Kan ve acı ile yoğrulan Filistin..!

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 13/10/2023 - 09:24:11

       11.12.2018'de yazdığım " Kanayan yara; Filistin"başlıklı yazım, aradan yıllar geçmesine rağmen hala güncelliğini koruyor.
       Bu yazımdan bazı bölümleri alarak,
İsrail- Filistin çatışmasının tarihsel kökenine inmek suretiyle zihnimizi biraz netleştirmek istiyorum.
 
          *
       Bugünkü İsraillilerin(Yahudilerin) ataları ve Samî kavimleri den biri olan İbraniler, Mezopotamya( Dicle ve Fırat ırmakları arasındaki toprakların tarihteki adı) ve Suriye arasında çobanlıkla geçinen, ilkel bir topluluk idi.
       Bu topluluk, daha sonra Filistin'e gelerek, Filistin'in yerli halkı olan, Samî ırkına mensup ve daha yüksek bir medeniyete sahip olan Kenanîler ile savaştılar.
       İsrailoğulları;
Hz.Yakup'un oğlu Hz. Yusuf zamanında Mısır'a göç ettiler. Mısır'da 200 yıl kalan İbranileri, Firavun 2. Ramses döneminde, Hz. Musa Filistin'e getirmiştir.
       İbraniler, Filistin topraklarına hakim olmak için buraya adını veren 'Filist' kavmiyle yüzlerce yıl savaştılar. Dağınık halde yaşayan İbranileri birleştiren ve ilk İbrani krallığını kuran Samuel olmuştur.(M.Ö.1075)
Samuel 'den sonra oğlu Saul,( M.Ö.1045-1029) daha sonra damadı Hz. Davut( M.Ö 1029-974)kral oldu ve Kudüs şehrini kurarak başkent yaptı.
       55 yıl hüküm süren Hz. Davut'tan sonra yerine geçen oğlu, 
Hz.Süleyman
(M.Ö 974-936) devrinde İbrani Krallığı en parlak dönemini yaşadı.
       Hz. Süleyman'dan sonra İbrani Krallığı ikiye ayrıldı. Kuzeyde; merkezi Samaria olan İsrail Devleti, Güneyde; merkezi Kudüs olan Yahuda( Yuda) Devleti.
       Mezopotamya Medeniyetleri'nden olan Asurlular İsrail Devleti'ne son verdi. Babilliler (Mezopotamya Medeniyeti) de M.Ö 587 yılında Yahuda Devleti'ne son verdiler ve Yahudileri Filistin'den çıkararak Babil'e sürdüler.
       Pers(İran) Kralı Kirus, Babil Devleti'ne son verince Yahudilerin Filistin'e dönmelerine izin verdi. Yahudiler, daha sonra Pers, Makedonya( Büyük İskender)ve Romalıların (M.Ö. 64)hakimiyetinde yaşadılar. Sık sık ayaklandıkları için Romalılar zamanında sürüldüler.
       Filistin ve Kudüs,
Hz.Ömer zamanında (637) İslam hakimiyetine girdi. Daha sonra Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Haçlılar, Mısır'da kurulan Tolunoğulları, İhşidiler, Eyyübiler, Moğollar, Memlükler ve 1517'de Yavuz Sultan Selim Döneminden itibaren Osmanlı hakimiyetinde yaşadılar.(1)
       Filistin toprakları, İngilizlerin kışkırtması sonunda Arapların Osmanlıları arkadan vurmasıyla 9 Aralık 1917'de İngiliz hakimiyetine girdi. Filistin ve Kudüs'ü Araplar ve İngilizlere karşı savunan Mustafa Kemal Paşa ve Osmanlı ordusu savaşı kaybetti, pek çok Türk  askeri telef oldu. İngilizlerin desteğiyle dünyanın her yerinden toplanan Yahudiler, 1948 yılında İsrail Devlet'ni kurdular. Kudüs, hem Filistinlilerin hem de  Yahudilerin ortak şehriydi.
       Kudüs ve Filistin; ilk tek tanrılı din olan Musevilik(Yahudilik) dininin ortaya çıktığı yerdir. Aynı zamanda, Hıristiyanlık dininin peygamberi Hz. İsa'nın doğduğu ve çarmıha gerildiği topraklar...
       Hz. Ömer'den itibaren müslümanlar açısından kutsal topraklardır... 
Üç din açısından kutsal olan Kudüs şehrine barış ve huzurun gelmesi için herkesin Filistin halkının haklı mücadelesine sahip çıkması ve emperyalizme karşı birleşmesi gerekiyor. Akıl ve bilimden uzak yönetilen, sürekli birbirleriyle savaş halinde olan İslam ülkelerinin Filistin ve Kudüs'ün işgaline karşı birleşmesinin hayal mi yoksa gerçek mi olacağını zaman gösterecek.
 
          *
       Bu yazının yazılmasından 5 yıl sonra Filistin toprakları yine İşgal altında.
       Sol görüşe sahip olan Filistin Kurtuluş Örgütü   (FKÖ) ve lideri Yaser Arafat'a karşı bu örgütü bölmek ve birbirine düşürmek için ABD ve İsrail tarafından kurulan Hamas örgütünün (Resmi adıyla İslâmî Direniş Hareketi) FKÖ'nün elindeki Filistin topraklarına baskın yaparak Gazze'yi ele geçirdiler  ve dinci bir yönetim kurdular. Hamas'ın amacı, 1948 öncesi İsrail'in işgal ettiği  Batı Şeria ve Gazze şeridini kapsayan topraklarda yeniden Filistin İslam devletini kurmak.(2)
       Gazze'yi yöneten Hamas'ın, 1 hafta önce İsrail'e yaptığı binlerce füze saldırısında binlerce İsrailli yaşamını kaybetti, binlercesi yaralandı. İsrail bu saldırılara çok sert bir şekilde müdahale etti; binlerce Filistinli yaşamını kaybetti ve yaralandı. İki taraftan da atılan füzeler ve top ateşiyle harabeye dönen şehirler, yıkılan evler ve enkaz altında kalan insanlar... Cehenneme dönen Ortadoğu toprakları binlerce yıldan beri olduğu gibi yine kanla yoğruldu. 
       ABD, Avrupa devletleri, Birleşmiş Milletler Örgütü, yaşanan drama ve acılara seyirci kalacağına acilen savaşı durdurmalı ve barışı sağlamalıdır.
       2. Dünya Savaşı'nda Nazi zulmüne ve soykırıma uğrayan Yahudiler, aynı zulmü ve soykırımı bugün Filistinlilere uygulamaktadır.
       2. Dünya Savaşı'ndan sonra Dünya barışını sağlamak amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü, Gazze'de İsrail'in kuşatması altında aç, susuz, ilaçsız ve karanlıkta kalan masum insanlara insanî yardım yapmalıdır. Aksi takdirde hepsi yapılan katliamın, yaşanan dramın sorumlusu olacaktır.
       Filistinlilerin haklı davasına zarar veren Hamas'ın ve İsrail Başbakanı Netenyahu'nun hırsları yüzünden savaş gittikçe yayılıyor... 
       ABD ve Avrupa devletleri İsrail'e destek veriyor ..Ne yazık ki filler tepişiyor, çimenler eziliyor.
       Netenyahu'nun haritaların değişeceğini söylemesi; ABD başkanı George W. Bush tarafından ortaya atılan, 21. Yüzyılın ilk on yılında, özellikle müslüman dünyasından İran, Türkiye , Afganistan, Pakistan ve çeşitli ülkeleri kapsayan, 'Büyük Ortadoğu Projesi'ni( BOP) akla getiriyor.(3))
       Bu projeye göre Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ulus devletler yıkılacak ve haritalar değişecekti. 
       Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da on yıldan fazla süren savaşlarda yönetimler yıkıldı, milyonlarca insan  hayatını kaybetti ve sınırlar değişti. 
       Diğer ülkelerin başına gelen felaketlerin bizim başımıza gelmemesi, Ortadoğu ülkelerine ve Filistin'e barışın gelmesi dileğiyle.
 
Kaynak: 
(1)- Wikipedia.org
(2)- Wikipedia.org
(3)- Wikipedia.org