize edilen  Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde ve Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında sürdürülen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bünyesinde 15 yıldır piyano, keman, viyola, viyolonsel, flüt, obua, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dahil olmak üzere birçok farklı dallarda  düzenlenen Gümüşlük Festival Akademisi pandemi sürecinin yarattığı tüm fiziksel zorluklara rağmen kaldığı yerden devam ediyor ve gençler için benzersiz bir eğitim platformu oluyor. Piyano alanında gerçekleşecek ustalık sınıfına katılan 11 öğrenci, eğitmenlerinden aldıkları bilgi ve tecrübelerini ustalık sınıfının son gününde, Toprak Ev’de sergileyecek. (Bilet gelirleri her yıl olduğu gibi bir sene sonraki GFA burs fonuna aktarılacaktır.)

 

Akademi, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de yurt dışında okuyan müzik öğrencileri için fon oluşturarak genç müzisyenlere destek sağlamaya devam ediyor. Festival kapsamında düzenlenen GFA piyano ustalık sınıfı bu sene ilk defa dijital ortamda 18 Ağustos, Salı günü gerçekleşti.

 

Dijital ortamda gerçekleşerek daha geniş coğrafyalara da ulaşan GFA piyano ustalık sınıfı www.youtube.com/c/gumuslukfest ve Instagram (@gumuslukfest) adreslerinden 30 Ağustos, Pazar gününe kadar her gün çevrimiçi olarak takip edilebilecek.

 

Konser Programı

 

17 Ağustos 2020

Rosanne Philippens & Michail Lifits

25 Ağustos 2020

Jean-Marc Luisada

25 Ağustos 2020

Kumda Piyano

31 Ağustos 2020

Can Çakmur - Deniz Şensoy - Jamal Aliyev

 

6 Eylül 2020

Yuri Honing Acoustic Quartet

8 Eylül 2020

Daniel Zamir (Özel Kayıt Gösterimi)

12 Eylül 2020

Abate Berihun & ADDIS KEN Project (Özel Kayıt Gösterimi)

15 Eylül 2020

Çağ Erçağ - Erkin Onay - Gülsin

 

 

Film Programı

 

19 Ağustos 2020

Ve Sonra Dans Ettik

20 Ağustos 2020

Parazit

21 Ağustos 2020

Florence

22 Ağustos 2020

Son Konser

23 Ağustos 2020

Whitney

24 Ağustos 2020

Kutiman-Wachaga

& Sayende Prenses (ücretsiz)

27 Ağustos 2020

Cennet Sineması

28 Ağustos 2020

Küçük Deniz Kızı Ponyo

29 Ağustos 2020

Türkiye'de Caz (ücretsiz)

1 Eylül 2020

Bir Şarkının Peşinde

 

 

2 Eylül 2020

Bal Ülkesi

3 Eylül 2020

2040

4 Eylül 2020

Yeşil Şehir Hikayeleri (ücretsiz)

5 Eylül 2020

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

7 Eylül 2020

Buena Vista Social Club

9 Eylül 2020

Şimdiki Zaman (ücretsiz)

10 Eylül 2020

Bağlar (ücretsiz)

11 Eylül 2020

Dudu Tassa & the Kuwaitis: Alçakgönüllü olma, o kadar harika eğilsin! (ücretsiz)

14 Eylül 2020

Kadın

16 Eylül 2020

Koş Lola Koş (ücretsiz)

17 Eylül 2020

Jim’le Tanışmak (ücretsiz)

 

 

 

Yorum