"ABD ziyaretimden anılar"

Erdil Ünsal 13/06/2019 - 08:25:16

-Washington D.C. Abraham Lincoln memorial anıtı önünde oturan A. Lincoln heykel koltukta bir eli bilekten “yumruk” diğer eli açık durmakta. Sol el sıkılmış yumruk “sıkı kontrollü ekonomi” açık olan sağ el de “esirlere özgürlük” anlamı taşımakta. Memorial 36 adet sütundan oluşmakta. Sütünların her biri bir eyaleti temsil etmekte.RESİM Zamanında ABD de 36 eyalet varmış. 50 eyalete çıkınca 14 adet yeni eyalet plakadı  memorial girişinde tabana yaptırılmış.
 
-ABD Washington D.C.de Vietnam savaşı şehitleri için “ S” şeklinde bir duvar yapılmış ve 56 bin ABD asker şehitlerin isimleri bu duvara plaket olarak yapıştırılmış. 56 bin ABD asker şehitlerin arasında 1500 askerin ismi “John Smith.” Ziyaretçiler için girişte bir bilgisayar var. Hangi John Smith için duvar önüne gelip haç çıkarıp dua edeceksen, bu bilgisayar almanağından, anne ve baba adı sorguluyorsun. Sana hangi John Smith önüne gidip dua edeceğin yerin koordinatlarını veriyor. Bu şehit cenazesini, anıtını bizde olduğu gibi CHP ler ziyaret edemez diye bir kural konmamış Demokrat olsun, Cumhuriyetçi partiden olsun herkese açık.
 
- ABD parlemento binası-Capitol Hill’in mimari şekli bütün eyaletlerde aynı tarz yapılmış.
 
- Başkan Roosvelt beyaz saraydan bakınca T.Jefferson Anıtını iyi görebilmek için Beyaz Saray’ın önündeki belli miktarda yeşillikleri kestirmiş.
 
-1992 yılında ABD hükümetinin daveti üzerine, 14 ülke temsilcileri ile birlikte CBOT-Chicago Board of Trade hububat borsasını ziyaret ettik. Soft-hard buğday ürünlerinin alınıp satıldığı kürsüde oturan yöneticiye, tahıl simsarı “elinin tersi bir parmak” gösterdiğinde “1000 bushel buğday sattığını, “elinin içi kürsüye dönük bir parmak” gösterdiğinde de “1000 bushel buğday aldığını”, belirtiyor. 2 parmak gösterdiğinde de yine 2x1000 bushel buğday aldığını veya sattığını 5 parmak birden gösterirse 5x 1000 bushel alıp sattığının işareti.Bu işlemler tekrar ederek o firma simsarı adına kayıt düşülerek işlemlerin yürüdüğünü öğrendik.(Bushel= 35269 kg/lt hububat ölçüsü) 
 
-North Dakato’da FARGO şehrindeyiz. Çok büyük buğday ekim alanları olan ABD nin buğday ambarı. Otobüsle git git bitmiyor, sağlı sollu buğday ekim alanları. Otobüste 14 farklı ülke temsilcilerine sordum.” FARGO ismi nereden geliyor bilen var mı?” Biri, FARGO kamyon fabrikasından, birkaçı Vikingler bu adı koymuş dediler. İstediğim yanıt, “FAR to GO “( gitmesi uzun) olmasını beklerdim. İçimizde bulunan gurup lideri, “Mr Ünsal onun devamı var .Hemen sınırda bir şehir daha var onun ismi de ”Moreahead” (Daha git). ABD de her şey büyük yollar geniş binalar arası çok uzun. Çok büyük büyük buğday alanlarında 2 katlı apartman büyüklüğünde biçer döverler buğday başaklarından buğday taneleri ayıklıyor yanda giden römorkörün deposuna topluyor ve başak saplarını balya yapıp arkasından atıyor.
 
-Denver-Colorado- Colarado adını Red River’dan almış. 1856 yılında altın madeni bulunmuş.Petrol kuyuları var. Bir boğa 600 kg ve 35 öküzü 45 gün döllüyor. Tüp nda bebek operasyonu fresh embriodan %70, dondurulmuş embriodan ise % 55-60 netice alınıyor. “Manfort feedlot” hayvan çiftliğine hayvan kesimden 25 gün önce geliyor besleniyor. Günde 2600 baş hayvan kesimhaneden parça parça kesilip frigofrik traylerlerle pazara gönderiliyor. 
 
-Sacremento-IOWA state ABD de endüstrileşme sebebiyle en çok hava kirliliği olan yer. Halkın %35 i çiftlikte yaşarken bu oran % 2 ye inmiş.
 
-Kaliforniya-ABD tarım ürünlerinin % 85 bu bölgeye ait. Büyük su sorunu var. Water Bank’lar kurulmuş. Kuzeyde dönüm basına 10 usd den su satılırken, Güneyde bu oran 200 usd den işlem görmeye başlayınca, pahalı su satma yüzünden Kaliforniya’nın güneyi ayrı eyalet olmak için referandum istemiş. 1992 de 1200 adet “Water Bank” varmış. Alaska’dan su getirmeye kalkmışlar. Çok pahalı olması sebebiyle vazgeçilmiş.San Fransisco Napa Valley ABD nin şarap üretiminin % 85 ni karşılıyor. Ray üzerinde optik okuyucu bağ arasına giriyor. Yeşil olanlarını değil kızarmış olan üzümleri elektronik topluyor sepete atıyor..
 
-1992 yılında Bill Clinton Arkansas-Little Rock, valisi idi. Bizi vali adına yardımcısı Keneth Smith. karşıladı. Hepimize Vali Bill Clinton imzalı “Arkansas Travelers Honouarary Ambassodor Cerificate”verildi. 14 ayrı ülke temsilcisi olarak ABD ye bizleri davet etmeleri, 8 eyalet gezdirmelerindeki amaçlarını 5000 personel istihdam ettikleri Pentogon’u gezdirirlerken daha iyi anladık. Pentagon ziyaretinde bir odada 5 masa var. “Bu masada çalışan ne iş yapıyor” soruma görevli,“bu masa Afrika Ülkeleri Harp Okulunu birincilikle bitiren talebeleri izler. Onlara broşür gönderir ve ABD ye davet eder.” 
 
- Bir çok GATT trade anlaşması toplantısına katıldıktan 5 hafta sonra USIA United  State  International Agency bizleri akşam yemeğine davet etti. Başkanının yanına beni oturttular Başkan gurup lideri Miss Katherina Esmay dan gurup kaynaştırıcı sosyal bir entertainer ve fıkracı olduğumu öğrenmiş. Fıkra kitap yazarıymış. Ülkeme dönünce benden yöresel fıkralarımı tercüme edip göndermemi istedi. Bir yıl yazıştık.