Zeytin Tanrıçası, Milas’taydı!

Nevzat Çağlar Tüfekçi 21/11/2016 - 17:09:09

3. zeytin hasat şenliği, Milas’ta başarıyla gerçekleşti. Şenlik her geçen gün Milaslılar tarafından benimseniyor ve aynı zamanda ulusal düzeyde de tanınmaya başladı. Açılışa ilgi büyüktü ve program dolu doluydu. Bu sene, Milaslı zeytinyağı üreticilerinin stantları daha çoktu. Şenliğe katılan ziyaretçiler, memecik zeytinyağının bu zengin çeşitlerini beğeniyle incelediler ve aldılar.

Milas 3. Zeytin Hasat Şenliğinin sloganı, “Tane tane lezzet, damla damla sağlık” biçimindeydi. Bu çok özlü bir ifade edişti. Zeytin, tane olarak sofrada tüketilir, güzel ve tok tutucu bir katıktır; yağ olarak da vücuttaki 38 metabolik hastalığın ilacı ve çaresidir. Memecik zeytinden elde edilen yağdaki polifenol miktarı, diğer zeytin türlerine göre 6 kat daha fazladır. Bu nedenle, memecik zeytininin yağı, diğer zeytin türlerine göre daha çok sağlık ifadesidir…

Şenlikteki etkinlikler kısaca şöyleydi: Zeytinyağı-sağlık ve markalaşma konulu panel, Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen tadım eğitimi, Menteş köyünde hasat, Tariş zeytinyağı fabrikasında sıkım, Liselerarası şiir-kompozisyon ve resim yarışması ödülleri, Milas Kent Konseyinin en güzel balkon ve bahçe yarışması ödülleri, Sınır Tanımayan Şefler Derneğinin uluslararası yemek yarışması, mahallelerarası yemek yarışması, zeytin temalı el sanatları sergisi, Efeler arası zeytin yeme yarışması, zeytin kırma yarışması, folklor gösterisi (merkez ilkokulu), minikler zeytin sıkımı, Yaren grubu konseri, Özge koleji resim atelyesi, Milas MYO çocuk etkinliği, Arçelik çocuk etkinliği, Ada müzik konseri, Akbank Oda orkestrası…

Milas Kaymakamı Fuat Gürel ve Belediye Başkanı Muhammet Tokat, gönderdikleri davetiyelerde, şenliğin amacını şu şekilde özetliyorlardı: “Soframızın vazgeçilmezi zeytin ve zeytinyağını geniş kitlelere tanıtmak, ülkemizin ve dünyanın dikkatine sunmak amacıyla zeytin hasat şenliğini düzenledik.”

Şenliğin ulusal basından gazeteci konukları; Yalçın Bayer, Şükrü Küçükşahin ve Yonca Tokbaş’dı. Yonca Tokbaş, başına taktığı zeytin dalından tacıyla, 3. Zeytin Hasat Şenliğinin ilgi odağıydı. Antik Karya’nın başkenti Mylasa’dan, günümüzün Milas’ında düzenlenen zeytin hasat şenliğini onurlandıran “Zeytin Tanrıçası”ydı sanki. Onu memecik zeytin ve zeytinyağı ile güzel yazılarıyla tanıdık. Tanıyınca daha çok sevdik. Şenliğe renk kattı. Bizden biri gibiydi hep… Şenlik hakkındaki düşünceleri şu şekildeydi:

“Ömrümü uzatmaya geliyorum zeytinle dedim... az bile demişim.. mutlu, dolu dolu duygulu.. elim kolum saçlarım tenim gözüm gönlüm zeytin kokan 2 gün geçirdim Milas'da.. ölümsüz ağacın kokusuyla tadıyla sarılıp sarmalandım, Milaslıların kucaklaması apayrı bi ayrıcalık oldu hayatımda. Memecik zeytini'nin yurdu Milas.. değeri şifasında.. tadı çok başka..  Bakıp durum gari.. bunca sevdiğim canım zeytin ağacı.. allah seni başımdan soframdan benden ayrı kılmasın.. benim şu hayatta en zor günümde sığınıp tutunduğum güç ve cesaret aldığım kaptanımsın.. zeytine emek veren hakkını teslim eden sayan seven koruyan anlatan herkese selamolsun! “

Milas zeytin hasat şenliğinin başlatılmasında ve devam ettirilmesinde Milas Kaymakamlığının kurumsal önderliği çok önemliydi. Kaymakam Fuat Gürel bunu sağladı ve Milas’ta iz bırakan Kaymakamlar arasında yerini aldı. Şenliğin gerçekleşmesinde Milas Belediyesi, MİTSO, Ziraat Odası vd. kişi ve kurumların katkısı çok büyük. Ayrıca bu başarılı etkinliğin perde arkasında olan alt komite üyelerini de unutmamak gerekir. Şenliğin bugünlere gelmesinde ve gelişmesinde katkısı olan herkes, teşekkürü ve alkışı hak ediyor…