MİLAS 5. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN ARDINDAN…

Nevzat Çağlar Tüfekçi 06/11/2018 - 07:23:38

2013 yılında zamanın Milas Kaymakamı Fuat Gürel tarafından başlatılan Milas Zeytin Hasat Şenliklerinin bu yıl 5.’si gerçekleştirildi. Şenlikte her yıl, üretici katılımı, tüm çabalara rağmen, istenildiği şekilde olmasa da, şenlik her yıl üstüne koyarak devam ediyor ve gelişiyor… Ben bu şenliklerin eğlence kısmını ikinci plana atarak, eğitici ve kültürel yanını önemsiyor, şenliğin bu bağlamda önemli etkiler yarattığını düşünüyorum. 1990’lı yıllara kadar dökme ve rafinerilik zeytinyağı olarak bilinen Milas zeytinyağları, bugün ulusal ve uluslararası alanda önemli ödüller alıyor. Bu, Milas için önemli gelişme…
 
Atapark’ta kurulan standlarda Milas’ın markalı zeytinyağları yerini aldı ve tüketicilerle buluştu. Tüketiciler, hem zeytinyağlarını tattılar hem de alışverişlerini yaptılar. Yağlı ve çekişge zeytinlere de ilgi büyüktü. Yağlı zeytinler, kahvaltılarımızın vazgeçilmezleridir. Kahvaltıda zeytin olmazsa, insanın karnı doymaz derler… 
 
Açılış konuşmalarından sonra standlarda zeytinyağların tadımı yapıldı. Böylece kaliteli zeytinyağının ayırdına varılmaya ve anlaşılmaya çalışıldı. 
Zeytin ve zeytinyağı kültürü oluşturmak, gençlerde bu alanda bir bilinç yaratmak için her sene olduğu gibi şiir-resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenildi. Çöllüoğlu Han’da zeytin temalı fotoğraf ve el sanatları sergisi açıldı. 
 
Menteş’de hasat, Selimiye’de zeytinyağı fabrikasında sıkım yapıldı. Dr. Ender saraç, zeytin yaprağı çayı ve zeytinyağıyla ilgili bir sağlık sunumu yaptı. Yararlı bir sunumdu. Kadın çiftçiler defilesi gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı turizmi konulu bir panel düzenlenildi. Bu turizm çeşidinden, İspanya-İtalya-Yunanistan ve Fransa’da nasıl döviz girdisi sağlanıldığı anlatıldı güzel örneklerle. Milas için ders çıkarılabilecek bir sunumdu. Sunumlar Doç. Dr. Figen Çukur ve Dr. Işıl Arıkan Saltık tarafından yapıldı. Panele katılım çok azdı. Asıl izlenmesi ve dinlenilmesi gereken buydu… Gelecek yıllarda bu sunumlardan hareketle mutlaka bazı projeler hayata geçirilmeli.
 
İlçeler arası yemek yarışması ise Muğla yemek kültürünün ortaya konulması açısından güzel bir etkinlikti. Şenliğin her yılki konukları Sınır Tanımayan Şefler Derneği de şenliğe önemli katkılarda bulundu. Zeytindostu Derneği ise her yıl düzenledikleri kaliteli zeytinyağını tanıma programlarıyla, tadım panelleriyle üretici bilinçlenmesinde önemli bir rol oynuyorlar, memecik zeytinyağı için bir farkındalık oluşmasına katkı sunuyorlar… 
 
Milas’ın zeytinyağında ulusal ve uluslararası ödül sahipleri, bir stand açarak ödül alan yağlarının tadımını yaptırarak bir zeytinyağında bilinç oluşturma çabası içine girdiler. Ali Osman Menteşe ve Seçil Tireli, standlarında güzel bir akademik çalışma ortaya koydular…
 
Bu sene basının ilgisi iyiydi. Ulusal alanda şenlikle ilgili çok sayıda haberin çıkması, gelecek yıllar için önemli bir tanıtım ve yatırım etkisi olacaktır.
 
40 bürokrat ve 20 işadamının oluşturduğu 60 üyeli “Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi”nin uygulama ve çalışmaları, gelecekte yapacakları Milas açısından ufuk açıcı bir durum yaratacaktır. Yönetim Kurulu Başkanı Sayıştay Denetçisi Bayram Barun, kendisiyle yaptığım söyleşide çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu… Ayrıca zeytin ve zeytinyağına gönül veren Fizik Profesörü Selçuk Akgüç’ün çalışmaları da anlatılmaya değer…
 
SONUÇ VE EKSİKLİKLER
Her şenlik, kaliteli zeytinyağını tanıma-anlama bağlamında önemli bir bilinçlendirme unsuru oluyor. Kalite anlayışı ve ödül alma isteği, üreticileri soğuk sıkıma yönlendiriyor. Bu da olumlu bir gelişme. İki gün süren şenlikte, çeşitli röportajlar ve ikili görüşmeler yaptım(Ses kayıt çözümünü yaptıkça, yayınlayacağım). Şenliğin gelecek yıl daha iyi olması için bazı önerilerde bulundular. Şöyle:
 
1-Şenliğin tanıtımına çok erken başlanılmalı. Sadece Facebook’ta değil İnstagram ve Twetter’da hesap açılmalı ve bu hesaplar şenliğe kadar profesyonelce yönetilmeli…
 
2-Seçil Tireli’nin notu: Ankara’dan buraya Pegasus’la geldim. Dergilerinin Kasım sayısında şenlik haberi vardı ama ertesi gün de şenlik başlıyor. Bu tür dergilerde, birkaç ay öncesinden ve birkaç kez şenlik haberinin çıkması sağlanırsa iyi olur.
 
3-Üretici katılımı azdı. Bu konuda gelecek yıllarda ne yapılabilir, bunun üzerinde düşünülmeli…
 
4-Şenlik tanıtımı için profesyonel bir ajansla anlaşılabilir…
 
5-Uzunyuva Arkeopark, gelecek yıl mutlaka şenlik gezi programına alınmalı. Oraların gezilmesi, Milas’ın tanıtımı için çok önemli…
 
6-Zeytin ve zeytinyağı turizmi için projeler geliştirilmeli…
 
xxx
 
Milas kaymakamlığının kurumsal önderliğinde gerçekleşen 5. Zeytin Hasat Şenliğine; emeği geçen ve katkısı olan herkese bir Milaslı olarak teşekkür ediyorum… Milas İşbirliği, güçbirliği ve el birliği ile daha iyi yerlere gelecektir… Her zaman işbirliklerine ve kurumsal önderliklere ihtiyaç var…