Nereye çekersen

CENGİZ BAYSU 22/12/2023 - 08:30:39

Vefasızlık örnekleri
Milletvekili kürsüde konuşurken dinleyici locasından birisi bağırır: “Cehennemin dibine git!” Milletvekili durur ve Başkana bakar. Başkan,
 
    ---Devam edin efendim, gitmek zorunda değilsiniz.   
 
Gen(ER)al Vural Avar’ın sağlık durumunun hapiste kalmasında mahzur oluşturmadığı yönünde doktorlar rapor verdiler. Vural Paşa vefat etti. Adalet Bakanı topu doktorlara atmıştı. Şimdi yukarıdaki cümle şöyle evrilebilir mi?   
 
    ---Devam edin efendim, konuşmak zorunda değilsiniz. 
 
***                            ***                       ***
Suizan nedir? 
Birinin kötü bir iş yaptığını zannetmektir.  Suizan ile ilgili bir öykü:
 
Dağ evinde, kocası yeni ölmüş tek başına yaşayan hamile bir kadın, kendisine arkadaş olması için dağda yaralı olarak bulduğu bir gelinciği evinde beslemeye başlar. Gelincik kadının yanından bir an bile ayrılmaz. Evcil bir hayvan haline gelir. 
 
Bir süre sonra kadının çocuğu doğar. Gelincik zarar vermesin diye çok dikkat eder. Bir gün birkaç dakikalığına da olsa evden ayrılmak zorunda kalır. Gelincikle bebek evde yalnız kalmışlardır. 
 
Aradan biraz zaman geçer ve anne eve koşarak gelir. Gelinciği kanlı ağzındaki kanları yalarken görür. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırır, hemen öldürür. O sırada içerden bebeğin ağlaması duyulur. Anne odaya girer. Odada beşiğin içindeki bebeğin yanında duran parçalanmış bir yılanı görür.
 
***                            ***                       ***
 
Merhamet duygusu
Maltepe tren istasyonu alt geçidinde saçı sakalı birbirine kavuşmuş, pejmürde kılıklı yoksul bir adamcağız betonun üzerine serdiği bir çarşafa sarılmış yatıyordu. Biz ayakta ve yürür halde olmamıza rağmen üşüyorduk. O adamcağızın üşümemesi için bir neden olamazdı. 
 
Bir iri köpek de onun yanına yatmış, gözlerini o garibanın gözlerine dikmiş, adeta onunla soluk alıp veriyordu. Çöplükte bir kuru kemik ya bulmuş veya bulamamıştır. Ve belki de iki günlük açlık çekmekte olan bu köpek bir vefa örneği olarak düşkün biriyle hemhal olmuştur.
 
Sokakta tekmelenen, taşla kovalanan veya sadistçe yaralanıp öldürülen köpekleri görüyor, duyuyoruz. İçimizden kaç kişi bir saatliğine bile olsa o düşkün insanın yanına yatar? Bu tavrı bu vefayı köpek kadar gösteremeyecek çok insan vardır. 
 
***                            ***                       ***
22 Şubat 2022 Öğle saatleri… 
İstiklâl Caddesi metro istasyonu yakını. Bu caddede hep müzisyen görmeye alışmıştık. Bazı zamanlar futbol, bazen bisiklet üzerinde akrobatik gösteriler yapan, karikatür çizen, itina ile dert dinlenir (!) diyen gençlere, bazen de “Abi sadece iki lira var mı?” diye dilenenlere, “sadakalarınızı dolar olarak ödeyebilirsiniz” diye dilenen kibar dilencilere alışmıştık. 
Bu kez beyaz kıyafetleriyle bir semazen, sema gösterisi yapmak üzere hazırlıklarını sürdürüyordu. Halk etrafında çember oluşturmuş, eller telefonların kayıt tuşlarında. Nihayet gösteri başladı. Ben de kayıt yapıyor, resim çekiyordum. Sonra karşımızdaki izleyenlerin tarafına geçtim. Genç bir çocuk kız arkadaşına anlatıyor:
 
    ---Bak semaver gösterisi… Genç kızın da bu konuda gözünün bezinin olmadığı belli ki sordu:
    ---Ne yapmak istiyor şimdi? 
    ---Kendi ekseni etrafında dönecek, ellerini yana açacak.
    ---Demek semaver kelimesi böyle ortaya çıkmış?
 
***                            ***                       ***
Maltepe’de akşam yemeği
5-6 kişilik bir arkadaş grubumuz var Maltepe’de. Herkesi de aramıza almıyoruz. Özellikle yaz akşamları yemekte buluşuyor, meclisimizi kuruyoruz. Sevgili Hayrettin, her zaman olduğu gibi böyle meclislerin vaz geçilmezidir. Yemekte balık siparişi verilmiş. Herkes çatal bıçak yemeğe gömülmüş, boşalan tabakları toplamaya gelen garson kız, Hayrettin’in tabağında balığı görünce sormuş;
 
    ---Balığınızı yememişsiniz efendim?
    ---Şimdi kendi kendimi yiyiyorum. Bitince bakarız…