PROF DR. ALİ DEMİRSOY “ARTIK BİR KOVA SUYLA YIKANMAYI ÖĞRENMELİZ”

Yarımada Gazetesi 11/06/2018 - 08:54:22 Bu haber 2464 kere okundu
PROF DR. ALİ DEMİRSOY “ARTIK BİR KOVA SUYLA YIKANMAYI ÖĞRENMELİZ”

Dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Ali Demirsoy, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği'nin düzenlediği Gökçeler Kanyonu İncirliin Mağarası gezisinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi, biyolog, akademisyen ve entomoloji dalında evrimsel biyoloji uzmanı olan 77 yaşındaki Prof. Dr. Ali Demirsoy, şimdiye kadar 20 takson tanımlamış ve 12 taksona da adı verilmiştir. Kutuplara giden ilk Türk olarakta tanınan, evrim teorisi savunucusu Prof. Dr. Ali Demirsoy'un “Evrim”, Ustaca Yaşam”, Yaşamın Temel Kuralları” gibi çok sayıda kitapları bulunmaktadır.

 

Gökçeler Kanyonu İncirliin Mağarası gezisine Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Şube Başkanı Gamze Türk'ün yanı sıra yönetim kurulundan üyeler ve Bodrumlu mimarlar katıldı. Kanyon'da yapılan kahvaltının ardından İncirliin Mağarasına yürüyen mimarlar burada Prof. Dr. Ali Demirsoy'un mağaranın tarihi ve yapısal özelliklerini anlatan söyleşisini dinledi. Demirsoy ayrıca Kanyon'da doğal su kaynağının yok olmasının, bilinçsizce tüketilmesinden dolayı olduğunun altını çizdi.

Demirsoy “Mağara 1. derece Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiştir. M.Ö. 6000'li yıllara dayanan Mağara ilk yerleşimi Neolitik döneme rastlamaktadır. Kanyon 11 km uzunluğunda, 73 çeşit doğal bitki örtüsüne sahiptir. Kanyon çevresinde iri ufaklı 30 adet mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların en büyüğü ise İncirliin mağarasıdır. Mağara içinde bulunan 150 milyon yıllık sarkıtlar ve dikitlerin bulunması bize geçmişteki coğrafik ve tarihsel koşulların bilgilerini vermektedir. Koruma altına alınmış olan mağara geçmiş tarihin bilgilerini saklayan bir hazinedir ve korunması lazımdır” dedi.

Demirsoy Kanyon'da azalan su miktarı hakkında ise su kaynaklarının yok olmasının insanoğlunun bilinçsizce kullanmasından kaynaklandığını belirtirterek “Siz şayet suları borular içine alırsanız, sulak alanları kurutursanız, küçük küçük su havzalarını ortadan kaldırırsanız, hem doğal yaşamı yok edersiniz, hemde havada birikmiş, depolanmış olan nemli havanın içerisindeki yoğunlaşma merkezlerini ortadan kaldırsınız. Gökyüzünde nemde olsa, bulutta olsa yağış olmaz. Çünkü yağışı sağlayacak içerisindeki faktörleri bir anlamda ortadan kaldırdığınız için yağış miktarı gittikçe düşmeye başlar. Bir de küresel ısınma ile de çok daha ağır su sorunları yaşayacağız. Maalesef Türkiye önümüzdeki bir on yıl içerisinde kişi başına düşecek su miktarı günlük bir metreküp'ün altına düşecek. Su fakiri ülkeler arasına gireceğiz. Elimizdeki en kıymetli şeyin değerini bilemedik. Herkesin bu konuda duyarlı olması lazım ve şunu söyleyeyim belki de artık bir kova suyla yıkanmayı öğrenmemiz lazım” dedi.

Milas'a bağlı Uyku vadisi Gökçeler Kanyonu İncirliin Mağarası, yaz kış ziyarete açık olduğu özellikle yaz aylarında hafta sonları ziyaretçi sayısının günlük 500 kişiyi bulduğu belirtildi.

 

Yorum