Milas Ören’de Melih Cevdet Anday şiir şöleni yaşandı…

Nabide Kılınç 10/09/2018 - 09:13:41

Yaşamak güzel şey doğrusu

üstelik hava da güzelse
hele gücün kuvvetin yerindeyse
elin ekmek tutmuşsa bir de
hele tertemizse gönlün
hele kar gibiyse alnın.
(Melih Cevdet Anday)

 

Yıl 2018 . Aylardan Eylül. Hani şu yapraklar dökülür. Şiirler yazılır, şarkılar söylenir “Eylül’de gel”. 2 Eylül Pazar günü. Milas’ın Ören köyü’ndeyim.

Muhteşem bir deniz, gözümün önünde masmavi uzaklara açılır. Ancak o gün iğne atsan yere düşmeyecek kalabalık. Herkes denizde.

Denize bir kez girmek yeter, diye düşündüğüm.. Akşama Melih Cevdet Anday şiir gecesi var, oldukça heyecanlıyım. İlk kez katılıyorum.

Oysa ki, ne kadar yakınım o sıra dağlara . Dağın ilginç bir görüntüsü hep gözüme takılıyor. Dağın altındaki o güzelim mavi boncuk, uzanan Milas Ören.

O dağla çevrili yerin boydan boya dibinde Ören yalısı, sahili denizi. Evlerinin girişlerinde, begonvilleri.. Kendime kalacak bir yer bakacağım. Birkaç yer gezdikten sonra çok güzel bir yer seçtim. Çantamı bırakıp, çıkacağım.

Etkinlik Melih Cevdet Anday heykelinin bulunduğu parkın yanında gerçekleşiyor.
Etkinlik bir gece önce Tolga Çandar’la başladı.

Gecede Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin var. Şiirin gücü sanki bir nefes, çığlık oldu orada. Gözler etkinliğe katılan o güzelim insanları gördü. Birbirinden güzel insanları bir arada görmek.
Şiir Melih Cevdet Anday’la yakalanmalıdır, diye düşünmekteyim. Şair parkta heykeli ile denize ve insanlara bakmakta.

Ataol Behramoğlu jüri üyesi. Şiirler seçilmiş, yarışmacılar o gecede ödüllerini aldılar. Melih Cevdet Anday’ın mezarı Büyükada’da olsa da, içlerindeydi o gece.

Ben en çok İbrahim Ergin Muğlalı şairimiz, yanı başımızda bir şair, o gece ondan etkilendim.

Milas Ören ‘de Anday şiir etkinliğini Kazım Turan başlatmıştır. Bu güzel etkinliğe imza atmış, şiiri buluşturmuştur. Melih Cevdet Anday Milas Ören’li olmuştur.

Şiir deyince Melih Cevdet Anday’ın şiirdeki gücüne ve edebiyattaki anılarına, denemelerine hayranım.

2014 yılından bugüne Milas Ören artık Milas Belediye Başkanımız Muhammed Tokat tarafından yönetiliyor. Güzel anılar katmakta, şiirsel düşleri yaşatmaktadır.

O gecede Melih Cevdet Anday anısına ödüller verildi.
Melih Cevdet Anday şiir dalında yarışmada dereceye giren Mehmet Mümtaz Tuzcu’nun “Keşifbaz” eseri, Hüseyin Peker’in “Toz bile değilken “ adlı eseri ile ödülü paylaştılar.

Kazanan iki eserin sahibi 3000.Tl lik para ödülü paylaştı. Ataol Behramoğlu’nun içinde olduğu jüri Muğlalı şairimiz İbrahim Ergin’in “Aşkın bana ihtiyacı var” adlı eserini özel emek ödülüne layık gördü.

Gecenin sonunda ayrılırken sahili gezdim, bir kafe’de takıldım, canlı müzik dinledim. Vakit gece yarısını geçerken çay içmek, denize doğru şiirleşmek aşk mavisi gibiydi.

Islık çalıp gece yarısı Ören sahilinde serin rüzgar,yürüyerek geçtim..

Bir çift güvercin havalansa
Yanık yanık koksa karanfil
Değil bu anılacak şey değil
Apansız geliyor aklıma
Neredeyse gün doğacaktı.
(Melih Cevdet Anday)

Balıklar için deniz lazım,
Sevişmek için işsiz olmak
Ve geceleri yatakta
Duymamak için tabanların sızısını
Zengin olmak lazım.
Halbuki ıslık çalmak için.
(Melih Cevdet Anday)