LEYLA’NIN KAHVESİ

TURGAY MUTLU 31/03/2020 - 09:15:34

 Milaslı hemşerimiz yazar David Levi’nin adıma imzalayıp gönderdiği ‘’Leyla’nın Kahvesi’’ adlı romanını geçen hafta içinde severek zevkle okudum. Milas’ın Kargıcak köyünde dünyaya gelen Ülfet’in yaşamını konu alan ve kurgulu bir hayat üstüne olayları renklendiren yazarımız, bu tür hikayelerde pek alışılagelmeyen tesadüf zinciri içerisinde karakterleri yerli yerine oturtunca çok güzel bir eser ortaya çıkmış. Emeğine ve kalemine sağlık hemşerim. Her ne kadar yazarımız kitabın önsözünde : ‘’ Bu kitap, bir kurmacadır. İçindeki isimler, karakterler ve mekanlar tamamen yazarın hayal gücünün eseridir. Gerçek olaylarla, ölü ya da canlı kişilerle benzerlik tamamen rastlantıdır.’’ dese de adı geçen manifatura dükkanı,  babası Jak Levi’nin işletmesidir. Yanındaki ayakkabı dükkanı ve Maarif Müdürü de gerçek yaşamdan bir kesittir. Güzel dostlukların, saygının, samimiyetin ve iyi insan ilişkilerinin yaşandığı geçmişteki bu yılları romanı okudukça hatırlayıp hüzünleniyorsunuz. Milas, kültür olarak Muğla’da ve ülkemizdeki birçok yerleşim yerinden çok ileride olan bir yerdir. Karya’nın göz bebeğidir. Menteşeoğlu Beyliği’nin başkentidir. Ülkemizin en tanınmış yazarı Reşat Nuri Güntekin ‘’Ateş Gecesi’’ adlı eserini bu şehrimize ithaf olarak yazmıştır. Okuyunuz. David Levi’de doğup büyüdüğü Milas için ilk romanını bu şehre adamıştır. Milas'a olan sevgisi nedeniyle de yazdığı aşikar. Yöremizi ve kültürümüzü akıcı bir dille anlatmış. Bilgi Yayınevi tarafından basımı yapılan bu eseri mutlaka okuyunuz. Tavsiye ediyorum.  Özellikle Milaslı kitapsever dostlarımız okusunlar derim.

                  David Levi, 1948’de Milas’ta doğdu. Ortaokul ve liseyi İzmir Özel Türk Koleji’nde bitirdikten sonra 1972’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliğinden mezun oldu. 1982’de Haifa Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimini tamamladı. Meslek hayatına, başlangıçta rafineri mühendisi, daha sonra idareci olarak devam etti. Türkiye’de birçok büyük şirkette çalıştı. Eğitim ve iş hayatı boyunca pek çok kursa katıldı, kendisi de kurslarda eğitim verdi. Birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı. Yazmaya 2010 yılında başladı. Yazdıklarında, genellikle kişisel ilişkiler ve değerler üzerine konuları işledi. Halen Hayfa’da (Haifa)yaşamaktadır. Anadili Türkçenin yanı sıra, İngilizce, İbranice, İspanyolca bilmektedir. Başarılarıyla daima övündüğü iki çocuk babasıdır.

                Kitabın arka kapak yazısından alıntıyla tanıtımı:

Temiz ve saf duygularla, sevgi, saygı ve sadakat ile yoğrulmuş yaşamı içinde büyük bir aşkı yaşamaya çalışan bir annenin içinde kaldığı zor şartlar ve tüm bu yaşadıklarına çocuklarına olan sonsuz sevgisi ile katlanışı…Leyla’nın Kahvesi, Milas’ın Kargıcak köyünden çıkan Ülfet’in ve otistik kızının hayat hikayesiyle insanı hak, adalet, güven ve samimiyet duyguları üzerinde düşündüren bir roman.

Gün doğmadan neler doğar…

İnsanın hayatı, insanın hayalidir…Andre Gide

Hangi türden olursa olsun, sır kadın kalbini zorlar…Puşkin

Bir sırrı devamlı saklamak, insan ruhunu en çok olgunlaştıran şeydir…Honore de Balzac

Bazı sırlar ansızın bir kahve yüzünden açığa çıkabilir. Hayat nedir ki? Sürprizlerle mi dolu desek!..