Dibeklihan’da sanat dolu bir gün

Yarımada Gazetesi 18/06/2022 - 09:16:36 Bu haber 2028 kere okundu
Dibeklihan’da sanat dolu bir gün

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü 2022 yaz dönemi etkinliklerine dört sergi açılışı ve belgesel film gösteri, söyleşisi ile devam ediyor.
 
18 Haziran 2022 Cumartesi günü saat 19:00’da Dibeklihan aynı anda dört sergi açılışı gerçekleşecek. Açılışı yapılan sergilerin galeri ziyareti sonrasında ise  21:00’da Belgesel Film Gösterimi ve yönetmeni ile söyleşisi olacak. 
 
Dört sergi açılışı aynı anda ritüel haline gelen açılış çan sesleriyle ve sanatçıların kısa bir konuşmasıyla Orhan Kemal Meydanı’nda başlayacak. 14 Temmuz’a kadar devam edecek olan dört sergi Pazartesi günü dışında her gün 10:00 – 13:00 ile 17:00 – 23:30 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Yıldız Kenter Sanat Galerisi’nde, Tuba BATU’nun “TÖZ – İçimde Bir Umut” Seramik Sergisi, Orhan Kemal Meydanı’nda, Mehmet Can Meral’in Fotoğraf Sergisi, Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde Şebnem Tuna’nın “Selçuklu Sır-lı Kuşlar” Çini Sergisi, İ.Hakkı Tonguç Sanat Galerisi’nde ise Betül Karakaya’nın “Cevheri İçinde Saklı – Düş Serisi” Seramik Sergisi yer alıyor.
 
21:00’DA İSE SANATÇI TUBA BATU’NUN HAYATININ KONU ALINDIĞI ÖDÜLLÜ BELGESEL FİLM “TÖZ” GÖSTERİMİ VE YÖNETMENİ İLE SÖYLEŞİSİ 
 
Sergi ziyaretleri sonrasında yine Orhan Kemal Meydanı’nda saat 21:00’da sergisi yer alan Tuba (Korkmaz) Batu’nun BİR TÖZ OLARAK UMUT, “TÖZ-İçimde Bir Umut” başlıklı sergisi ile birlikte gösterilecek olan “Töz” isimli belgesel filmi bir “töz”” olarak “umut”a odaklanmaktadır. Belgesel Film, “bir anne, bir sanatçı, kadına karşı şiddet kurbanı” olarak Batu’nun kendini bulma mücadelesi hakkındadır. 
 
“Töz kendi kendinin nedenidir. Değişen durumlara karşı kalıcı olan, var oluşu için başka bir şeye ihtiyaç duymayan şeydir. Kadın olarak bir çok kimliğimiz var. Tuba bir anne, bir sanatçı, kadına karşı şiddet kurbanı. Tuba bunların toplamı değil bunların sonucu da değil. Bu kendi Töz'ünü bulma yolculuğundaki bir kadının hikayesi.” Diyor Yönetmen Neşe Uğur Nohutcu
 
Seramik ve porselen heykel ve rölyeflerden oluşan sergide -yaşanan olumsuz her şeye rağmen- insanda değişmeyen bir gerçeklik olarak umudun görselleştirilmesidir söz konusu olan. Bir cevherdir umut, hiç kaybedilmemesi gereken. Biraz da mecburiyettir “bir töz olarak umut.” Pandora’nın Kutusu’nda kalan tek şeydir. 
 
Batu’nun çalışmalarında umudun bir töz olarak konumlandırılması, biçimler farklılaşsa dahi, değişmediğini söylemek mümkündür. Zaten töz de özünde değişmeyen şey değil midir? Felsefecilerin yüzyıllarca üzerinde durdukları arkhe, burada “umut” olarak görselleşmiştir, yani insanı ayakta tutan temel olgu.
 
MEHMET CAN MERAL
 
1985 doğumlu. Mehmet Can Meral foto muhabiridir. İlk orta ve lise öğrenimini Bodrum'da tamamladı, fotoğraf tutkusu ve gazetecilik mesleğine duyduğu ilgi nedeniyle lise son sınıfta(2003) ulusal bir ajansin Bodrum bürosunda başladığı muhabirlik görevinde yaptığı haberlerle ulusal gazete ve TV de bir çok haberi yayınlandı. Kısa üniversite maceralarınin ardından aile şirketinde çeşitli görevler aldı. 2012 yılında yeniden başladığı muhabirlige Bodrum'da faaliyet gösteren basın kuruluşları ile ulusal haber ajanlarının Bodrum temsilciligi görevlerinde bulunarak 2014 yılından bu yana tam zamanlı devam ediyor. Özellikle gün batımı, yıldırım ve benzeri doğa fotoğrafları ile doğal afetlerde çektiği fotoğraflar yerel, ulusal ve uluslararası basında yayınlandı, bazı fotoğrafları milyonlarca kez görüntülenen Mehmet Can Meral evli ve 1 çocuk babası olup 2019 yılından bu yana Bodrum Belediyesi'nde foto muhabiri olarak görev yapmakta.
 
ŞEBNEM TUNA
Seramik ve Resim eğitimi alan Şebnem Tuna 2005 yılından bu yana Çini Çiftliği atölyesinde kendi reçetesiyle ürettiği hamur, sır, astar, boya ve desenlerle geleneksel, geleneği olan ve yenilikçi tarzda üretim yapmaktadır. Günümüz estetiğiyle yorumladığı eserleriyle yurtiçi ve yurtdışı sergilerine katılmakta ve ürünleri Paşabahçe Butik Mağazaları ve Pera Müzesinde satılmaktadır.
 
Zengin kültür katmanlarını barındıran bu topraklarda yaşananın sorumluluğu ve bilinciyle gelecek kuşaklara bu kültür hafızasını taşıyıp geleneği canlı tutarak çalışmalarını sürdürmektedir. Şebnem Tuna’nın Selçuklu ikonografi ve ikonolojisininden yola çıkarak hazırladığı çini ve seramik çalışmalarının yer alacağı “Selçuklu Sır-lı Kuşlar” Sergisi Bodrum Dibeklihan’da.
 
BETÜL KARAKAYA
CEVHERİ İÇİNDE SAKLI ‘DÜŞ SERİSİ’
 
Bir HAYAL kurdum, bolca umut ve huzur dolu…
Başım yastıkta kafamda düşüncelerin ağırlığı, ayakları yere sağlam basan kendini sarıp sarmalayan bir kadının bedeninde var oldum. Başımda ağırlığı, kalbimde acısı, ruhumda yarası. Cevheri de kabuğunun içinde saklıydı..
 
Üretebilen, kendi acısını sarabilen, acısını yok saymadan parlatabilen, farkında olarak geçen zamanın, değerini bilerek her anın, tükettiklerini de içine katarak yeniden üreten, kendi sınırlarında çoğalan ve güneşin batışında bir günün daha sonuna gülümseyerek ulaşan tüm kadınlara atfen..
 

Yorum