31 Mart Olayı!

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 30/03/2024 - 08:11:17

İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin baskısıyla 2.Abdülhamit Döneminde ilan edilen 2. Meşrutiyet (23 Temmuz 1908) yönetimine karşı olanların çıkardığı büyük bir ayaklanma ve darbe girişimi, 31 Mart 1325'de(Rumi Takvim), 13 Nisan 1909(Miladi Takvim) çıkmıştır. 
    
   Bu ayaklanma, 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra ordu içinde ve halk arasında yeni yönetime karşı duyulan hoşnutsuzluklar ve kutuplaşmalar, muhalefetin gericilik propagandası ile alaylı askerlerin kışkırtılması sonucu çıkan ve 13 gün süren ayaklanma sırasında; bir milletvekili, bir nazır(bakan), 2 subay ve çok sayıda askerin öldürülmesi üzerine Selanik'teki Hareket Ordusu İstanbul'a gelerek bu isyanı bastırmıştır. Hareket Ordusu'nun komutanı Mahmut Şevket Paşa, kurmay başkanı ise yüzbaşı Mustafa Kemal'dir. Ayaklanmada rolü olduğu gerekçesiyle Padişah 2. Abdülhamid tahttan indirilmiş, yerine 5. Mehmet Reşat getirilmiştir. 
 
       Mustafa Kemal'in tarih sahnesine ilk defa çıkması,  31 Mart Olayı'nı bastıran Hareket Ordusu ile olmuştur. 
 
       31 Mart şehitleri için yaptırılan ve açılışı 
 
23 Mayıs 1911'de gerçekleşen Abide-i Hürriyet Anıtı'na şehit olan subay ve erlerin cenazesi yerleştirildi. 
 
       31 Mart Olayı'na katılan ve destekleyen 
kişiler yakalanarak yargılanmış ve 70 kişi idam edilmiştir. İdam edilenler arasında, gazeteci, yazar, din adamı ve İngiliz ajanı olduğu sanılan Derviş Vahdeti' de vardır. 420 kişi çeşitli hapis cezasına çarptırıldı. (1) 
 
          *
 
       Kanlı bir ayaklanma olan, aralarında subay, devlet adamı, asker ve sivil olmak üzere yüzlerce insanın katledildiği31 Mart Olayı'nın yıl dönümünde,(115 yıl sonra) ülkemizde yerel seçimler olacak. Yerel seçim olmasına rağmen genel seçim havasında geçen bu seçimde halkımız Türkiye genelinde tercihini yapacak. 
      
 Bu tercih; ülkemizi Ortaçağ karanlığına  götürmek, ya da daha aydınlık ve güzel günlere kavuşmak isteyenler arasında olacak. 
      
31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimde verilen karar; umarım, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sonsuza dek yaşaması yönünde olur.
 
Kaynak:(1)- wikipedia. org