Bodrum Çevre Platformu: “Bu yasa zeytinciliğin idam fermanıdır”

Yarımada Gazetesi 09/06/2017 - 14:12:23 Bu haber 1404 kere okundu
Bodrum Çevre Platformu: “Bu yasa zeytinciliğin idam fermanıdır”

Bodrum Çevre Platformu, 9 Haziran 2017 Cuma Günü Saat 12:00'de Bitez'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Zeytinime, Aşıma, Emeğime Dokunma” başlıklı bildirinin okunduğu toplantıda halk tarafından “zeytin yasası” olarak isimlendirilen yasa tasarısı gündeme getirildi.

Bodrum Çevre Platformu kurucusu Av. Remzi Kazmaz tarafından okunan açıklamada şu sözlere yer verildi:

 

“Kamuoyunun yakından takip ettiği üzere, “Zeytin Yasası” olarak anılan ve Zeytin’in idam fermanı anlamına gelen bir yasa tasarısı, daha önce 6 kez tepkiler üzerine reddedilmiş olmasına rağmen 7. Kez meclise sunulmuştur.

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Meclis’e sunulan “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da değişiklikle mevcut zeytinlik alanların yüzde 70’i sanayi tehdidi altına girmiştir.

“Müthiş bir gizlilik ve acele ile sunulan tasarıya göre, dekar başına 15 zeytin ağacı bulunmayan yerler “zeytinlik” kapsamından çıkarılacaktır. Türkiye’deki 170 milyonu aşkın zeytin ağacının 100 milyonu, dekarda 10 ağaç prensibine göre dikilmiş olduğundan, zeytinliklerin neredeyse tamamı, madencilik, inşaat, enerji gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin eline düşmüş olacak 117 milyon zeytin ağacı katledilecektir. Bu korkunç bir tablodur. Dünya zeytin üretiminin yüzde 10’unu, zeytinyağı üretiminin ise yüzde 6’sını karşılayan Türkiye için, çıkarılmak istenen bu yasa zeytinciliğin idam fermanıdır.

“Refahın, bolluğun, sağlığın ve barışın kadim sembolü olan Zeytin, Anadolu topraklarında Antik Yunan’dan beri önemli yer tutmuş, korunmuştur. Binlerce yıllık geçmişe sahip ve bu toprakların ayrılmaz bir parçası olan zeytin, aynı zamanda ülkemizde yaklaşık 750.000 kişinin geçim kaynağıdır. İftar’da orucumuzu açtığımız zeytin, ona ömrünü ve emeğini adamış cefakar köylümüz hiçe sayılarak tamamen yokedilmek istenmektedir.

 

“Bu yasa tasarısının sanayinin geliştirilmesi için getirildiği iddia ediliyorsa da gerçekte Zeytinliklerin, kıyıların ve meraların rant uğruna talan edilmesi amacını taşımaktadır. Sanayi tesisleri için daha uygun yüzlerce alan bulunurken Zeytinlikler ve meraların imara ve yapılaşmaya açılması kabul edilebilir bir durum değildir.

 

“Ülke tarımını bu denli yakından ilgilendiren bir yasa tasarısı hazırlanırken Tarım komisyonundan dahi görüş istenmemiş olması, tasarının kamu yararı ile ilgisinin olmadığının en açık delilidir. Kamu yararı olmayan ve doğal ve tarihi dokuyu yok eden böylesi ticari ve ranta dönük yatırımların, zeytinliklerimizi ve meralarımızı tahrip etmesine izin vermeyeceğiz!

 

“Bodrum Çevre Platformu olarak bu yağma ve talan girişimine karşı tüm hukuki ve sivil yolları kullanacağımızı ve soframızdaki zeytine el uzatılmasına izin vermeyeceğimizi halkımıza duyurmayı borç biliriz. Haklarımıza, soframızdaki zeytinimize, emeğimize ve yurdumuza ŞİMDİ sahip çıkmazsak, gelecekte savunacak bir avuç toprağımız olmayacağının bilincindeyiz!

 

“Geri dönüşü olmayan bir kararın eşiğindeyiz!

Bu konuda hem Sivil Toplum Kuruluşları’nı hem de duyarlı ve çevreye değer veren tüm vatandaşlarımızı ivedilikle yasal yollara başvurmaya ve zeytinimizi kurtarmaya çağırıyoruz.

 

“Daha önce 6 kez olduğu gibi, hep birlikte, bu utanç verici tasarıyı tarihin tozlu sayfalarına geri göndermeye kararlıyız! Tüm Türkiye’nin sesimizi duyması için haykırıyoruz: Zeytinime, Aşıma, Emeğime DOKUNMA!”

Haber Merkezi

 

Yorum