Tamer Mandalinci: Bodrum Belediye Başkanı görevine layık görülmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum

Yarımada Gazetesi 11/06/2024 - 09:19:34 Bu haber 331 kere okundu
Tamer Mandalinci: Bodrum Belediye Başkanı görevine  layık görülmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum

Öncelikle Türkiye’nin en genç belediye başkanlarından birisiniz, tebrik ederek ve görevinizin hayırlı olmasını dileyerek başlamak istiyorum. Bu konuda neler söylersiniz?
 
İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. 31 Mart yerel seçimlerinde değerli Bodrumluların takdirleriyle Bodrum Belediye Başkanı görevine layık görülmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. 
 
Gençliğin verdiği enerji ve bakış açısıyla Bodrum’un geleceği için yenilikçi adımlar atmayı ve bu doğrultuda vatandaşlarımıza kaliteli hizmet vermeyi hedefliyorum. Bodrum’u daha yaşanabilir bir kent yapmak adına halkın tüm kesimlerine seslenen, kapsayıcı ve toplumsal fayda odaklı çalışmalar yapmaya özen göstereceğim. İnanıyorum ki önümüzdeki beş yıl içinde eşsiz kentimizin değerini artıracak ve kent yaşayanlarımıza o arzuladıkları çevresiyle, doğasıyla, sosyal olanaklarıyla konforlu ve sağlıklı ortama kavuşturacağız. 
 
Bodrum’daki su sorunu yıllardır süregelen bir problem, bu konuda nasıl bir politika izleyeceksiniz? Neler yapacaksınız? Planlarınız var mı?
 
Gerek küresel iklim krizi gerekse barajlarımızdaki su kapasitesinin yetersiz durumda olması sebebiyle ciddi bir su kriziyle karşı karşıyayız. Yerel yönetimler olarak yaşanacak bu su soruna çözüm getirecek çok boyutlu eylem planları hazırlayıp, bunları hayata geçirmeye yönelik adımlar atacağız.
 
Gerçekleştirmeyi planladığımız bu çalışmalarda Büyükşehir Belediyesiyle koordineli bir şekilde yol alacağız. Bu doğrultuda ilk olarak Büyükşehir Belediyemizle beraber içme suyu kayıp    kaçaklarının azaltılması için mevcut sorun yaşayan DSİ su hatlarını yenileyeceğiz. Ayrıca Mumcular, Gündoğan, Cumhuriyet, Konacık ve Çırkan Mahallelerinde altyapı revizyonu ve ilave şebeke hattı gerçekleştirecek, içme suyu depolarının tadilatını da yapacağız. 
 
Birçok belediyenin halk ekmek gibi halka yönelik projeleri var. Bu veya bunun gibi projeleriniz olacak mı?
 
Yerel yönetimler olarak sosyal belediyecilik anlayışıyla kentimize hizmet vermeye özen gösteriyor, bu kapsamda projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu projelerin bazılarından kısaca bahsedecek olursak;
 
Öncelikle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yetişmelerini sağlamak adına 5 mahallede başlattığımız anaokullarını 11 mahalle merkezine yaymayı, bunun yanında her mahallede çocuklar için özel olarak tasarlanmış parklar inşa etmeyi planlıyoruz.  
Gençlerimizin eğitim hayatlarını desteklemek ve onlara sağlıklı bir ortam sağlamak için “Yükseköğretim Öğrenci Konukevi”ni hayata geçirmek, vatandaşlarımızın kolaylıkla yaralanabileceği halk kütüphaneleri ve spor alanları yapmak istiyoruz. 
 
Bir diğer projemiz olan “Sosyal Konut Projesi”yle Bodrum'da çalışan kamu personelinin daha uygun fiyatlı konutlarda yaşamalarını sağlayacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek sosyal konutlara Bodrum Belediyesi olarak gerekli alan ve desteği vereceğiz. 
 
Bodrum Belediyesi olarak toplumsal fayda sağlayabilecek her türlü çalışmanın arkasındayız. Toplumun tüm kesimlerine hitap eden ve yaşam kalitesini yükselten projelerimizi ilerleyen zamanlarda hayata geçirmeyi planlıyor, Bodrum’u daha yaşanabilir bir kent haline getirmek istiyoruz. 
 
Türkiye gıda ürünleri ithal eden bir ülke konumunda. Neden bu hale geldik? Tarım ve Hayvancılık ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Bir projeniz olacak mı?
 
Her açıdan bereketli topraklarımızın olmasına rağmen dediğiniz gibi gıda ürünleri ithal eden bir ülkeyiz. Bunun nedeninin üreticiye verilen desteğin yetersiz, uygulanabilecek tarımsal politikaların az olması ve üretimin dinamiklerinin başka alanlara kaymasından kaynaklandığını düşünüyoruz. 
 
Bodrum Belediyesi olarak ekonomik kalkınmayı güçlendirmek, üretimi sürdürebilir hale getirmek ve tarımın önemine vurgu yapmak adına üreticilerimizi destekliyoruz. 
 
Bu doğrultuda Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ve Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin izlediği politikalarla üretimi artıyor, tarımsal verimlilik yükseliyor. Bu kapsamda üreticilerimize gübre, fide ve tohum desteği sağlıyor, bölgemizin yerel değerlerine sahip çıkarak tarıma olan ilginin artmasına katkıda bulunuyoruz. 
 
İlerleyen zamanlarda da sürdürülebilir bir gelecek için çevreye duyarlı projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. 
Bunlardan biri olan organik atıklardan ürettiğimiz “kompost gübreyi” çiftçilerimizle buluşturarak tarımsal verimliliği artıracak, ekonomiye katkı sağlayacak ve kimyasal gübrenin kullanımını azaltarak altı su kaynaklarımızı da koruyacağız. 
 
Üreticilerimizi ve yerel değerlerimizi korumaya, gelecek nesillere aktarmak için özverili ile çalışmaya devam edeceğiz. 
 
Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ürünlerinin pazarlanması için herhangi bir uygulamanız olacak mı?
 
Tarımsal kalkınmayı artırmak, doğal ürünlerimizden daha çok kişinin faydalanmasını sağlamak amacıyla etkili adımlar atmaya çalışacağız. 
 
Bu doğrultuda Bodrum Ziraat odası ile çalışarak bölgedeki üretim envanterini çıkaracağız.  Gerçekleştireceğimiz projeler kapsamında depolama alanları oluşturacak ve Mumcular bölgesinde meyve sebze kurutma tesisimizi hayata geçireceğiz. 
 
Kuracağımız kooperatif ile de çiftçilerimizin ürünlerini bu depolardan alıp tüketici ile buluşturacağız. Böylece çiftçilerimizin bütçesini koruyacak, kırsalda güç sağlayarak yerinde kalkınmayı destekleyeceğiz. 
 
Yaz aylarında özellikle Bodrum’daki fiyat pahalılığı herkesin dilinde ve zaman zaman ulusal basında köşe yazılarına konu oluyor, zaman zaman sosyal medyada geniş yer buluyor kendine. Yeterince denetim yapılıyor mu? Herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
 
Bodrum bilindiği gibi turizm potansiyelinin yanında kültür, sanat, spor alanlarında da ekonomik getirisi yüksek olan bir kenttir. Bu nedenle nüfus yoğunluğunun fazlalaştığı dönemlerde bu saydığımız faktörler fiyatları da etkilemektedir. 
 
Bodrum Belediyesi olarak bu konuda üstümüze düşen görevi yerine getirmek adına bazı çalışmalarımız olmakta. Belediye zabıta ekiplerimiz kent genelinde sürdürdüğü çalışmalarla fırın ve unlu mamuller işletmelerinde gıda, hijyen ve gramaj kontrolü gerçekleştiriyor. Ayrıca kent sorunlarından biri olan hanutculuk konusunda da denetimler yapılıyor. 
 
Belediye olarak bu konuda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürmeye devam edeceğiz. 
 
Göreve geldiğinizden beri görüyoruz ki temizlik ve düzenleme etkinlikleri ve faaliyetleri sizin için çok önemli, devam edecek mi?
 
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren öncelikli hedefimiz Bodrum'un doğasını korumak ve çevre kirliliği yaratan tüm unsurları ortadan kaldırmak adına yeni projeler üretme ve bunları vatandaşlarımızın da katılımıyla hayata geçirmekti. 
 
Yerel yönetimler olarak asli sorumluluklarımızdan biri kentin doğal zenginliklerini koruyarak gelecek nesillere miras bırakmaktır.
 
Bunun için denizlerimizi korumak amacıyla her yıl, “Denize En Çok Mavi Yakışır” sloganıyla düzenlenen Deniz Dibi Temizliğinin bu yıl onuncusu gerçekleşiyoruz.
 
Denizimizi, kıyılarımızı korumak, temiz tutmak ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla organize ettiğimiz etkinlikte deniz ve sahilleri çöpten arındırmaya devam ediyoruz. 
 
Yeni projemiz olan, toplumsal bilincin oluşması ve farkındalık yaratılması amacıyla “Birlikte Temizleyip Birlikte Koruyacağız” temasıyla düzenlediğimiz temizlik seferberliğin ilk etabında Akçaalan, Bahçelievler, Çarşı, Geriş, Gümbet, Karabağ, Kumbahçe, Turgutreis, Umurça, Türkkuyusu ve Yalıkavak Mahalleleri, ikinci etabında ise Bitez, Çırkan, Konacık, Müskebi, Yahşi, Yaka ve Gürece Mahallelerini çöpten arındırıldı. Bodrum geneline yaymayı planladığımız temizlik seferberliğimiz belirli aralıklarla devam edecek. 
 
Daha güzel bir Bodrum’u gelecek nesillere aktarabilmek için kent genelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 
 
Bodrum’un genel geçim kaynağı Turizm. Yıllardır turizmin 12 ay devam edebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor, sizin de turizmle ilgili projeleriniz var mı?
 
Denizi, doğal güzellikleri, tarihsel geçmişi, sunduğu eğlence ve spor olanaklarıyla Bodrum Türkiye’nin ve de dünyanın göz bebeği durumunda. 
 
Bu popülerliğin sadece yaz aylarında kalmamasını sağlamak adına bu konuda yetkin sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla iletişim halinde kalarak Bodrum’un tanıtımında yeni vizyon izleyip kentimizin uluslararası bilinirliğini arttırmayı planlıyoruz.
 
Öncelikle değindiğiniz gibi turizmi on iki aya yayacak çalışmalar yapacağız. Bunun için turizm tesislerimizin yatak kapasitesinin ve Milas-Bodrum havalimanına gelen direk uçuş sayılarını arttıracağız. Ayrıca yerli ve yabancı turistler için daha temiz ve de güvenli bir kent yaşamı oluşturacağız.  
 
Turizmin en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli personel açığını gidermeye gayret gösterecek, gerçekleştirilecek iş birliği projeleri ile hizmet sektörü için eğitilmiş nitelikli personel sayısını arttıracağız. 
 
Bir diğer çalışmamız ise Turizm Zabıtası oluşturmak olacak. Yabancı dil bilen turizm zabıta ekiplerimiz bilgi sağlamak, yönlendirme yapmak ve güvenlik konularında turistlere yardımcı olacak. 
 
Bu çalışmalarla bölgemizin tanınırlığını artıracak, kentimiz için önemli bir faktör olan turizmi geliştireceğiz. 
 
Sokak hayvanları ile ilgili projelerinizi ve iyileştirme planlarınızı öğrenebilir miyiz?
 
Bodrum Belediyesi olarak patili dostlarımızın yanında olmaya devam ediyor, onlarla ilgili konuların çözümünde modern ve insanlık ilkelerine uygun yaklaşımlar benimsiyoruz.
Bu doğrultuda yapacağımız çalışmalarda sokak hayvanlarının bakımı ve kontrolü için yakalama, kısırlaştırma, aşılama, rehabilite etme, çipleme ve takip etme ile mevcut barınakların modern, temiz ve iyi yönetilen barınaklar haline getirme adımlarını uygulayacağız. 
 
Yeni projelerimizin arasında kediler için mobil kısırlaştırma aracını da devreye sokmayı planlıyoruz. 
 
Bu çalışmalar sokak hayvanlarını refahını arttırarak patili dostlarımızın, çevremizin ve vatandaşlarımızın sağlığını korumaya yardımcı olacak. 
 
Patili dostlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmek adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. 
 
Kadın hareketleri, kadın girişimleri ve faaliyetlerini desteklediğinizi biliyoruz, bu konuda somut adımlar atacak mısınız?
 
Bodrum Belediyesi gerçekleştirilen kadın hareketleri, girişimleri ve faaliyetlerinin her zaman yanında. Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında yapılan her işin altına imzamızı düşünmeden atıyor, bu alanda mücadele veren dernek veya sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yol alıyoruz. Bu konuda bize yardımcı olan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz yapmış olduğu değerli çalışmalarla savunduğumuz bu eşitlikçi politikanın altını dolduruyor. 
 
Bundan sonraki zamanlarda da her türlü ayrımcılık ve şiddete maruz kalan kadınlar için konforlu ve güvenli bir yaşam ortamı sağlayabilmek adına çalışmalarımızı titizlikle yürüteceğiz. 
 
Öncelikle “Kadın Sığınma Evleri”mizin fiziki koşullarını iyileştirecek, kapasitesini arttıracak çalışmalar yapacağız. Bunun yanında “Üreten Kadın Kenti” projesini hayat geçirerek kadınlara ekonomik bağımsızlık kazandıracak, onları aktif hayata dahil ederek toplumsal kalkınmayı sağlayacağız. 
Şiddetsiz bir kent ve toplum için daima eşitliği savunarak bunun ışığında çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. 
 
Bodrumspor ilk defa süperliğe çıktı, stadın yetersizliği ve daha birçok konu merak konusu. Bu konudaki çalışmalarınızı öğrenebilir miyiz?
 
Bodrum Futbol Kulübünün Süper Lige yükselmesiyle büyük bir gurur ve mutluluk yaşadık. Bölgemiz için önemli bir gelişme olan bu şampiyonluk Bodrum’un spor kenti kimliğiyle anılmasına vesile olacak. Bundan dolayı Bodrum Futbol Kulübü yönetim kuruluna, takım oyuncularına ve biricik Bodrum Spor taraftarına teşekkür ederiz. 
 
Onlar üstüne düşen görevi hakkıyla yerine getirdiler. Bundan sonra da bizler elimizden gelenin en iyisini yapıp amatör ve profesyonel spor kulüplerinin rahatlıkla kullanabileceği bir şehir stadını hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
 
Bu hedefle başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla, destek olmak isteyen iş insanlarıyla iş birliği çerçevesinde yol alacağız.
Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla spora ve sporcuya destek olmaya devam edecek kentimizin spor kültürünü zenginleştireceğiz. 
 
Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu eski Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon döneminde kuruldu. Tiyatro ile ilgili geliştirme projeleriniz var mı? 
 
Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu sergiledikleri birbirinden özel oyunlarla kentimize değer katmaya ve toplumun kültürel potansiyelini yükseltmeye devam ediyor. Böyle bir ekibin belediye bünyesinde faaliyet gösteriyor olması bizim için çok değerli. Bundan dolayı Kocadon Başkanımıza Bodrum’a kazandırdığı bu değer için ne kadar teşekkür etsek azdır. 
 
Bir kentin gelişmesi ve toplumların olumlu yönde dönüşümünde sanatın ne kadar önemli olduğu bilinciyle hareket edip, sanata ve sanatçılarımıza destek olmaya devam edeceğiz. Bu açıdan Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatromuzdan gelen talep ve önerileri dikkatle dinleyip değerlendirecek ve etkin bir şekilde çalışmalarımızı organize edeceğiz.
 
Son olarak biliyorsunuz ki gazetemizin 30 yılı ve 7000. Sayısında bu ropörtajımıza yer vereceğiz. Okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz konular var mı?
 
Öncelikle yeni sayınızda bizlere yer verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Yarımada Gazetesi Bodrum’un değerlerinden biri. Alın teri ve başarıyla geride bıraktığınız otuz yıl bu değerin bir göstergesi. 
 
Sevgili Yarımada Gazetesi yetkilileri ve kıymetli okurlar gazetenizin otuzuncu yaşını kutluyor, sansürden uzak, özgür ve demokratik nice otuz yıllara imza atmanızı temenni ediyorum. 
 
Bodrum Belediyesi olarak bizler her zaman özgür basının yanında olmaya, bilginin ve gerçeğin yaydığı ışıkta yol almaya devam edeceğiz.  

Yorum