BOOKİNG’DE SON PERDE

N/A 11/04/2017 - 09:15:40

Değerli okuyucu, MERHABA!

Malumunuz gündem tam gaz, haliyle turizm ilk sırada olamıyor (bu konuya da daha sonra değineceğim) fakat ben şahsım adına booking.com konusunu buradan son kez kapatmaya çalışacağım. Zira etken çok, konu uzun, detay fazla ve herkesin bir fikri var olmakla beraber sabit.

Sosyal medyada, bir turizm tartışma gurubunda bir acenteci arkadaşımız bazı sorular sormuş, ben de aynen cevapladım ve sizlerle buradan paylaşarak konuya da noktayı koyuyorum.

“Sayın acenteci dostlar; sorulara cevap verirken, belki öz eleştiri kısmını tek taraflı değil de, çift taraflı otel-acente şeklinde yaparız.

Sorulardan anlıyorum ki, bir acenteci olarak kapatma kararını haklı bulanlardansınız. Fakat global online savaşlarında seyreden kaybediyor ne yazık ki. Bu, ister acente olsun ister otel. 

Malınıza yatırım yapıp, güncel olup, biraz da pazarladığınızda farkı göreceksiniz.

Bahsedilen firmanın avukatı değilim, onu savunmak da otelcinin işi değil ama kararın içeriği ne denli siyasi ve ticari olursa ve karar doğru olmazsa, durum savunulası oluyor.

Gelelim sorularınıza:

“Booking dot com' a Türkiye deki seyahat acentalarına verdiği fiyattan çok daha ucuza fiyat veren otellerimiz mi rekabete aykırı davranıyor yoksa booking dot com mu?”

Cevap içinde; bahsedilen şekilde fiyatlama yapan otelci ne yazık ki doğru yapmıyor. Yalnız şöyle de bir durum var; SİSTEMLER ARTIK ONLİNE, (o eski offline değil, o zaman da acentecilikten kazanılan parayı da azımsamamak lazım, o konuyu da es geçmeyelim) acente ocak ayında bir fiyat alıyor, temmuzda satmaya çalışıyor, fiyat eskisi gibi mi, ne olmuş ne bitmiş bilinmemekle beraber ilişkiler bile otel-acente noktasında güncel kalamıyor. Fakat online her gün yaşıyor, güncel kalınıyor, satışa göre yield yapanlar oluyor (bilinçli-bilinçsiz) fiyat artıyor, azalıyor. Bu noktada acente olarak lütfen otelle savaşmadan eşitlik isteyin, vermiyorsa haklısınız, durum hoş değil.

“Otelcilerimizin bu yaptığı etik midir?”
Rekabeti korumayan otelcinin doğru yaptığını savunmam, tıpkı acentelerin yaptığı fiyat eşitsizlikleri gibi. Bu durum, üzücü bir kısır döngü olur, herkesin şapkasını önüne koyması lazım :) bu turizmi nasıl bu hale getirdik biz diye, neden global bir acentemiz yok diye, global olmaya çalışanları da neden koruyamıyoruz diye...

“Acenta olarak Fiyat verdiğiniz müşteriniz size "kardeşim booking dot com sizden daha ucuz" derse ne hissedersiniz?”
Şahsen durumu şöyle yaşadım, kalmak istediğim oteli, acenteci arkadaşımdan almak istedim fakat uygun olması gereken fiyat, en pahalısıydı! Son derece nahoş, üzüldüm ama kızamadım. Acente beni, Daha iyi ilişkileri olduğu başka bir otele yönlendirdi! Online bir sistem olsaydı ve güncel olsaydı, durum nötr fakat sabit olacak ve istediğimde karar kılabilecektim ama günümüz acenteleri maalesef bu gibi alt yapılara pek sahip değil. (yapan acenteci dostları tenzih ederim)

“Otelci dostlarımızın verdiği kazık fiyat nedeniyle Ailesi, eşi ve dostu için Tatil rezervasyonlarını booking dot com üzerinden yapan seyahat acentesi sahibi var mıdır?”
Vardır! Fakat, var ise hata yapıyordur :) Artık her XML bağlantılı acentenin, sistem üzerinden ucuza alacağı müthiş oteller var, acente kendi işine sahip çıkmıyorsa, güncel dünyaya yatırım yapmıyor XML bağlanmıyorsa burada otelcinin suçu ne? Yield, anlık yapılabilir, ucuz fiyatta, pahalı fiyatta şirketlere aittir, bu politikayı "kazık" diye tasvirlersek doğru olmaz, tekrar başa döner, offline sistemlerde acentelerin markup sistemlerinden konuşabiliriz, hala da Ortadoğu pazarında sistem belli...

“Et kokarsa tuzlarsınız peki tuz kokarsa ne yaparsınız?”
Herkes işini düzgün yapacak ki, ne et kokacak, ne de tuz. TURSAB rekabet ile alakalı alınan kararı, alakasızca vergilendirmeye bağlayıp değişik açıklamalar yapıyor, BTK başkanı dahi kararın bu şekli ile bir kapatmaya neden olamayacağını açıkladı, firma önlem olarak kendi kapattı. 

Bir otelci olarak, bende herkes yasalara uysun istiyorum fakat bu firma yeni gelmedi ki buralara, diğer o yurt dışı operatörler nerede vergilendiriliyor acaba? Neden vergi basamaklarının en üstünde göremiyoruz? 

Kaldı ki, online sistemlerin %80-90’ında taksitlendirme dahi yok fakat tercih online sistem oluyorsa bir düşünmek lazım.

1 ay içerisinde bir iç pazar firması yeni sistemi olan online'ı tanıtacak, gurur duyarım böyle yapılan her işten ama bir firma kapatıldı diye bütün bir pazar sokaktaki acenteye mi kayacak sanılıyor?

Herkes yine telefonundan, online olarak rezervasyon yapacak, yine sokaktaki acenteye gitmeyecek yine TÜRSAB’ın dediği olmayacak.

Olan global olarak Türk Turizmine oldu zaten, böyle bir firma ile sorun bu şekilde çözülmemeliydi, kim haklı kim haksız konusundan ziyade, çözüm üretilmiş mi? Onu incelemek lazım.

Deniliyor ki; yerel acente rezervasyonları arttı! Neden? Yerli turist mi arttı da böyle harikaymış gibi açıklamalar yapılıyor? Sağ cepten sol cebe akış değişti o kadar. Bu yasak eşitlik getirmez, aksine yerelde tekelciliğe kadar gidebilir, alt acenteler XML bağlantı yapmadan gene fiyat çekemez, olan gene onlara olur.

Böyle bir uygulama ile ancak bir online firma gider, başka bir online firma gelir, insanlar düzelmeden, düzenin değişeceğini sanıyorsanız sonuç hüsran çıkabilir.

Saygı ve sevgilerimle.