MİLAS'A DOĞALGAZ TARTIŞMALARI –1

Nevzat Çağlar Tüfekçi 25/09/2018 - 08:36:30

Dolmuşta, durakta, yolda karşılaştığım kişiler bana soruyor: "Milas'a doğalgaz ne zaman gelecek?" diye.
 
Vatandaşın doğalgaz konusundaki duyarlılığı; önemli ve haklı nedenlere dayanıyor. Doğalgaz kullanımı kolaylık ve tüp gaza göre ucuz. Ayrıca temiz ısınma aracı ve hava kirliliğini önlüyor... Kömür külünün yarattığı çevre kirliliği yok.
 
Milaslılar ısınma ihtiyaçlarını kömürden sağladığı için kışın Milas'ta çok büyük hava kirliliği olmaktadır. Kömürden çıkan kükürt di oksit gazı(SO2)solunum yolu rahatsızlıklarının en büyük nedeni. Milas'ta solunuma bağlı rahatsızlıkların ve kanser vakalarının çok olduğu öne sürülüyor...
 
Bu nedenle halk sağlığı açısından Milas'ta doğalgaz kullanımı önemli hale geliyor...
 
DIYECEĞİM ŞU: 2019 Mart yerel seçiminde Milas'ta kim belediye başkanı adayı olacaksa, bu konuyu mutlaka programına almalı ve yapacaklarının içinde ilk sırada olmalıdır. DOĞALGAZ, Milas 'ın 'olmazsa, olmaz'ları arasındadır... Öneriyorum!
 
XXX
 
Bunu Facebook’ta paylaşmıştım. Paylaşıma çok sayıda, güzel yanıtlar ve yorumlar geldi. Mutlaka yararlanılması, yabana atılmaması gereken görüşler, seçenekler… İşte o yorumlar…
 
MURATHAN KARADENİZ: Çağdaşlaşan dünyada bu bir zorunluluk, doğalgaz şart... Sağlık, ekonomik nedenlerden dolayı! Kim aday olacak bilmiyorum ama artık yerel insanlığı düşünerek yatırım yapılmalı. Buradan duyarlı olmanıza dayanarak bir platform oluşturulsun. Bu konuyu enine boyuna tartışmalıyız. 5 yıllık yapılacaklar ortaya konulmalı. Her kim seçilirse seçilsin ama Milas’a bunları da yapsın.
 
SELAHATTİN KIZILKAYA: Hocam, bu konu hakkında Sayın Muhammet Tokat ile daha yeni konuştum. Karpuzlu’da Milas için vana bırakılmış. Ancak Milas için doğal gaz şimdilik hayâl. Tek umut, organize sanayi gerçekleşirse, yasa gereği devlet getirmek zorunda…
KAYA TÜMER: Kömürden zehirlendiğimiz ortada ama doğalgaz da direkt dışa bağımlılık ve antik kentte yer altında çalışmanın zorlukları malum. Öncelikle acil olarak alternatif bir kaynak araştırılmalı, etrafta termal kaynak varsa, en ideal çözüm olur yoksa başka bir şey. Havadar ve şehir dışında bir kömürlü buhar santrali veya Milas gibi hava kirliliği had safhaya ulaşmış küçük ve ılıman yerleşimler için devlet tarafından sadece 4 ay elektriğe önemli miktarda indirim ve toprak veya güneş kaynaklı ısı pompası sistemlerine teşvik gibi. Bu indirim ve teşvikin karşılığını orta vadede SGK sağlık harcamalarından çıkaracaktır.
 
HÜSEYİN DAMGALI: Bu yazı, yeni mi? Daha önce de paylaşmıştınız. Milas'a doğal gaz diye orada sayfalarca, hem kaynak göstererek hem dünyadan örnekler vererek hem de karbon salınım analizlerini yayınlayarak... Hem maddi hem manevi olarak uzun uzun anlattım, Milas'a doğal gaz gerekmiyor diye. O yazımı bulabilirsem eklerim yine. Milas'a doğal gaz hovardalıktan başka bir şey değilse bile, olsa olsa savurganlık olabilir. Bu sözlerimi de teknik detaylarıyla açıkladım daha önce uzun uzun... 
 
Söylediklerimi daha da ileri götürüyorum, hatta bugün Milas'a her eve doğalgaz gelsin diyenler çok değil, 10-15 sene sonra pişmanlıklarını göreceklerdir. Ayrıca Milas'a doğal gaz neden gelmedi bugüne kadar, onu da yazdım daha önceki yazımda. Okursanız göreceksiniz. Dağıtım firmaları yeterli başvuru alamadı. Doğalgaza yeterli talep gelmeyince, kimse de girmedi işe. Niçin halkı yanlış yönlendiriyorsunuz? Doğalgaz çok önemli algısı uyandırıyorsunuz. Yanlış diyorum ve yanlış olduğunu o kadar uzun bir yazıyla anlattım ve belgeledim ki umarım okumuşsunuzdur…
 
ÇOŞGUN AKÇAY: Bence bu sorunu çözemeyecek olan hiç adaylığını koymasın. Bu kömür ilkelliğinden bizi koruyacak bir çözüm bulunsun. Doğal çözümler getirilmeli, örneğin güneş ısısından veya rüzgâr enerjisinden yararlanma yolları tercih edilmelidir.
 
SELAHATTİN KIZILKAYA: H. Damgalı, tespitleriniz gerçek ve doğru. Vatandaş bu konuda yeterince bilgilendirilmedi( Geçmişte doğalgaz için yapılan ön talep toplamaya Milas’tan sadece 1(bir) kişi müracaat edip, para yatırmıştır.)
 
ERSİN YENİCELİ: Hocam güneş enerjisini aktif hale getirmenin yoluna bakmak gerek.. Çok basit ama yönetimin öncü olması lazım ve çok ucuz, güvenilir, sağlıklı… Doğal gaz eskisi gibi avantajlı değil artık…
 
MEHMET - ZÜHRAP AKSOY: Güneş ve rüzgâr değerlendirilmeli…
 
MUZAFFER KARAYER: Milas a güneş enerjisi ile ısıtma maliyeti doğal gazdan daha mı maliyetli olur acaba? Bir defa masraf yapılacak ömür boyu enerji… Maliyet hesabını iyi yapmalı ve dışa bağımlı olunmamalı.
 
HUSEYİN DAMGALI: Milas'a ısınma konusu görüşülürken Milas ne kadar soğuyor ki ne kadar ısıtalım konusu da görüşülmeli. Yahu Milas ne kadar soğuk oluyor ki? Biraz da soğukla yasamak öğrenilebilir mesela. 6 aydır güney Amerika’dayım, adamlarda bir tane ısıtma sistemi yok kış ayında bile. Kalın giyin çek yorganı ve alış biraz soğuğa. Maşallah bizde kışın bile evler 40 derece içerde. Affedersin donla gez dışarıda. Neyse bu işin sosyolojik tarafı… Teknik tarafı ise pasif güneş enerjisi sistemleri ile ısınma. Yani evini güneşe göre sekilendir, ısıyı tutan malzeme kullan, yalıtkan sistemler kullan vs. Güneş enerlisi ile ışınmak için çok bir şey yapmaya da gerek yok merak edenler pasif güneş sistemleri ile ısınma konularını da inceleyebilirler. 
 
(Devam edecek)