DALAİ LAMA’DAN, ÖĞÜTLER!

Nevzat Çağlar Tüfekçi 09/08/2017 - 14:31:11

TİBETLİ ruhani dini lider Dalai Lama,  Time Dergisi ile yaptığı bir özel röportajda günlük yaşamda uygulanabilecek on tane altın öğüt vermiş.
 
Aşağıdaki tavsiyelerden beğendiğinizi alıp direkt  kullanın, kullanmadığınızı da cebinizin bir köşesinde, zamanı gelince kullanmak üzere saklayın, birilerine verin ama atmayın. Bir gün, illa ki lazım olacaktır… 
 
1*Empati, dayanışma göster
 
Yapılan araştırmalardan da ortaya çıktığı gibi, empati duygusu; sex, lezzetli bir yemek, harika bir tatile eşdeğer duygular yaratıyor insanlarda.  
 
Diğer bir tanımlama ile, empati insan sağlığı için faydalı. Stresi azaltıyor, kalp atışlarını düzenliyor ve vücut direncini artırıyor.
 
2*Samimi ol ve başkalarına yardım et
 
Küçük bir çaba ile mutluluğunuzu önemli derecede artırmanız mümkün. Olabildiğince dostça ve samimi olun. İmkânsız değil bu.  
 
3*Mutluluğu bul
 
Mutlu olmak, yaşamımızın amacı… Tüm insanların ulaşmak istediği nokta, bu… Günümüzde ancak materyal değerlere sahip olunca mutlu olacağımız öğretiliyor bize. Affetmek empati kurmak, tolerans göstermek ve samimiyetle ilgi  o kadar az mesaj veriliyor ki. Oysaki mutlu olmak için gerekli olanlar tam da bunlar…
 
4*İç huzuru bul
 
Dalai Lama, gün içinde herkesin bir müddet yalnız kalmasını tavsiye ediyor. Negatif düşünceleri, kızgınlığı, kıskançlığı ve yorgunluğu atmak; onları minnet, sevgi ve barış gibi pozitif düşüncelerle değiştirmek için bunun gerekli olduğunu söylüyor.
Gerçek bir sükûnet,  mutluluğun ve sağlığın kaynağıdır, diyor.
 
5*Başkalarına zarar verme
 
Başkalarına yardım edebiliyorsan et. Edemiyorsan da, en azından zarar verme ve onlar hakkında yalan, yanlış ve zarar verici sözler etme. Başkasının sırtına binme. Kimseye zorbalık ve eziyet etme.
 
6*Arkadaşlığın değerini bil
 
Arkadaşlığı asla hafife alma. Gerçek arkadaş kusur aramaz. Arkadaş eksikliği depresyona yol açan etkenlerden biridir.
 
7*Teknolojinin esiri olma
 
Her ne kadar Dalai Lama’nın Twitter’da milyonlarca takipçisi varsa da, sosyal medya kullanımında aşırıya gitmeyin, diyor. Neden derseniz eğer, esir düşebilirsiniz.
 
Lokantalarda insanların yemekten ve birbirlerinden ziyade telefonlarıyla ilgilendikleri gibi mesela… Birebir ilişkilerinizi  ihmal etmeyin. Sosyal medyanın bunun yerini almamasına dikkat edin.  
 
8*Kavga etme, anlaş
 
Diyalog demek, iki insanın birbirine saygılı bir biçimde, bir konuyu konuşması, sorunları  çözmesi demektir. Çatışma ve anlaşmazlıkların tek çözümü uzlaşmaktır.
 
Yüzde yüz kazanmak ya da yüzde yüz kaybetmek diye birşey yoktur.
 
9*Dünyayı sev
 
Hayatta kalmak için yaşadığımız bu planete iyi bakmak gibi bir zorunluluğumuz var. Eskileri yeni şeylere dönüştürerek, alternatif enerji bronları kullanarak, temiz bir dünyaya katkıda bulunabiliriz.
10*Yanlışlarından ders çıkar
 
Kaybedersen eğer, oradan alacağın dersi de kaybetme. Ona sahip çık.
Sana ilerde lazım olacak olan odur…
Kaynak: knack.be, 08 temmuz 2015