TARİHTEKİ BÜYÜK YÜRÜYÜŞLER!..

Nevzat Çağlar Tüfekçi 05/07/2017 - 08:17:56

TARİHTEKİ BÜYÜK YÜRÜYÜŞLER!..

BAŞKALDIRI

En eski başkaldırı yürüyüşü, Romalı gladyatör Spartaküs’ün MÖ 73 yılında başlattığı yürüyüştür. Spartaküs, kendisi gibi köle olan 60 arkadaşıyla birlikte, özgürlüklerine kavuşmak için kaçarlar. Bu amaçla, Alp Dağlarından İtalya’nın en güney ucuna doğru bir yürüyüş başlattılar. Sayıları yüz bine yaklaştı. Arkalarından gelen güçlü Roma ordularını yendiler.AdChoices

       

Soykırım ve baskı sonucu oluşan yürüyüşlere örnek, Kızılderili’lerin, baskı ve katliamlara karşı yaptıkları direnişlerdir. Kızılderililer geçmişte kendilerine ait olan Alcatras Adasını, 1969 yılında işgal ettiler. Bu işgalin bastırılması üzerine, 1978 yılında San Francisco’dan Washington’a kadar uzun bir yürüyüş başlattılar. Bu yürüyüşe Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford ve Bob Dylan gibi sanatçılar da katıldı ve destek verdiler.

 

DİNİ

Dini kaynaklı en eski yürüyüş Hz. Musa’nın karşılaştığı baskılar sonucu, kendi kavmi ile birlikte, MÖ1447 yılında Mısır’dan çıkışıyla başladı. Süveyş ve Nil Nehrine doğru yürüdüler. Firavun, ordusuyla takip etmektedir. Nil Nehri kenarında sıkışan Musa ve kavmi, ilahi bir emirle ortadan ikiye ayrılan Nil Nehrini geçerek kurtuldular.

Dini kökenli başka bir yürüyüş, Hz. Muhammet ve İslam dinini kabul edenlerin karşılaştığı baskılar sonucu, 622 yılında Mekke’den ayrılarak Medine’ye göç etmeleridir. Bu yürüyüşte, Hz. Muhammed Sevr Dağında Hira Mağarası’nda üç gün gizlendi, girişteki örümcek ağıyla takipçilerinden kurtularak yoluna devam etti.

ASKERİ

Mao’nun önderliğinde 1934-1935 yıllarında gerçekleştirilen “Uzun Yürüyüş”, dünya siyasetinde büyük değişikliklere yol açtı. Marksist lider Mao Zedung’un, Çan Kay Şek liderliğindeki milliyetçi güçlere karşı başlattığı uzun yürüyüşte, 100 bini aşkın kişi, 370 günde çok uzun ve çok engebeli bir arazide 10.000 km yol gitti. Bu uzun ve zorlu yürüyüş, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasına neden oldu.

SİVİL

Tarihte; sivil/pasif direnişin sembolü olarak gösterilen yürüyüş, Mahatma Gandhi’nin 1930 yılında gerçekleştirdiği, “Tuz Yürüyüşü”dür. Hindistan’ı bağımsızlığa götüren süreç, bu yürüyüşle başladı. İngiltere’nin sömürgesi olan Hindistan’da tuz vergisini protesto etmek ve tuz tekelini kırmak amacıyla 400 km’lik yürüyüş başlatıldı. Yüz binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, 60 bin kişi tutuklandı. Gandi çıplak ayakla başladığı yürüyüşünü 24 günde tamamlayarak, Hint Okyanusuna ulaştı. Yürüyüşe katılan binlerce köylüyle birlikte, denizden çıkardığı tuzu yan yana getirdiği iki avucunun içinde tutarak, köylülere döndü ve “Bununla, Britanya İmparatorluğunu temelinden sarsıyorum,” dedi. Böylece Hindu kökenlilerin tuz çıkartmasını engelleyen yasayı, engellemiş oldu.

ÜLKEMİZDE

Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikasıyla işveren arasındaki Toplu İş Sözleşmesinden sonuç alınamayınca; Sendikanın genel grevi sürdürmek ve hükümetle görüşmek için 1150 otobüsle Ankara’ya gitmek üzere aldığı karar uygulanamadı. Çünkü bekledikleri 1.150 otobüs gelmedi. Sendika Başkanı Şemsi Denizer,Otobüsleri engellediler ama ayaklarımız var, yürüyeceğiz,” dedi ve 300 km’lik yol için, kısa sürede alınan kararla, “madenci yürüyüşü” başladı. 4 Ocak 1991’de, Ankara’ya ulaşmak için Zonguldak’tan başlayan yürüyüşte, yürüyüşçülerin sayısı kısa süre içinde 100 bine ulaştı. Hafızalarda, unutulmaz işçi yürüyüşü olarak kaldı.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin başlattığı “Adalet Yürüyüşü”yle uzun yürüyüşler, tekrar gündeme geldi… CHP’nin başlattığı yürüyüşün tek hedefi; yargı bağımsızlığı ve herkes için adalet!.. Yürüyüş, sağdan sola geniş bir yelpazede büyük destek gördü ve görmeye devam ediyor. Yürüyüş, Ankara-İstanbul arasında yaklaşık 480 km’lik bir yolda yapılıyor. Günde 18-20 km yol alınarak, 25 günde tamamlanması bekleniyor.