MİLAS FUARI, SONA ERDİ…

Nevzat Çağlar Tüfekçi 08/03/2017 - 12:59:27

 

Bu yıl “Sekizincisi” düzenlenen Gıda-Tarım ve Hayvancılık Fuarı, sona erdi. Fuar, Milas’a yeni bir kimlik kazandırdı, yeni bir hareket ve çekim merkezi oluşturdu. İlk kurulduğunda acaba 10 bin kişi gelir mi denilen fuarı, her yıl, 100 Bin’in üstünde kişi ziyaret etmektedir. Yerel ölçekte düzenlenen fuarlar için, bu ziyaretçi sayısı küçümsenemez. Ulusal ölçekte düzenlenen bazı fuarlar, bu sayıyı yakalayamamaktadır…

Bu seneki fuar da coşkulu ve kalabalıktı. Fuar, şenlik havası içinde geçti…

Milas, 2.147 kilometrekarelik yüzölçümü içinde tarih ve kültürün yanı sıra çok çeşitli ekonomik ürünlere sahiptir. Geniş coğrafyası içinde zeytin, zeytinyağı, arıcılık-bal, hayvancılık, el sanatları, sebze ve meyve üretimi, orman ürünleri önemli bir yer tutar. 

Bu ekonomik değerlerin yanında, 150 km kıyı şeridiyle Milas’ın turizm potansiyellerini de unutmamak gerekir.  Milas coğrafyasının üzerinde barındırdığı bu ekonomik değerlerin hepsi bir araya geldiğinde; ortada değerlendirilmesi gereken önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Milas’ın kabuğunu kırması ve dışa açılması bağlamında; fuarlar iyi bir olanak yaratmaktadır.

2010 yılında Milas’ta başlayan fuarcılık hareketi, her geçen yıl gelişerek büyümekte ve yenileri bu halkaya eklenmektedir. Milas’ın iklim yapısı, Milas’ta yıl 12 ay fuar etkinliklerinin yapılmasını olanaklı kılmaktadır.

Böyle bir fuar takvimi hayata geçirildiğinde, Milas’ta önemli oranda ekonomik gelişmişlik yaratacak ve ilçede önemli iş olanaklarının önünü açacaktır…

Milas’ta yapılabilecek fuar etkinliklerini sıralarsak, genel fuarların dışında şöyle bir ihtisas fuarları listesi yapmak mümkündür: zeytin-zeytinyağı, bal, halı-kilim, el sanatları, tarih ve kültür, kültür balıkçılığı, hayvancılık, turizm vd.

Milas’ta ki fuar etkinlikleri, uzun süredir TARİŞ’e ait tesislerde yapılmaktadır. Çağdaş fuarcılık açısından daha modern ve kalıcı bir fuar alanı, Milas’ın gereksinimidir. Fuarcılık anlayışı ve standartlarına göre, bu alanda uzun süreli böyle faaliyetlere devam edilemez…

Mutlaka, kalıcı bir fuar alanı Milas’a kazandırılmalıdır. Bu, Milas ve bölge için hem ekonomik hem de sosyal açıdan bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.

Gelelim bu seneki fuarla ilgili gözlemlerimize;

1-    Fuar ziyaretçileri için oto park sorunu, önemli bir sorundu…

2-    Yerli firma katılımı, geçmiş yıllara göre azdı.

3-    Zeytinyağı markası bu sene çok azdı. Benim gözleyebildiğim 3 marka vardı fuarda: Labranda, Ailos ve Karianda… İki ve üçüncü maddeler birlikte sorgulanmalı.

4-    Stand kirasının yüksek olduğundan söz edildi. Bazı stand sahipleri kirayı çıkaracak alışveriş yapamadıklarını söylediler. Yerli firma katılımının az olmasında, stand ücretleri bir neden midir, araştırılmalı…

5-    Fuar organizasyonu için bir fuar yönetimi oluşturulmalı.

6-    Fuar için mutlaka çağdaş standartlarda bir fuar alanı ve yapısına ihtiyaç var. Bu konuda yerel yöneticiler (Kaymakamlık - Belediye) ve Odalar el ele vermelidir…

7-    Fuara, yerli marka ve ürünlerin katılması için teşvik edici çalışmalar yapılmalıdır.