“Kuralsız ve çarpık bir TFF yönetim anlayışı”

Erdil Ünsal 16/10/2017 - 11:03:38

Bir spor karşılaşmasında, galip gelmek kadar mağlup olmak ta mümkün. Ancak;

A- Bu milyon dolarlar ödediğin yabancı futbolcular aynı takımda oynayan Türk futbolcularından daha fazla ücret ödenmektedir. Bu düşük ücretli Türk futbolcularından oluşan milli takımı, yüksek ücretlerle transfer ettiğin yabancı futbolculardan oluşan kendi milli takımlarına karşı oynat. Böyle yapacağına hepsi 11 de yabancı futbolcu olan Osmanlıspor futbol takımını Milli takım diye sahaya sür.

B-Milli takım başına da gene dünya standartlarında en yüksek ücret alan bir Teknik sorumlu getir. Bu aynen, ülkende yetişmiş yetenekli ekonomistler dururken, ekonominin başına ABD menşeli Kemal Derviş’i getirmekle eş anlamlıdır. Okulda “yerli malı Türk’ün malı” haftası yapardık. O anlayış ve o günler tamamen yok olmuştur.

C- Ülkemizde tüm futbol taraftarlarının nerdeyse %70’i üç büyük kulüpten birisini tutmaktadır. Geriye kalanlar taraftarların büyük bir bölümü ise kendi takımlarının yanı sıra ikinci takım olarak bu üç kulüpten birini taraftarıdır. Örneğin, Kayseri şehrini ele alalım; Bu şehrin iki takımı mevcuttur. Bu şehre yaptırılan stadyum pek çok Avrupa ülkesindeki stadyumlardan çok daha iyi ve fonksiyoneldir. Ancak, bu şehrin takımları üç büyük kulüple yaptıkları maçlarda dahi stadyumlarını dolduramamaktadırlar.

D-Ülkemizde taraftarlık konusu diğer ülkelere göre farklı bir boyuttadır. Türkiye’deki tüm illeri temsilen birer futbol takımı bulunmaktadır. Ama ait olduğu kentin ya da kasabanın takımının taraftarı olma duygusu pek fazla gelişmemiştir. Avrupa’daki, kasabalarının takımlarını tutan ve maçına giden taraftar profiline ülkemizde rastlayamamaktayız. Bir İngiliz taraftar, hem Totenham hem Manchester City liyim demez.

E- 18 lig takımının olduğu bir sezonda toplam 40 teknik adam görev yaptı. Bir teknik direktör,bir sezonda G.antep, Gençlerbirliği’nde başarılı olamıyor ve şimdi de Çaykur Rize sporda görev alıyorsa bunda bir çarpıklık olmalı.
F-Dünya’nın hiçbir yerinde 100 den fazla Belediyespor kulübü adını kullanan spor kulübü yoktur ve belediye bütçelerinden yabancı futbolcu transferi yapılmamaktadır.

G- Futbol izleme tribün bilet fiyatları ve forma satış fiyatları fert başına düşen milli geliri bizden 3 misli fazla olan İngiltere ile aynı olamaz.Devamlı  rant peşinde koş takımının alt yapısına para harcama  sonra futbol niye gelişmiyor de.

H-Tv de futbol yorumcusu E. Toroğlu’nun Habertürk kanalında özel olarak yayınlanan programınını sansürsüz yayınlanması tv ve taraftar seyircisinin nasıl hafife alındığının göstergesi olmuştur.”…Uçakta giderken arkadaki yolcunun gaz çıkardığını ve kötü kokuyu soluduğunu anlatan ve aynı kişinin, tv programı sırasında arkadaşını yatırarak muz yedirme (GS li futbolcu Drogba’ya bir seyirci onu maymun yerine koyarak sahaya muz atmasını karikatüre etme) gösterisini yayınlayan bir Tv İngiltere’de yoktur.

Sporun, bireyin toplumsallaşmasına yaptığı katkı, bir anlamda, bir kültür unsuru olarak yalnızca (gol, sayı, puan olarak) skor değil; çok daha fazlasıdır. Bir ülkede, bir spor dalının diğerlerinden daha çok ilgi görmesi ve medyada daha geniş yer bulması elbette yanlış değildir. Ben yaptım oldu kuralsızlığı ve umarsızlığı yanlıştır. Amatörlük ve amatörler unutulmuştur. Oysa sporun özü, profesyonelleri izlemek değil; amatörce spor yapmaktır. Türkiye’de, ekonomide ve sosyal hayatta görülen çarpıklıklar sporu da etkilemektedir. Spor ve sporcu üzerinden prim yapmayı düşünen, uluslararası başarıları siyasal ranta dönüştürmeye çalışan bir anlayış vardır. Bu da TFF oligarşisi sebebi ile önlenememektedir.