“Sporcu değil yönetici devşirme olmalı”

Erdil Ünsal 21/04/2020 - 09:41:16

kamusal altyapı ve destek hizmetlerinin olması gerektiği gibi verilemiyor olması, bir de devşirme sporcuların bir anda yıllardır emek veren sporcuların önüne geçiyor olması profesyonel sporcu sayısı için ve mevcut sporcuların gelişimi için de oldukça büyük birer engel teşkil ettiği bir gerçek.

Vatandaşlığa alınarak ismi değişen sporcular branşlarına bakılmaksın bazılarının isimleri şöyle:

Kenya: Ali Kaya, Polat Kembol Arıkan, İlham Tanui Özbilen, Aras Kaya, Yasemin Can, Kaan Kigen Özbilen, Meryem Akda, Tarık Langat Akdağ. Jamaika: Emre Zafer Barnes, Jak Ali Harvey

Azerbaycan: Ramil Guliyev,Küba: Yasmani Copello Escobar Etiyopya: Sultan Haydar, Meryem Erdoğan Güney Afrika: Karen Melis Mey ABD: Lara Sanders, Rusya: Elif Jale Yeşilırmak Türkmenistan: Daniyar İsmayilov Fransa: Kayra Sayit Gürcistan: Bekir Özlü, Letonya: Lamsa Liepa, , Ukrayna: Viktoria Zeynep Güneş, Bulgaristan: Ekaterina Avramova Çin: Melek Hu, Ahmet Li

Çoğu ülke takımlarında devşirme sporcular bulunsa da emre mor^un Türl olmasına karşı Milli marşı söyleyememesini bırakın Milli marşımızı okuyamayan Türk büyükleri bulunmakta.Her sektörde öngörü planları olmayan ülkeler ithal ikamesi ile işleri bir şekilde götürdüler. Bu konuda birçok saygın Avrupa gazetesi makale yayımlıyor. Kenya ve Etiyopya asıllı olan sporcuların 'Avrupa' yarışmalarına katılması ve kazandıkları madalyaların aslında Avrupa'da yetişen ya da yetişmekte olan sporcular için moral bozucu olduğu düşünülüyor.

Türkiye adına Yasmani capello escobar isimli bir atlet 400 engellide altın madalya kazandı. Onu izleyip kaç çocuk spora başlar?

Devşirme Sistemi, Osmanlı Devletinin askeri ve bürokratik amaçlarla uygulamaya koyduğu ve Padişah II. Murat zamanında kurumsallaştırdığı bir sistemdir.Devşirme sistemi kısaca, Hristiyan ailelerinden küçük yaşlarda alınan çocukların özel olarak kurulan okullarda eğitime tabi tutulmaları ve nihayet başarı düzeylerine göre Osmanlı ordusunda görevlendirilmelerine dayanır. Devşirme sistemiyle, toplumsal ve kültürel kökenlerinden büyük oranda koparılan ve varlıklarını tamamen devletin varlığına bağlayan, devlete son derece sadık, askeri ve bürokratik bir sınıfın oluşturulması amaçlanmıştır.

Devşirme sistemiyle hedeflenen bir başka amaç, toplumsal tabana sahip olan ve zamanla Osmanlı Hanedanına rakip olabilecek köklü yönetici ailelerin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Devşirme sisteminin kökleri, Türk-İslâm devletlerinin birçoğunda görülen, savaş esirlerinden asker yetiştirme ve ordu kurma  geleneğine dayanır.”Gulam Sistemi        olarak bilinen bu gelenek, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde “Pençik Sistemi” adıyla uygulanmıştır.  Pençik sisteminde Yeniçeri Ocağına asker sağlayabilmek için, gayri-müslim savaş esirlerinden faydalanılmıştır.

Tenis’te aile bütçelerinden yol ve konaklama masrafları yapılarak ülke içinde bir çok turnuvaya katılarak milli olmaya hak kazananan sporcuyu, Uluslararası turnuvaya götürmek için yol parasını veremeyen bir Federasyonu olan ülkenizde, yabancı sporcuyu devşirmeden önce devşirme yöneticiye para bulmak gerekiyor. Corona’dan sonra işlerin yürümeyeceği kesin. Bu zamana kadar ortaya konan sağ sol çekişmesi ile işlerin yürümeyeceğini Corono Covit-19 bize gösterdi. Bilemem ama yöneticiler Covit-19 u Cavit-19 yapar mı göreceğiz.