Eğitim sistemi

CENGİZ BAYSU 04/10/2023 - 09:14:43

Eğitim sistemi sil baştan
Bilmem kaçıncı kez Milli Eğitim Bakanı’nın değiştiği ve sürekli eğitim düzenlemelerinin yapıldığı bir ülkedeyiz. Şimdi yapılacak yeni düzenlemeler açıklandı:
 
**Liselerde Türkçe dersinden 70’in altında alan sınıfta kalabilecek.
**Anadolu Liselerinde yabancı dil derslerinin saatlerinde azaltma yapılacak…
 
Sınav yapılsa
Pekâlâ! Şimdi düşünelim. Devletin çeşitli kademelerinde görev yapanları sınava tabi tutsak Türkçeden kaç kişi 70 puanın üzerinde not alır? Ben emekli olmadan önce de resmi yazışmaları incelerdim. Emekli olduktan sonra ise 25 seneden beri gazetelere yazı yazarım. Hâlâ eksiğim olduğunu bilir ve TDK yazım kılavuzunu yanımdan ayırmam. Keşke memurların ve siyasetçilerin tamamını kapsayacak şekilde genel bir Türkçe sınavı yapılsa da sonuçları bir görebilsek!
 
Yabancı dil öğrenmenin yolu da ana dilin kurallarını iyi bilmekten geçer. Devlet lisesini bitiren bir öğrenciye turiste yol tarif etmesini söylesek bir cümle bile kurmakta zorlanır. Şimdi ders saatlerinde azaltma olursa Anadolu liselerinde okuyanlar, dünya liseleri arasında bilgi yönünden geri plana düşecek ve rekabet edemeyecekler. Bu iki düzenlemenin yeniden ele alınacağını ve bir düzeltme yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum.
 
Nerede o Türkçenin doğru kullanıldığı dil? Batı terbiyesinin etkisinde kalan dilimiz… Nerede o dili kullanan insanlar, edebiyatçılar, müzisyenler? Yok edilen zarif davranışlar, erozyona uğramış gelenekler, unutulan âdetler nerede?  
 
Türkçe’nin anlaşılmaması
Size garip gelecektir, Türkçe konuşan insanların birbirini anlayamaması… Saçları devamlı havada olan insanlar birbirlerine bağırmayı tercih ettikleri için sakin olmaktan uzaktırlar ve dolayısıyla anlaşamazlar. 
 
Televizyon kuruluşları spikerlerini diksiyon süzgecinden geçirerek işe alıyorlardır diye düşünüyorum. Belki de bazı spikerler birtakım zorlama diksiyon kurslarına gidiyorlardır. Ne yaparlarsa yapsınlar sonuç önemlidir. 
 
Biraz sonra sunacağı haberlerde tam telâffuz edemediği sözcüğün üzerinde durmak, sözlüğe bakmak, okunuşunu sormak zahmetine katlanmayan spiker, günümüzde en çok kullanılan sözcüklerden “devlet erkânını” milyonların gözünün içine baka baka devlet erkanı şeklinde telâffuz eder.  “Asgarî ücret” yerine asgeri ücret der. Bilmeden kullandığımız her sözün, araştırmadan yapılan her konuşmanın, defalarca okunmadan yazılan her yazının dilimizi tahrip ettiğini söyleyebiliriz. 
 
İngilizce’nin egemenliği 
Ülkemizde İngilizce hastalığına kapılmış çok sayıda müzmin ve özenti insan vardır. Dilin özelliklerini ve inceliklerini bilmeden kafasını gözünü yara yara konuşmaya çalışır bu kişiler... Ne yazık ki, bu ülkede etiket geçerli olduğu için kişinin etiketindeki bildiği yabancı dil hanesinde “İngilizce” yazar. Büyük çoğunluk, gerçekte Türkçe gramer kurallarını bile bilmez. Bir sayfa yazı yazsa 10 tane hata bulmanız mümkündür.
 
Liseyi bitirmiş bir öğrencinin turiste yol tarif edemeyişi, şirketlerin sekreteryasında ve muhasebesinde çalıştırılanların engin İngilizce bilgisiyle (!) ödemelerin “cash” yapılması gerektiğini okunduğu şekliyle “keş” diye yazmaları boşkafalılıklarını ortaya koymaktadır.