CHP’li Demir; OHAL Akademisyenleri ve Üniversite Öğrencilerini Mağdur Etti

Yarımada Gazetesi 14/10/2017 - 09:30:32 Bu haber 614 kere okundu
CHP’li Demir; OHAL  Akademisyenleri ve Üniversite  Öğrencilerini Mağdur Etti

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir; ‘’ OHAL'in ilanından 3 gün sonra, 23 Temmuz 2016 tarihinde ilk Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe kondu.
 
667 sayılı ilk KHK ile, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde binlerce öğrencinin hali hazırda eğitimini sürdürdüğü 15 vakıf üniversitesi, 'Fethullah Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu' gerekçesiyle kapatıldı. Bu üniversitelerde çalışan idari personelin net sayısı bilinmiyor. Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) sitesinde belirtilen rakamlara göre ise 2 bin 808 öğretim görevlisi işsiz kaldı. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına yaklaşık 2 ay kala yaşanan bu gelişmeden sonra, yaklaşık 65 bin üniversite öğrencisi de başka okullara nakil olma, bölümlerde ve derslerde denklik, yeni kayıt olacakları üniversiteye kayıt ücreti ödeyip ödememe karmaşası yaşadı.
 
İlgili resmi kurumlar herhangi bir sayı açıklamadı ancak basına yansıyan rakamlara göre akademisyen ihraçlarının başladığı 1 Eylül 2016'dan bu yana derlediği verilere göre, Türkiye'de son bir yılda en az 23 bin 427 akademisyen ya kadro hakkını kaybetti, ya ihraç edildi ya da çalıştığı üniversite kapatıldığı için işsiz kaldı’’ dedi.
 
Demir, önergesinde şu soruları yöneltti:
Son bir yıl içinde;
 
Kadro hakkını kaybeden, ihraç edilen ve işsiz kalan akademisyen sayısı nedir?
 
İşinden olan ya da ihraç edilen akademisyenlere ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
 
Bu akademisyenlerin kaçı mesleğine devam etmektedir ya da kaçı kendilerini kabul eden başka bir üniversitede iş bulabilmiştir?
 
Açıkta kalan akademisyenlerle ilgili Bakanlığınızın ne tür bir çalışması vardır?
 
Akademisyenlerin toplu listelerle ihraç edilmesi ve kişilerin suçlarının tek tek belirtilmeden kolektif bir hükme varılması, hukukta suç ve cezanın şahsiliği ilkesine uymadığı göstermektedir. Bu hukuksuzluğun giderilmesi konusunda Bakanlığınızın nasıl bir çalışması vardır?
 
Son bir yılda üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencilerin sayısı kaçtır?
 
Haksız yere kayıtlı bulundukları üniversiteden ilişikleri kesilen öğrencilerin sayısı hiç de az değildir. Yeniden okullarına kavuşmak isteyen binlerce öğrenci af yolu gözlemektedir. Genel öğrenci affının çıkarılarak gençlerin geleceğini kurtarmak adına Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
 
 

Yorum