Dijital Bankacılık, herhangi bir fiziksel alanda faaliyet göstermeden dijital kanallardan tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz yeni bir sanal bankacılık deneyimi şeklinde karşımıza çıkıyor. “Neyin digital kripto bankacılığı?” Dijital kanallarda hesap işlemleri, para transferi, kredi kartı işlemleri, kredi kullanması, fatura ve kuruluş ödemeleri, döviz, fon ve hisse senedi çok sayıda işlemi yapabiliyorsunuz. Bu nedenle banka şubelerinde sıra beklemeye, çağrı merkeziyle telefon temasınızda nakit için 1 e yatırım için 2 ye çalıntı kayıp kart için 3,4,5 e diğer işlemler için de 6 ya basın gibi sizi 35-40 saniye telefonda bekletme işlemi yok. Çok sayıda işleminizi koltuğunuzda otururken anında gerçekleştirebiliyorsunuz.
Yastık altı dolarınızı bozdurun tl mevduata yatırın % 25 net faiz alın. 2 ay sonra faizleri % 19 a düşürüp stopajı da 5 den % 15 e çıkaran bir işlemle de karşılaşmıyorsunuz. Dijital kanallarda şube ve öteki masraflar olmaması nedeniyle kriptocular müşterilerinden hesap işletim ücreti ve para transferi gibi bir ücret talep etmiyor. Müşterilere özel faiz oranları ve kampanyalar sunularak dijital kanalların kullanımını arttırmaya yönelik reklamlar görsel ilanlar, kriptodan para kazanmış meşhur kişilerin beyanları yayınlanarak algı yaratma çalışmaları yapılmakta..
Yeni nesil ödeme sistemleri ile kredi kartı ya da banka kartınızı cüzdanınız da taşımanıza gerek kalmıyor. Kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmadan temassız bir şekilde ödeme yapılabiliyor. Bu kadar hızlı gelişen bir bankacılık sisteminde en çok işlem mobil cihazlar üzerinden yapılacak. Kayıt belge imza olmayacak, ispat olmayacak. Yani paranı yatır gerisini merak etme sen!
Banka kartlarımız, sanal kartlarımız veya sanal ortamda yaptığımız her işlem yıllardır yapay zeka tarafından izlenmekte. Varsın özel hayatım yanında yatırımlarım, para hesaplarım da kontrol edilsin. Bankaların kasalarından fiziksel olarak paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir bakıma bu paralar da kripto paralardı. Bankalar bizim adımıza kağıt üzerinde kayıtla yetiniyorlardı. Offshore ve sanal hazine bono kayıtlarını İmar Bankası ve diğer bankalar nasıl hiç ettiyse, yatır paranı digital ortama gör gününü.
Digital kripto işlemlerinin Siber atakla hesapların hack’lenmesini önleyici bir güvenceleri var mı? Yok! Modern saadet zincirine mi çekiliyoruz ne? Hesabımın içi boşaltıldığında olmayan iç ve dış hukuk sistemi mi beni kurtaracak?
Bitcoin, Sahoshi, Nakamoto takma ismini kullanan bir kişi veya grup tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu bir yazılım. Bir çok söylenti dolaşıyor olsa da şu anda net olarak bu ismin karşılığının kim veya kimler olduğu bilinmiyor. Ortadan kaybolan bankalar kendi bankasını hortumlayanlar dururken bir de kimliği belirsiz bir kişinin hesabına yastık altı dolarlarımı gözünü kapatıp yatıracaksın. İstenen bu sanki?
Kripto para dendiği zaman aklınıza direkt bitcoin geliyor olabilir; ama 1000’den fazla çeşit olduğunu bilmelisiniz. Bu paralar; dijital ortamda geliştirilen, yazılım uzmanları tarafından yüksek performanslı bilgisayarlar tarafından üretilen, bir merkez bankasına ve aracı kuruma ihtiyaç duyulmadan transferi yapılan alış veriş araçlarıdır. Kripto para birimlerinin devletler tarafından tehdit olarak algılanmasının nedeni ise kara para aklama, vergi kaçırma gibi illegal işler için çok rahat kullanılabilmesi. Kripto paraların dünyadaki diğer para birimlerine nazaran bu kadar çok ilgi görmesinin ve sevilmesinin en temel nedeni olarak, herhangi bir hükümet veya merkezi otorite tarafından henüz. yönetilemiyor olmasına bağlanıyor. Bakın kripto ile ilgili görsel metinde “henüz hükümetler tarafından yönetilmiyor”u da metne eklemiş. Yani, uyuşturucu baronlarının, oligarkların kayda girmeyen kaçak paraları için ideal sistem. Bir uyuşturucu karteli 8 milyar dolar illegal kazancını kasasında yastık altında niye tutsun. Bankaya yatırsa mevcut hükümet mafya-siyaset bağlantısı ilişkisi ile kurulmuşsa sorun yok. Hükümet değiştiğinde gelen hükümetin parasına el koyması mukadder. Gel sen kripto digital işleme koy paranı gerisini merak etme sen.
Bu paralar sanal defterlerde tutulduğu için ve bu defterler de bir bakıma bölünmüş şekilde milyonlarca kullanıcının bilgisayarında yer aldığı için merkezi bir otorite tarafından takip edilemezler. Bu da hükümetlerin önünü kapatan bir şey. Bakın, Kuzey Kore banka ve kripto para borsalarından 2 milyar dolar çalmakla suçlanıyor. Dıgıtal kripto bankacılık yoluyla Hong Kong ta bir gayrimenkul satışından hisse alınabilecekmiş.
Banka mevduatlarına el konulacağı söylenen bir ülkede, Offshore bankacılıkla mevduatları hiç edilen İmar Bankası, Çiftlik Bank, Banker Fiyaskosu gibi mağdurları olan. T. Özal’ın ABD den getirdiği Banka Genel Müdürü prensleri bir gecede bankayı soyarak ABD ye kaçtığı, kendi banka kasasını boşaltan banka sahibi hortumcular yerini digital kripto bankerleri almış görünüyor.
Gelen giden hükümetlerin bu gibi dolandırıcılığı önleme yasasını bu ülkede çıkarmadığı sanki bilinmiyor. Sedat Peker videoları daha ortada yok iken, medyanın kendi olanakları ile ismini hepiniz bileceksiniz bir Türk bankası banka kayıtlarında dolar 4.15 iken bir gecede 3.70 den 8 milyarlık satış işlemimi bir başka ülke bankasında gerçekleştirdiğni. İşçi çıkarıp üretimi bırakarak bir gecede Repo’dan % 7-8000 faiz alan sanayicisi olan bir ülkede neyin digital ve kripto bankacılığı?