GAZETECİ-YAZAR ÜNAL TÜRKEŞ, ÖLÜMÜNÜN 2. YILINDA ANILDI

Nevzat Çağlar Tüfekçi 01/10/2019 - 08:26:55

Uzun yıllar Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapan, 1959 yılında kurulan ve bugün günlük olarak yayınlanan Muğla’nın en eski yerel gazetesi olan Devrim Gazetesinin sahip ve başyazarlığını yapan Ünal Türkeş, ölümünün 2. yılında anıldı. Menteşe Belediyesi 5. Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezi Nail Çakırhan toplantı salonunda düzenlenen anma etkinliğine, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ve Mürsel Alban ile yakınları ve Muğlalılar katıldı. Anma etkinliğinin Muğla Sanatseverler Derneğinin katkılarıyla gerçekleştiği bildirildi.
 
Başta ‘Kurtuluş Savaşında Muğla’ kitabı olmak üzere Muğla tarihi ve kültürüyle ilgili çok sayıda eseri olan, ölmeden önce zengin arşivini Muğla Büyükşehir Belediyesine bağışlayan Türkeş’in arşivinden yararlanılarak hazırlanan ‘Saatli Kule Caddesi’ ile yeni baskıları yapılan ‘Cumhuriyeti Arayan Muğla’ ve ‘Cumhuriyeti Kucaklayan Muğla’  isimli kitapları, anma toplantısında katılımcılara dağıtıldı. 
 
Anma etkinliğinin başlangıcında Türkeş’in yaşamından kesitlerin bulunduğu bir slayt sunumu yapıldı. Slayt sunumundan sonra etkinliğin düzenlenmesinde katkıları olan Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek, Türkeş’in Muğla için çok önemli eserler verdiğini belirterek, onun erken ölümünün Muğla için yeri doldurulamaz bir kayıp olduğunu söyledi.
 
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Onun aramızdan ayrılışı hem bizim için hem kent için büyük kayıp oldu. O eserleriyle aramızda yaşayacak” diye konuşurken; Ünal Türkeş’in kardeşi İbrahim Türkeş ise “Muğla yansa, Ünal Türkeş arşiviyle yeniden kurulur” biçiminde düşüncelerini ifade etti. 
 
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de yaptığı konuşmada, “O Cumhuriyetin değerlerine sahip bir kişiydi. Hep barışın dilini kullandı. Kentin geçmişine çok önem verir, onları kayda geçirmek, kent arşivi oluşturma konusunda çok çaba gösterirdi. Onun arşivine sahip çıkacağız. Onun arşivinden daha birçok kitap ortaya çıkar. Bu şehri eserleriyle gelecek kuşaklara en iyi anlatan isimdir o. Onu kitaplarıyla yaşatacağız” dedi.
 
Şair-Yazar Hamdi Topçuoğlu, Avukat Erol Ertuğrul ile Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ve Mürsel Alban da Ünal Türkeş’in araştırmacı ve kent belleğine önem veren kimliği üzerinde durarak, onunla ilgili anılarını anlattılar.
 
Ünal Türkeş’in Muğla için kaleme aldığı eserleri şöyle: Kurtuluş Savaşında Muğla, Yerkesik Monografyası, Muğlalı Yazarlar ve Şairler Antolojisi, Atatürk’ün Etrafındaki Muğlalılar, Cumhuriyeti Kucaklayan Muğla, Cumhuriyeti Arayan Muğla.