CHP' nin ve Türkiye'nin Varoluş Kurultayı!

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 03/11/2023 - 08:27:49

 

       Cumhuriyetin ilanının 100.yılını yeni kutladık. Cumhuriyetin ilanından önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) bugün 100 yaşını geçti. Bu hafta sonu,(4-5 Kasım 2023) CHP'nin 38. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda yapılacak.

       İlk gün, genel başkanlık seçimi, 2. gün ise Parti Meclisi ve Disiplin kurulu üyelerinin seçimi yapılacak.

 

       4-5 Kasım 2023'de yapılacak olan 38. Olağan Kongresinde, CHP genel başkanlığına;  2010' dan beri  CHP'nin  genel başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu,(Parti delegeleri tarafından aday gösterilirse)

Özgür Özel, Prof. Dr. Örsan K. Öymen, İlhan Cihaner, Ünal Karahasan genel başkanlık için aday adayı olacaklarını açıkladılar.

       Kurultayda genel Başkan, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin kurulu üyeleri, delegelerin gizli oylarıyla seçilecek. Parti tüzüğü gereğince toplam 1368 delegenin % 5'inin, yani 69 delegenin imzasıyla kurultay divan başkanlığına başvuranlar genel başkan aday adayı olabilecek.

       İlk iki turda genel başkan seçilmek için 1368 delegenin en az 684' ünün oyu gerekiyor. Adaylardan biri, ilk iki oylamada bu sayıya ulaşamazsa 3. oylamada en çok oyu alan aday adayı genel başkan seçiliyor.(1)

       38. Olağan Kurultayı'ndan iki hafta sonra tüzük kurultayı yapılması bekleniyor. Tüzük Kurultayı'nda parti tüzüğünün çağdaş hala getirilmesine yönelik değişiklikler ele alınacak.

 

       Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, yenilenme sürecinin Kılıçdaroğlu liderliğinde gerçekleşeceğine inandıklarını söylemiştir.

       CHP, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden alınan yenilgiler ve değişim tartışmalarının gölgesinde kurultaya gidiyor. CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın ana sloganı "İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" olarak belirlendi.(2)

       CHP'nin genel başkanlığına aday adaylığını açıklayan siyasetçileri tanıyalım:

       -Özgür Özel

1974- Manisa doğumlu ve eczacı. 2011'den beri TBMM üyesi. 2015'den beri Grup Başkanvekilliği görevini yürütmüş,

 3 Haziran 2023'den beri CHP'nin TBMM Grup Başkan'ı seçilmiştir.(3)

       - Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen

1965'de Berlin'de doğdu. Babası gazeteci-yazar Mustafa Örsan Öymen'dir.

ODTÜ Felsefe mezunudur. Yüksek Lisansını New York Üniversitesi Felsefe bölümünde yaptı.

Felsefe Sanat Bilim Derneği kurucu üyesi ve Yönetim kurulu başkanı. Halen Fevziye Mektepleri Vakfı, Işık Üniversitesi Öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

       Örsan K. Öymen, hem Genel Merkez'e hem de değişimcilere karşı bir pozisyon aldı, "Parti'nin ilkelerine sahip çıkmak ve özüne dönmesini sağlamak; CHP'de devrimci bir hareket başlatmak için aday adayı olduğunu belirtti.(4)

       - İlhan Cihaner

Eski Cumhuriyet Başsavcısıdır. 3 dönem milletvekili ve Parti Meclisi üyesi olarak görev yapmıştır. CHP'nin sol kanadında yer alan ve Parti'nin ana hattının da bu doğrultuda olması gerektiğini savunan

"Gelecek İçin Biz" Grubu, seçimlerin ardından ortaya çıkan tabloyu "net bir yenilgi" olarak nitelendirerek değişim çağrısında bulundu; "CHP'de kapsamlı bir değişim şart" dedi.(5)

       - Ünal Karahasan

1970'de doğmuştur. İstanbul üniversitesi'nde Felsefe eğitimi almıştır.  Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik ve eğitim yöneticiliği yapmıştır. Yazar kimliğiyle felsefe ve siyaset konularında yazılar yazmıştır.(6)

       - Kemal Kılıçdaroğlu

22 Mayıs 2010'dan beri CHP Genel Başkanlığı yapan Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948 Tunceli- Nazımiye doğumludur. Türk ekonomist, sosyal demokratçı, bürokrat ve dürüst  bir siyasetçidir. CHP'nin  7. Genel Başkanı'dır.(7)

 

          *

       Her seçimde umutlanan, seçim sonuçlarıyla hayal kırıklığına uğrayan, partisiyle duygusal kopuş yaşayan, siyasetten ve partiden soğuyan  CHP'liler; 38. Kurultay'da seçilecek yeni yönetimin önce yerel seçimlerde, daha sonra genel seçimde iktidar olmasını istiyor.

       Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin birlik ve beraberlik ruhu ile Cumhuriyet'in 100. yılında daha da  güçlenerek nice yüzyıllara ulaşması  dileklerimizle.

 

Kaynak:

(1)- Medyascope

(2)- Cumhuriyet. com.

(3)- wikipedia.com

(4)- Bianet.org

(5)- Bianet.org

(6)- orduyorum.com.

(7)- wikipedia.com