“Sadece söylemlerle geçen bir 99 yıl”

Erdil Ünsal 01/11/2022 - 08:11:39

“Sadece söylemlerle geçen bir 99 yıl”
 
Her Cumhuriyet bayramı kutlaması gelirken içimi daraltan bir his kaplar ve yüreğim daralır. Sadece vaziyeti idare ettiğimiz içeren hep aynı söylemler yayınlanır, bayraklar asılır kutlamalar ve fener alayları. Ata’mın resmine baktıkça buğulanır gözlerim. Ellerini tutmak isterim uzanamam.
 
99 yılda irili ufaklı çoğu tabela partisi 100 e yakın parti kuruldu. AKP, AP-Adalet, DSP, SODEP,ANAP, CHP, Güven,DEVA, Gelecek Partisi bu partilerin aralarında bölünenler oldu. Bölünmekle durumu kurtaramadılar bütünleşemediler. Yıllar hep sen ben kavgası ile geçti. Hep dış güçlerin müdahalesi ile bölündük söylemleri ve sistemsiz bir seçim sistemi ile halktan oy aldılar. O zaman ABD ılımlı bir İslam modelini iktidara benimsetti. İşte bıçak gibi göğsüme saplanan bir 99 yıl geçti. Ne yaptın ne yaptık soruları kurcalar beynimi.
 
Vaziyeti sadece söylemlerle idare edeceğimizi biliyorlardı. Cumhuriyetimizin 99. yılında iktidar partisi, son 20 senede halkın büyük kısmına yaptıklarını kanıksattırmayı becerdi. Toplumun her kesimi için adalet, eşitlik, demokrasi istemimize seyirci kalacağımızı vaziyeti söylemlerle idare edeceğimizi biliyorlardı.
 
Cumhuriyetin bize tanıdığı hakları yeniden kazanmak için sadece söylem ve nutuklarla mücadele veremeyeceğimizi; bazı sol tandanslı laik kabul etiğimiz bazı ilçelerde Lozan, 30 Ağustos ve 29 Ekim törenlerinde, polisin laik kesim kişilerinden daha çok olduğun gördük. Bir türlü çoğalamadığımızı anladılar.
 
Bugün, türlü oyunlarla elimizden alınmak istenen Cumhuriyetin, bize kazandırdığı çağdaş kimliğimizi korumak üzere bir araya gelmek için yeterli uğraş veremediğimizi gördüler.
 
Tarımı, endüstriyi güçsüzleştirmelerine karşı TOKİ ler sayısını arttırarak köyden şehire göç edenlerin kapıcı olarak iş bulmalarını sağlayarak işsizliği önlediklerini sandılar. Çalıyor ama TOKİ ve Yol yapıyor ya” yı yandaşlara kolay benimsettiler, kanıksattırdılar. TBMM de bulunanlar da tamamen hazineden maaş alan noter görevi yapan kişiler olma halinden memnun oldular.
 
Türk'üm desen bir dert, Kürt’üm desen ayrı bir sorun. Şimdilerde ise “Alevi, Kürt ayırımı yok nereden çıkarıyorsunuz” dediler. Doğruyu yapın dedik “hadi oradan” yanıtı aldık. “Ekonomi berbat iken Suriye’de ne işin var “dedik “külahıma anlat” ı işittik. Yurdumu sevmek dese satmadıkları yer kalmadı, Ege adaları işgal altında olmasına hoş baktık. Vaziyeti söylemlerle idare edeceğimizi biliyorlardı.
 
Soma gibi 307 maden şehiti veren şehit yakını tekmelenmiş, Bartın’da 41 şehit daha verilmiş ölümlere “ fıtrat” denilmeye devam edilmiş ve yine de Soma’dan büyük oy aldılar. IBŞ Belediye seçimini “oy çaldılar” diye YSK yandaşlarına tekrar ettirerek hazineye oy masrafı yapmaktan ve yenilgiden gocunmadılar.
 
TÜSİAD, TOBB gibi STÖ- Sivil Toplum Örgütlerinin yöneticilerinin çoğu çağdaşmış gibi yaptıklarını ve bu gibi benzer işlerinin gittikçe artmasını önleyemedik. Bütün bunlar bize batarken onlar icraat olarak algıladı.
 
Yukarıda belirttiğim hususların çok çok fazlasını biliyorsunuz ama içimi biraz soğutmak istedim.
 
Cumhuriyetin 99. yılını kutladıktan sonra iyi şeyler olmağa başladığını Hazıran 2023 genel ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 lı itifakının masada zarının 6 da 6 gelmesini görmek temennimiz. Halk temsilcisi olan Cumhuriyet sevdalısı STO-Sivil Toplum Örgütlerinin vaziyeti idare etmek anlayışından kurtularak, Anadolu’da daha somut çalışmalar yapması ümidiyle, 
 
Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.