TOPLU TAŞIMADA CANIMIZ, ALLAH’A MI EMANET?

Nevzat Çağlar Tüfekçi 06/06/2017 - 09:42:32

OLAY 1: Ankara’da 'psikolojim bozuldu' diyen otobüs şoförü, yolcuları indirdi

İHA, 31 Mayıs 2017             

Başkent’te EGO otobüsünün şoförü psikolojisinin bozulduğunu, stresle kaza yapabileceğini belirterek yolcuları otobüsten indirdi. Otobüsteki yolculardan birinin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği görüntülere göre; seyir halinde olan otobüsü sağa çeken sürücü, kapıları açtıktan sonra yolculara dönerek, “Arkadaşlar psikolojim bozuldu benim. Arabadan inin, başka arabaya binin, ben buradan hastaneye geçiyorum. Bu stresle gidersem kaza yaparım, sizin canınıza mal olurum” diyor. Şoförün uyarılarını dikkate alan yolcular, başka bir araca binmek üzere otobüsü boşaltıyor.

OLAY 2: Şoför otobüsü durdurdu, çocuklu kadının üzerine yürüdü

Mehmet AKTARAN / İSTANBUL DHA, 01 Haziran 2017

İstanbul'da bir şoförün, otobüsü durdurarak tartıştığı kadının üzerine yürüdüğü görüntüler sosyal medyada paylaşılarak tepki çekti.  Eminönü-Yeşilpınar hattında çalışan (İETT sorumluluğundaki) özel halk otobüsü şoförü, otobüs içerisinde bir kadınla tartıştı. Otobüsteki yolcular da tanık oldukları o anları, cep telefonu kamerasına kaydederek, bu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşarak duruma tepki gösterdi.

İddiaya göre şoför yol üstünde bir inşaat işçisiyle tartıştı ve daha sonra ‘sinirle’ viraja girdi. Bunun sonucunda kadının kucağındaki bebek, kafasını demire vurdu ve anne yavaş gitmesi için şoförü uyardı. Bunun üzerine şoför kadına bağırmaya başladı ve "Gel kendin sür, nereye şikâyet ediyorsan et, sizinle mi uğraşacağım" diye bağırdı ve üzerine yürüdü. Bu esnada kadının kucağındaki çocuğun oldukça korktuğu ve ağladığı görüldü.

DEĞERLENDİRME: Kamu adına görev yapan toplu taşıma araçlarının şoförleri kesinlikle böyle bir davranış içinde bulunmamalı, her zaman olgun ve sabırlı bir tutum sergilemelidirler. Şoförlerin davranışları, iş güvenliği açısından da tehlike yaratan durumlardır. Şoförlerin bu davranışlarına yol açan eğitim yetersizliğinin yanısıra psiko-sosyal pek çok etmen bulunmaktadır. Toplu taşıma işi yapan öğrenci-işçi servislerinin şoförleri başta olmak üzere, şehir içi ve şehirlerarası taşıma işi yapanlar, mutlaka işe uygunluk ve yeterlik açısından psiko-teknik testlerden geçirilmeli, sorunlu olanlar direksiyon başına oturtulmamalıdır.

Psiko-Teknik Değerlendirme Sistemi Nedir?: “Sürücülerde güvenli araç kullanmak için temel olarak bulunması gereken algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel özelliklerinin; tepki hızı, göz, el ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yetenek ve beceri düzeyinin, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülebildiği" bir sistemdir. 

Böylece bir sürücünün, bir aracı sürebilmek için asgari düzeyde, trafiğe ilişkin yeteneklere sahip olup olmadığı ve trafiğe ilişkin kişilik açısından, trafik kurallarına uyma eğilimine sahip olup olmadığı hakkında daha tarafsız, daha bilimsel ve daha standart koşullarda gerçekleştirilmiş uygulamalarla, sonuçlara varılması sağlanabilmektedir. Psiko-teknik değerlendirme merkezlerinde Psikiyatri Uzmanı ve Psikologlar görev yapmaktadır. 

SONUÇ: Çoklu insan hayatını ilgilendiren bu konu, çok önemli… Toplu taşın aracı kullananların mutlaka psiko-teknik belgeleri olmalı ve bu testlerden geçirilmiş olmalıdırlar. Şoförlerin davranışlarına neden olan psiko-sosyal etmenlere, iş sağlığı ve güvenliği açısından ayrıca değineceğim…