“Halleluya”.

Erdil Ünsal 16/07/2022 - 09:16:40

“DR Congo Brazaville ilinde bir kilise ayinine katıldım. Kongo ziyaretimde üstünde vücudun yarısını kapsayan Noel ağacı şıngırtılı süslü giysili yaşlı bir kadın gürültülü bir şekilde dans ederek üstüme doğru geldi gözleri faltaşı gibi açıktı. Önümde dikildi başımı avuçlarının içine aldı. Arkama geçti omuzlarımı ovuyor, ellerinin arasına aldığı başımı iki yana çeviriyordu. Bu ritüelin amacı kötü ruhları kovma insan içindeki şeytanı atma girişimi. Her insanda kötü ruh şeytanını taşlama şeytanı kovma ritüeli var ki başıma böyle bir ritüel geldi. Kilisede tek beyaz kadın bendim. Oturduğum yerde, kasılmış bir şekilde ritüelin bitmesini beklerken, ikinci yaşlı bir kadın geldi ellerimi tuttu karnıma bastırarak Lingara dilinde ayin şarkısı eşliğinde bir şeyler mırıldandı ve “Halleluya”dedi ve başka bir ayin izliyicisine yöneldi.” Alıntı: Cum. Gaz. 19 haz 22 dışhaber Gülseren Tozkoparan.
 
Halleluja- şükür Elhamdürillah anlamına gelen bir ünlem.
 
Geçmişte de insanların Gök Tanrı Tengri’ye, Odin’e ya da Thor’a, Amon-Ra’ya, Zeus’a, Afrodit gibi tanrılara inanmış taptıkları bilinmektedir. Eskiye göre zamanımızda da tapınma ayinlerinde süslü giysiler içerisinde kendi müzikleri eşliğinde dans etme ritüelinde fazla bir değişiklik olduğunu sanmıyorum. Bu iki ülke ile diğer Afrika ülkelerinde lidere biat etme anlayışında ritüelinde de büyük bir değişiklik olduğunu da düşünmüyorum.
 
DR Kongo ve Ruanda birbirine komşu sınır iki ülke. (EK Resim) Belçika ve Fransa’nın sömürgesi idiler. Hala da bu ülkelerin sömürgesi durumu devam etmekte. DR yani Democratic Republic of Congo’nun. yüzde 2 si Müslüman, Yüzde 10 u Protestan, yüzde 48 i Animizim ve diğer Afrika yerel dinlerine inanmakta. 1960 lı yıllarda bağımsızlık kazanma sırasında 10 milyon kişi öldü.
 
Diğer komşu ülke de Ruanda Cumhuriyeti olarak anılmakta. Ruanda genelinde hakim olan din Hristiyan dinidir. Buna göre nüfusun 11 milyon 610 bine ulaştığı Ruanda'da, halkın yüzde 85'i Hutu, yüzde 14'ü Tutsi ve yüzde 1'i Twalardan (Pigmeler) oluşuyor.
 
1994 tarihli Ruanda iç savaşında bir milyondan fazla insan 100 gün içerisinde ölmüş.  
 
Burada eklenmesi gereken bir nokta, bu milyon küsur insan birbirlerini silahla vurmamış, Çin’den tanesi 10 cent'ten  ithal ettikleri, satırlarla birbirlerini kesmiş olmalarıdır. Ruanda  soykırımın 25. yılı geride kaldı.
 
7 Nisan 2014: Dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri General Ban ki-Moon Ruanda'dan olaylara zamanında müdahale edilmediği için özür diledi.
 
20 Mart 2017: Papa Francis Kagame'den 'kilisenin günahları ve başarısızlıkları' ifadesini kullanarak soykırımdaki ihmal rolünden dolayı özür diledi. BM ve diğer ülkeler kınama mesajları yayınladı.
 
Aynı Irak ve Libya’ya demekrasi getirdikleri gibi Bu iki ülkede, birinin başında iki harf DR,Democratic Republic of Congo. Diğerinde de Cumhuriyet ifadesi yer almakta. Afrika ülkesinde gerçek bir demokratik cumhuriyet ilkelerinin uygulandığına inanan çıkar mı?
 
Peki, her iki ülkenin kendi Afrika dinlerine ve aşılanmış Hiristiyan dinine inanarak yaşarken, Demokratik Halk Cumhuriyet’i adını kullanmaları ve/veya kullandırılması ne mana ifade ediyor?
 
Her iki ülkede parti lider sultasından, parti içinde demokrasi olmadığından ve liderin seçtiği seçime katılacak milletvekili aday listesine halkın arasından şikayet eden çıkacağını zannetmiyorum.
 
13 Haziran 2022 de İngiltere Temyiz Mahkemesi yargıçları, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. 
 
Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala AİHM'e başvuru yaptı ve ilk kez Belçika ve Fransa dururken İngiltere Ruanda’ya göçmen göndermeye kalktı ve şikayet üzerine AİHM durdurma kararı aldı.
 
İngiltere’nin Belçika ve Fransa onayını alıp almadığı belli değil.  Nasıl tek başına  Ruanda’ya göçmen gönderme kararı alıyor. Yeni göçmenler Tutsi ve Hutu soykırımın tekrar canlandırmak için mi bu ülkeye gönderiliyor.
 
Afrika ülkelerinde de seçime katılacak adaylar halk tarafından tanınarak bilerek değil, parti liderinin kabile reisinin vesayet listesi oylanarak gerçekleşmekte.
 
Demem o ki, 6 lı millet ittifakının, Haziran 2023 seçimlerinde eskiden olduğu gibi parti liderinin vesayeti altında belirlenen listeye göre değil, gerçek bir demokratik cumhuriyet ilkelerine bağlı kalarak milletvekili adaylarını ön seçimle belirlemeye dikkat etmelerini dilerim.