KIDEM TAZMİNATI FONU

Kemal Özcan 07/11/2018 - 07:25:46

AKP bir türlü kıdem tazminatlarımızdan vazgeçmedi.Gözü emekçilerin güvencesi olan kıdem tazminatlarına diktiler.Yalnız bu defa durum ciddi.Emek örgütleri niye hala sessiz anlamıyorum.
 
Yumurta kapının ağzına gelmesi bekleniyor herhalde.Cumhurbaşkanı 2019 programına aldı.Programa göre 2019 yılında kıdem tazminatına düzenleme yapılacak.Sosyal taraflarla uzlaşılarak fona geçilecekmiş.Yandaş medya müjdeler veriyor.‘Kıdem tazminatı müjdesi!’ ‘Artık herkes kıdem tazminatı alabilecek’ diye başlıklar attı.
 
Yahu kardeşim bunun neresi müjde?Görüşüleceği sırada ‘Çok iyi oldu, çok güzel oldu. Karşı çıkan vatan hainidir’ dediler mi işlem tamam.10 küsur yıldır temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp gündeme getiriliyorlar. Sendikalar istemiyordu, rafa kaldırılmıştı.Eskiden 'kırmızı çizgimiz, genel grev nedenidir' filan derlerdi, hiç tartışılamazdı bile.
 
Türk-İş başkanının bugün Tes-İş kongresindeki konuşması dikkatimi çekti.Ekonomik kriz, dış güçler, Fetö, 15 Temmuz, vatan millet Sakarya, kendimizden başka dostumuz yok, asgari ücret 2000 lira olmalı filan derken aynı gemide olduğumuz hissi uyandırmaya çalıştı.Sanki konuşan hükümetin çalışma bakanıydı.En son kıdem tazminatında kazanılmış haklardan taviz vermeyiz, bulunduğumuz noktadan geri gitmeyiz diyebildi.
 
Eskiden olsa genel grev filan derdi, uzanan elleri kırardı.Bugün haklarımızı kaybedersek, geri gidersek ne yapacağımızı söylemedi, söyleyemedi? 
Bunun altında şöyle bir mantık var.Düzenleme tarihine kadar olan haklar eski sistemde kalırsa, o tarihinden sonraki hakların fona geçmesinde hiçbir sakınca yok.Düzenleme tarihinden sonra çalışanlar ne olursa olsun?Ben Ergün başkan kürsüye yumruğunu vurarak, ‘kıdem tazminatlarımıza uzanan elleri kırarız’ der diye düşündüm.Ne yazık ki bizi alıştırma, hazırlama algısı içinde gördüm kendisini.
 
Sendikalar işsizlik sigortası fonundaki paraya bile sahip çıkamıyorlar.AKP iktidarı 3 kamu bankasına İşsizlik Fonu'ndan 11 milyar TL aktardı.Sayın Ergün Atalay’dan hiç ses seda çıktı mı?Yarın kıdem tazminatı fonunun da olacağı o.O fonu istedikleri gibi kullanırlar ve kimsenin gıkı çıkmaz.
Hükümet kendine büyük bir kaynak daha yaratma derdinde.Kıdem tazminatlarının akıbeti Resmi Gazetede yayınlandı.Cumhurbaşkanlığının 2019 programına alındı.Kıdem tazminatlarımızı fonlayacaklar.İbrahim Kalın kullandıkları işsizlik fonu için çok manidar bir isim bulmuş,‘Kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması’ demiş.Böyle yaklaşımlara bizim sendikacılarımız dayanamaz. Bırakın parayı canlarını verirler. İşte bu anlayışların elinde insanların emekleri heba edilip, ziyan ediliyor. 
 
Çok yazık çok!Ancak şundan kesinlikle eminim, bu halk bir gün kendine ait olanı alacak.Ya öyle ya böyle alacak ama mutlaka alacak.Kıdem tazminatı ilk kez 1936 yılında tanımlandı.1975 yılında en iyi duruma geldi.12 Eylül darbesiyle tavan sınırlaması getirilerek kuşa döndürüldü.Fon aslında yaklaşık 35 yıldır süren bir yılan hikayesidir.Konut edindirme fonunda, tasarrufu teşvik fonunda ne yaşadıysak onu yaşayacağız.Bu fonu 10 yıl boyunca hükümet tepe tepe  kullanacak.
 
Herkes kıdem tazminatı alacak diye kandırıyorlar.
 
Öyle bir niyetleri olsaydı işçinin tazminatını ödemeyen patronlara yaptırımlar gelirdi.Oysa patronlara kolaylık sağlayan, müjdeler veren düzenlemeye gidiliyor.Yeni fonda neler kaybedeceğiz? Öncelikle keyfi işten çıkarmalar artacak, iş güvencesi bütünüyle yok olacak, Örnek vermek gerekirse kırk yaşına yaklaşmış bir işçi emekliliğine daha 20-25 yıl varken, sırf yaşlanmaya başladığı için bile işten kolayca atılabilecektir.Kıdem tazminatı keyfi işten çıkarmaların önündeki en büyük engeldi. Şu anda yıllık 30 gün olan  tazminat  neredeyse 5 yılda 30 güne kadar düşecek.
Tazminat alma şartları azalıyor.Askerlik nedeniyle ve kadın  işçilerin evlendikten sonra elde ettikleri tazminat alma hakları kaldırılıyor.AKP’nin emekçilere attığı kazıklardan biri emeklilik yaşını artırmaları, bir diğeri de bu fon olacak.Emeğin belki de son kalesi olan kıdem tazminatını kaldıracaklar.Kıdem tazminatı ücretin sonraya bırakılmış kısmıdır.Kıdem tazminatı iş güvencesidir.Kıdem tazminatı ikramiyedir.Önümüzdeki yılın sonuna kadar bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu oluşturulacak.Bu saldırıya karşı sendikalar mutlaka güç birliği yapmalıdır.Tüm emek örgütleri ve sivil toplum örgütleri eylem birliği içinde olursa bu saldırı öyle bertaraf edilebilir.Yatağan direnişinde olduğu gibi genel grevi 2 saatlik iş bırakmayla geçiştirmeye kalkarsanız, kıdem tazminatı ortadan kalkar ve hiç biriniz o koltuklarda rahat oturamazsınız.Türk-İş başkanı iyi konuşur ama sadece konuşur.Konuşmasındaki samimiyete ikna olursun o kadar.Yatağan direnişinden iyi tanıyoruz kendisini.Yayınladıkları bildiride şöyle demişti.‘Sendikalarımız Yatağan’ın özelleştirilmesine yönelik karşı çıkış ve eylemlerini kararlılıkla sürdürecektir’Ardından 2 saatlik iş bırakma  kararı alınmıştı.Soma katliamı sonrası aldıkları 3 dakikalık eylem kararlarıyla tarihe geçmişlerdi.
 
Durumu idare ederek, hükümetle aynı dili konuşarak haklarımızı koruyamayız.Siyasi iktidar krizin faturasını emekçilere kesme derdinde.
 
İktidar şatafattan, gösterişten, itibardan hiç taviz vermesin, ama emekçilerin fonlarıyla bütçe açıklarını kapatsınlar, patronlara teşvikler  verip, batık bankaları kurtarsınlar. 
En kısa zamanda içinde tüm emek örgütlerinin olduğu emek platformunun oluşturulup bir eylem takvimi yayınlamaları gerekiyor.
 
Burada gene en büyük görev Türk-İş’e düşüyor.Ergün Atalay’a düşüyor.Öyle lafla peynir gemisi yürümüyor.
Konuş konuş nereye kadar?
 
Artık eyleme geçmenin vakti zamanı gelmedi mi?.Kıdem tazminatı sendikaların namusudur!Hoş kalın, İnançla ve Dirençle kalın!