19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

Nabide Kılınç 21/05/2018 - 08:15:12

O büyük gün gelmişti . Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıkacaktı. Vahdettin  Paşa Anadolu’daki ahalinin direnişini bastırması için O’nu gönderiyordu. Öyle yaa!!!  Paşa, Paşa devleti ancak seni kurtarabilirsin, demişti. Mustafa Kemal Paşa özellikle Almanya seyahatinde  Vahdettin’in  büyük güvenini Sarayın merdivenlerinden inerken O’na bir de altın  saat hediye edilmiştir.  Mustafa Kemal Paşa , Şişli’deki evine gider. 
 
Samsun’a ayak basacağı Bandırma adlı vapurun kaptanını  çağırmıştır. İsmail Hakkı Kaptan  Karadeniz’i avucunun içi gibi bilmektedir.
 
O’nu Samsun’a çıkaracaktı.  Mustafa Kemal Paşa’nın Şişlideki evinde buluşur.  Atatürk  16 Mayıs günü kız kulesi açıklarından  Bandırma vapuruna biner.  
 
Vapura ayak bastıktan sonra İsmail Hakkı Kaptan’a  “İtilaf Devletleri’nin zarar vermesinden uzak olmak için sahili takip eden rotada gidiniz, bir tehlike halinde gemiyi sahile oturtunuz” emrini vermiştir.
 
Karadeniz’in hırçın ve sert  dalgalarının içinden nasıl yol alacağını bilen İsmail Hakkı Kaptan daha sonra 1940 yılında hayata gözlerini yumacaktır. Feriköy mezarlığındadır. Unutuluyor mu  tarihin o gizli açık isimleri ve   kahramanları .
 
İsmail Hakkı Kaptan anılarında şöyle anlatmaktadır; Mahiyetindekiler, deniz tuttuğu için birer birer kamaralara girip yattılar. Atatürk ise, kıç taraftaki köşkte bir köşeye dayanmış oturmakta idi. 
 
Karadeniz’in sert dalgaları ve rüzgarı içinde 17 Mayıs gecesi İnebolu’ya. 18 Mayıs öğle üzeri Sinop’a varır. 19 Mayıs gün şafak vaktinde Samsun’a ayak basmıştır.
 
İsmail Hakkı Kaptan gemisindeki değerli konukları Samsun’a ulaştırmıştır.
 
Mustafa Kemal Atatürk o yüce gönüllü kaptanını hiç bir zaman unutmadı. 
 
 1 Temmuz 1927’de Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk kez İstanbul’a ayak bastığında Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Bey’i Dolmabahçe Sarayına çağırtmıştır. İsmail Hakkı Bey, Atatürk’ün bu davetine icabet etmemiş, gerekçesini de bu hizmetine karşılık para veya ihsan istediğinin zannedilmesinden endişe duyduğunu belirterek anlatmıştır. İstanbul’da zor ekonomik koşullar içerisinde yaşayan İsmail Hakkı Bey, Atatürk’ün ikinci davetinde ise hasta olduğu olduğu için bu davete katılamamıştır. Durusu soyadını almıştır.
 
Her 19 Mayıs’ geldiğinde titrer duygulanırım. Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği bayramdır.
 
Mustafa Kemal Paşa Samsun’dan İstiklal mücadelesini ateşlemiştir. Amasya Genelgesi’nde bir gece yarısı gaz lambalı odada yaveri Cevat Abbas Gürer’e yaz bakalım der, yazdırır: Milletin istiklal ve bağımsızlığını yine milletin kendi azmi ve kararı kurtaracaktır. Milletin  istiklali , vatanın bütünlüğü tehlikededir.
 
19 Mayıs’ta kalpler Samsun  ve  Ankara’da Anıtkabir’de atmaktadır.  Sevgili Büyük Atatürk’ün kalbinin attığı yerde.  Anıtkabir’in o görkemli binasını ve  Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu yaratan ve  yaşatan mimari projesinin  sahiplerinin ismini anımsayalım şimdi de, Emin Onat ve Orhan Arda.  Dünya ülkelerinin kalbi atmıştır bu ulu ve yüce gün de. Anıtkabir gönülleri yakmaya, yüzyıllarca devam edecek, gelecek yerli -yabancı binlerce insanı kucaklayacak, bağrına basacaktır her büyük gün de.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün milletinde gönül ateşini yaktığı gündür Samsun’da bugün.
Mustafa Kemal Paşa’ya verilen görev  yöredeki ahalinin isyanını bastırmak olduğu halde O’nun bunu tersine çevirerek ulusal direnişi başarıyla örgütleyerek sonuçlandırdığı ve taçlandırdığı  tarihsel  bir gerçektir.  
 
Mustafa Kemal Atatürk daha sonra bu görevlendirmeyi uzun uzadıya yanı başındaki adam Falih Rıfkı Atay’a   ayrıntılarını anlatır.
 
“Bandırma  vapurunu üç gün üç gece süren maceralı yolculuk sonunda Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasını ve milli mücadelesini başlatan o yolculuğun kaptanı İsmail Hakkı kaptandır. Gemi yola çıkmadan haftalar önce bakıma alınmıştır. Bir gece yarısı gizlice değil,  güpegündüz  sarayın bilgisi dahilinde yola çıkmıştır. Sarayın merdivenlerinden heyecanla iner, Mustafa Kemal Paşa. Samsun’a çıkan yalnız Mustafa Kemal Paşa değildir.  Ve, yanında on sekiz silah arkadaşı vardır. Anadolu’da milli mücadele çoktan başlamış, kongreler ve Cumhuriyet’e varan süreçler ve savaşlara girilmiştir.
 
Bu büyük yolculuğun ardından çıkar  Mustafa Kemal Paşa Samsun’a  . Gözleri masmavi ve bakışları keskindir. Ufuklardan  alev alev bakmaktadır,  yanmaktadır 
 
Ard arda  büyük eserlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı  altında toplayan ve adım adım ülkesini zafere, barışa ve dostluğa götüren bir Büyük Mustafa Kemal Atatürk bugün kalplerde yaşatılacak...
 
Egemenliği kayıtsız şartsız ulusa dayandıran O’dur...
 
19 Mayıs’ta  tüm kalpler Sen’in için çarpıyor Ata’m. . Ruhun şad olsun.
 
Takvimler 19 Mayıs 2018’i  göstermektedir . 99 Yıl geçti üstünden. Her 19 Mayıs, 23 Nisan , 29 Ekim, 30 Ağustos .Atalarının vakur ve gururlu duruşlarıyla kazanılan ülke.
 
 19 Mayıs Gençliği Ata'sının, emanetini omuzlarında taşıyacaktır. Kalbi Anadolu'da atan o GENÇLİK , o VATAN, O Mustafa Kemal Atatürk ile büyük..
Ve Yerkesik...
 
Yerkesik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri artık yok.
 
Muğla Büyükşehir olmakla birlikte Yerkesik olarak mahalleye dönüştük. Eski bayram törenlerimizi, gençlerimizi, halkımızı bir arada  yüksek duygu ile buluşturan, tutan,  kaynaştıran ülkümüzü,  andımızı içtiğimiz bayram törenlerimi z yok  artık. 
 
Kutlu olsun nice 19 Mayıs’lara.....