Zoran Imsirovic Gümüşlük Festivali kapsamında Bitez’de idi

Yarımada Gazetesi 17/08/2021 - 09:38:41 Bu haber 2313 kere okundu
Zoran Imsirovic Gümüşlük Festivali kapsamında Bitez’de idi

Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Sırp piyanist Zoran Imsirovic’in Zefirya Kültür Merkezinde verdiği konserle devam etti. 
 
Festivalin destekçileri arasında yer alan Bitez Aktur A.Ş. işbirliği ile düzenlenen konserde Sırp piyanist Zoran Imsirovic, J.S. Bach, F. Liszt ve I. Albeniz’in eserlerini seslendirdi. Bodrumlu klasik müzikseverleri bir araya getiren konser büyük beğeniyle karşılandı. Konser öncesinde Festivalin Sanat Danışmanı Gülsin Onay’la bir araya gelen Imsirovic, piyanistimizle fotoğraf çektirdi. Bodrum’u çok beğendiğini ve festivalin bir parçası olmaktan büyük onur duyduğunu söyleyen Sırp Piyanist, daha sonra sahnede yerini aldı.
 
Bitez’de gün batımında piyano şöleni
 
Sırp piyanist Zoran Imsirovic, Bitez’in muhteşem gün batımı manzarasının eşliğinde, izleyicisini barok müziğin ustası Bach’tan, senfonik şiirin virtüözü Liszt’e ve oradan da romantik dönemin İspanyol temsilcisi Albeniz’in eserlerinden oluşan bir yolculuğa çıkardı. Zefirya Kültür Merkezinde sahneye, Johann Sebastian Bach’ın, “Toccata in D Major BWV912” başlıklı eseriyle çıkan Imsirovic, ardından Franz Liszt’in beş eserine yer verdi. İlk olarak, Sposalizio “Anne du Pelerinage II” başlıklı eseri seslendiren Zoran Imsirovic, ardından “La lugubre gondola I & II”; “Invocation “Harmonies poetiques et religieuses”; “Valse oubilee no. 1” ve “Consolation no. 3” isimli yapıtlarla programın ilk yarısını sonlandırdı.
 
Gecenin ikinci yarısına İspanyol besteci Isaac Albeniz ile başlayan Sırp piyanist, bestecinin “Iberia Book I” adlı yapıtından üç bölüm seslendirdi. Sanatçının, bu eserden seslendirdiği bölümler, “Evocation”; “El Puerto” ve “Fête – Dieu à Séville” isimlerini taşıyordu. Programın sonunda izleyicinin yoğun alkışları üzerine sahneden ayrılamayan Sırp Piyanist Imsiroviç, 3 kere bis yaptıktan sonra geceyi sonlandırdı.
 
Gümüşlük’te genç çellistlerden ‘Kumda Çello’
 
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Kumda Çello - GFA Çello masterclass konseri ile 17 Ağustos Salı akşamı saat 20.30’da Festival merkezinde gerçekleştirilecek.
 
12 - 18 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan çello masterclassına eğitmen olarak katılan Fransız çelist Henri Demarquette, yurdun çeşitli okullarından, farklı yaşlarda genç çelistlerimize ustalık sınıfı dersleri veriyor.  Bir hafta sürecek olan masterclass kapsamında ise genç çelistlerimiz, 17 Ağustos Salı akşamı bir konser verecek ve ardından sertifikalarını alacaklar. Festivalde aynı zamanda bir de konser verecek olan Fransız Çelist Henri Demarquette, Gümüşlük Sahilinde gerçekleşecek törende Sanat Danışmanı Gülsin Onay’la birlikte genç yeteneklere sertifikalarını verecek. Kumda Çello -  GFA Cello masterclass konseri, festivalin eğitim sponsoru, Sistem A.Ş. tarafından destekleniyor. 
 
Demarquette & Ünaldı ikilisi Antik Taş Ocağında izleyici ile buluşacak
 
Fransız viyolonselci Henri Demarquette, Türk piyanist Özgür Ünaldı ile Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde sahneye çıkacak.  
 
Institut Français Türkiye İzmir’in etkinlik sponsorluğuyla,  18 Ağustos Çarşamba akşamı 2 bin 500 yıllık tarihi taş ocağında Bodrumlu sanatseverlerin karşısına çıkacak olan Henri Demarquette & Özgür Ünaldı ikilisinin, “Taşta” konserleri kapsamında verecekleri konser, saat 21:00’de başlayacak. İkili, viyolonsel ve piyano için yazılmış klasik müzik eserlerini seslendirecek. 
 
Yaratıcı ve tutkulu bir müzisyen
 
Genç, parlak bir müzisyen olan Henri Demarquette, çok genç yaşta konserler vermeye başladı ve başarıyla tanıştı.  Kendisini Prag ve Paris’te Dvorák’ın Viyolonsel Konçertosu’nu çalmaya davet eden Lord Yehudi Menuhin’in dikkatini çekti. Birçok ödül sahibi çellist kariyeri boyunca dünyanın en büyük Fransız ve uluslararası orkestralarından bazılarıyla birlikte çalma fırsatı yakalı. 2015 yılında Augustin Dumay, Svetlin Roussev ve Miguel da Silva ile yaylı çalgılar dörtlüsünü kurdu.
 
Son derece yaratıcı ve tutkulu olan Henri Demarquette, birçok paralel projede yer almaya devam ediyor. Sanatçının, doğal merakı onu düzenli olarak çağdaş müzik icra etmeye ve Olivier Greif (Durch Adams Fall Concerto), Pascal Zavaro (Konçerto), Eric Tanguy (Nocturne), Florentine Mulsant (Sonata) ve Alexandre Gasparov (Nocturne) gibi bestecilerle yakın çalışmaya yönlendirmiş. Henri Dutilleux’un Tout un monde lointain konçertosunu Musikalische Akademie des Nationaltheater-Orchesters Mannheim ile Frédéric Chaslin yönetimindeki performansı ve 2016 yılında France Europe Média tarafından filme alınmış. Henri Demarquette, Paris’teki Ecole Normale de Musique Cortot’ta ders veriyor. 1700 tarihli Goffredo Cappa’nın çellosunu 1820 tarihli Persois yayı ile çalmaktadır.
 
Ülkemizin en önde gelen piyanistleri arasında gösteriliyor
 
Avusturya’da düzenlenen Uluslararası Johannes Brahms Yarışması’nda piyano dalında ödül alan ilk Türk olan Özgür Ünaldı, üç turluk üstün performansı ve “en iyi Brahms yorumuyla” uluslararası çevrelerde büyük ilgi topladı ve birçok müzik otoritesinin dikkatini çekti.
 
Ülkemizin önde gelen piyanistlerinden biri olan Ünaldı, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ndeki Lisans eğitiminden sonra 2010 yılında Moskova – Çaykovski Devlet Konservatuarı’ndaki doktora çalışmalarını başarı ile tamamladı. 
 
Özgür Ünaldı’ın, hayal gücüyle beslenen detaylı ve sorgulayıcı yorumculuk prensiplerinin bilimle buluşması şeklinde tanımlanabilecek, Prof. Robert Levin’in bulguları temelinde geliştirdiği doğaçlamalı Mozart yorumları yankı uyandırdı ve övgüler aldı, Mozart yorumculuğu hakkında yazdığı bilimsel makale de yayınlandı. Özgür Ünaldı, solist olarak kariyerini sürdürmesinin yanı sıra oda müziği alanına büyük katkılar yapmakta, farklı topluluklarla müzik serüvenine devam etmektedir. Aynı zamanda besteci olan Ünaldı, kompozisyon alanında Hatıra Ahmedli Cafer, Bujor Hoinic ve Zarife Bakihanova’yla çalışmıştır. Solo piyano için farklı formlarda bestelediği Prelüd, Tokkata, Çeşitlemeler gibi eserleri, klasik dönem konçertolar için kadansları, ikili ve üçlü enstrümanlar için düzenlemeleri bulunmaktadır. 
 
Sanatçı yurtiçi ve yurtdışında aktif olarak sürdürdüğü konser hayatının yanında Türkiye’nin önde gelen konservatuvarlarından Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarında doçent ünvanıyla Piyano Anasanat Dalı’ndaki görevine devam etmekte, öğrencileri yarışmalar ve solistlik seçmelerinde çeşitli başarılar kazanmaktadır.
 

Yorum