ÖLME EŞEĞİM ÖLME....!

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 30/09/2023 - 08:59:50

Emekliler, geçen gün yapılan kabine toplantısından maaşlarına iyileştirme konusunda bir karar çıkar mı diye umut içindeydi. Ama ne yazık ki umutlar boşa çıktı ve hayal kırıklığı yaşadılar.
 
       Oysa ağırlaşan hayat şartları karşısında emekliler ne yapacağını şaşırmış durumda. Maaşlarının çoğu elektrik, su, doğalgaz, gıda, kira ve sağlık giderlerine giittiğinden aybaşını getiremiyor; çocuklarından aldığı destekle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
 
       Avrupa, Amerika ve Asya Kıtaları'nda yaşayan emekliler, uzak ülkelere tatile giderken bizim emekliler ise kendi ülkesinde bile tatil yapamıyor.
 
       Gençliğinde devletine en iyi şekilde hizmet eden emeklilerimiz, başka ülkelerin emeklileri gibi insanca yaşamayı hak ediyor.
 
       Emeklileri fazlalıkmış gibi gören; pandemide evden çıkma yasağı getiren; açlığa ve ölüme mahkûm eden zihniyetin değişmesi gerekli.
 
       Emeklilerin çoğu 7500 TL alırken, memur emeklileri ise biraz daha fazla alıyor ama hepsi de asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalıyor. Dul ve yetimler daha da düşük ücret alıyor.
 
       Vatandaşlarına sabırlı olmalarını söyleyenler, empati yapmalıdır.
 
       Emeklilere maaş zammı konusunda çalışmalar yılbaşına kadar tamamlanacak mış!
       O zamana kadar emekliler açlıktan ölmez, sağ kalırsa.
 
          *
       Resmi Gazete'de
(28 Eylül 2023) yayımlanan bir kararnameye göre(Okul gıdasında değişiklik); öğrencilere bir öğün bedava yemek verilmesi 2026 yılına ertelenmiş!.(1)
 
       G-7 ülkeleri( Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesi) arasında yer alan; dünyanın pek çok ülkesine yardım götüren, görkemli binalar ve camiler yaptıran; Suriye'nin kuzeyinde (İdlip) yüzbinlerce konut yapan; 10 milyondan fazla sığınmacının ( Suriyeliler ve Afganlılar) her türlü ihtiyacını karşılayan dünya lideri bir ülke olan Türkiye için öğrencilere verilecek bir öğün yemeğin maliyeti nedir ki?
 
       Hayatının ilkbaharını yaşayan çocuklarımız ile sonbaharını yaşayan emeklilerimize gereken özen gösterilmeli; devletinin şefkatli ellerini üzerlerinde hissetmelidirler.
 
       Birleşik Metal İş Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre; Temmuz 2023'de, 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı 39 bin 886 TL'dir.(2)
 
       Atasözümüzde belirttiği gibi, 
"Ölme eşeğim, ölme; yonca biter, yersin" demeden, öğrencilerin ve emeklilerin hayat şartlarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesi gereklidir.
 
Kaynak:(1)ntv.com 
(2)- birlesikmetalis.org