‘HOP HOP YAŞAR, ….’

Kemal Özcan 27/10/2018 - 08:31:29

Emeklilikte yaşa takılanlara kısaca EYT deniyor.Bunlar kanunen yılını ve pirim gün sayısını doldurduğu halde emekli olamayan kişiler.
Bu durumda 5 milyona yakın insan olduğu tahmin ediliyor.
 
Çoğu insan bunu erken emeklilikle karıştırıyor.
Yasa geriye yürütüldüğü için özellikle 99 öncesi işe girenler ciddi şekilde haksızlığa uğradı.Devlet eliyle hakları gasp edildi.Yasa geriye doğru işletildi.Bu insanlar sigortalı olarak işe başladıkları günkü haklarını geri istiyorlar.Erken emekli olmak istemiyorlar, emekli olacakları yaşın ileriye alınmasına itiraz ediyorlar.Ancak mağduriyet büyük bir toplumsal yaraya dönmüş durumda ve yara büyümeye devam ediyor.Emeklilikte yaşa takılanların sayısı her geçen gün artıyor.Önümüzdeki 10 yıl içinde içinden çıkılamaz bir hale gelecek.
Asıl şenlik işte o zaman. Ülkemizdeki herkes ya EYT’dir,ya da EYT olacaktır. Hani hükümet bedelli askerlik olmaz filan dedi sonra çıkardı ya ona benzeyecek bu iş.
Bir seçim öncesi insanlardan bir miktar borçlanma adı altında para alırlar,ve yaş engelini ortadan kaldırıverirler.Bakmayın siz batarız, biteriz, çökeriz sızlanmalarına.Asgari ücrette, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinde, 1 Mayıs’ın tatil edilmesinde gördük bunları.
 
Demek ki batmıyormuşuz!Dün iyi parti bu konuyla ilgili meclise araştırma önergesi verdi.Niye kanun teklifi vermedi onu anlayamadım ya neyse Meclis çatısı altında bulunan tüm muhalefet bu önergenin gündeme alınması için birleşti.
 
Sevindik! MHP önce tamam dedi, ardından kayış attı.Halbuki Devlet Bahçeli’nin EYT ile ilgili 24 Haziran seçimlerinde verdiği bir söz vardı.Hatırlarsanız seçim beyannamesinde EYT’lilerin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması, sınavsız üniversite ve kader mahkumlarına af gibi sözler vermişti.Böylelikle verdiği sözü de tutmamış oldu.
Devlet Bahçeli bununla da kalmayıp meclis grup başkanvekilini görevden aldı.Olan Erhan Usta’ya oldu.Ya bu nasıl bir dönüştür anlayamadım? 
Oylama öncesi kısa bir süre Tayyip Erdoğan’la görüştüğü söyleniyor.Alaattin Çakıcı’nın affedilmesi ile ilgili söz almış olabilir mi?Bekleyip göreceğiz.Primini fazlasıyla yatır, 25 yılını doldur, emekli olmak için 10-15 yıl daha yaşını bekle.
 
Çalışmadan beklersen sağlık güvencesi de yok.
99 öncesi girişlilerinin yaşı beklerken emekli aylıklarının düşecek olması da cabası.Hükümet maç oynanırken kural değiştirmiştir.Tıpkı 26 Nisan referandumunda YSK’nın mühürsüz oyları geçerli sayma kararı gibi.Söz konusu kanun DSP-ANAP-MHP iktidarında çıkarıldı.Sendikalar adı bir nevi ‘Mezarda emeklilik’ olan bu kanuna karşı ciddi eylemler yapmıştı.En baba sloganımız ‘Hop hop Yaşar, …’dı.Yaşar Okuyan Çalışma Bakanıydı.Hatırlarsanız, 17 Ağustos 1999 günü Marmara’da büyük bir deprem yaşamıştık. 
 
Hükümet bu depremi fırsat bildi, milletin ve medyanın depremle uğraştığı sırada,Meclis 21 Ağustos  günü toplandı ve 5 gün boyunca gece gündüz çalışıp,25 Ağustos günü emeklilikte yaş şartını getirip kademelendirdi. Yaşar Okuyan bu yasanın fırsatçılık yapılarak, kamuoyunda tartışılmadan meclisten geçirilmesine ön ayak oldu.
Aynı depremde yaraları sarmak için Özel iletişim ve Özel işlem vergileri peydahladılar.
 
Sözde 2000 yılının sonunda kaldırılacaktı ama milleti söğüşlemek hoşlarına gitti.AKP kaldıracaktı baktı saltanat güzel vazgeçti ve tam 20 yıla yakındır deprem vergisi altında soygun yapılıyor.
Toplanan para bugün itibarıyla 80 milyar lirayı buldu.Ne yaptılar bu kadar parayı?Kendi iktidarlarını pekiştirdiler, saltanat sürdüler.Bunun yanında işsizlik fonunu, geçici vergileri, kredi garanti onunu adeta bütçe gibi kullandılar.Kademeli yaş uygulaması emperyalist bir dayatmaydı.Ancak ne dünyada, ne de Türkiye’de hiçbir yasa geriye doğru işletilmedi.
 
Yaşar Okuyan işletti.Onlar artık EYT değil, EBT oldularEmeklilikte Bahçeli’ye Takılanlar..Dünya lideri eğer önümüzdeki seçimde kaybedeceğini anlarsa, hiç merak etmeyin o iş tamamdır.
Seçim garanti ise o iş yaş!Demirel seçim rüşveti için Turgut Özal’ın getirdiği makul yaş seviyeyini allak bullak etmişti.İnsanlar 38-40 yaşlarında emeklilik hakkını elde etmişlerdi.Demirel’in bu popülist yaklaşımına karşın, Ecevit hükümeti ise neredeyse emekliliği imkansız hale getirdi.Yani bir türlü bunun ortasını bulamadık. EYT’lilerin akıbeti başka bahara, pardon başka seçime kaldı.
 
Bu vesileyle emekçiler bir kez daha Bahçeli’ye güvenilmemesi gerektiğini görmüş oldular.İnsan yazılı olarak beyan ettiği kendi seçim vaadinde bile çekinser kalır mı arkadaş?Kim bilir belki de Türklüğün bekası için yapmıştır.Ayrıca şunu da görmüş olduk, MHP olmazsa AKP meclisten tek bir yasa dahi geçiremez.Bahçeli’ye de çok fazla yüklenmemek lazım, destek verse bir türlü, vermese bir türlü.Olağanüstü kongre döneminde kendisini korumuştu.O yüzden vefasızlık yapmak istemiyordur.em meclisten geçse ne olacaktı ki, Tayyip Erdoğan veto edecekti. Bana göre artık MHP ile AKP’nin birleşme zamanı geldi çattı.
 
Birleşseler en azından ümmetin ve bozkurtların başı dönüp durmaz.Hep birlikte ‘Bay Kemal SSK’yı batırdı’ diye tempo tutarlar.Demem o ki, bu talebin erken emeklilikle hiç bir alakası yok.
 
Onlar gasp edilen haklarını istiyorlar.Reis dünyada 38 yaşında emeklilik yok diyor,ama dünyadaki hiçbir ülkede 2 yıl milletvekilliği yapıp emekli olmak da yok.Bunlar yaşa gelince Avrupalı, maaşa gelince Afrikalı gibi düşünen zihniyet Komisyon kurulması  konusunda MHP çekinser kaldı,AKP’nin oylarıyla EYT önergesi araştırma komisyonu reddedildi. Artık geçmiş olsun! Çakıcı’yı ver bu mesele huzur içinde çözülsün!
Hoş kalın, İnançla ve Dirençle kalın!