“Sağlık hizmetlerinde temel öncelik Kadın Sağlığı”

Yarımada Gazetesi 08/03/2017 - 12:52:29 Bu haber 2519 kere okundu
“Sağlık hizmetlerinde temel öncelik Kadın Sağlığı”

 

Kadınların yaşamları yüzyıllar boyu sürekli değişkenlik gösterdi. Tarihsel olarak, çoğu kadın için hayat genellikle zordu. Çeşitli tehlikelerden ve hastalıklardan başka, kadınlar genellikle kendi çocukluklarından çıktıklarında eş ve anneler haline geldiler. Birçok kadının çok sayıda gebeliği vardı ve bu istenmeyen veya istenilmeyen bir durumdu. Geçmişte, doğumun kendisi çok riskliydi, çoğunlukla anne ölümüyle sonuçlanmıştır. Geçmişteki kadınların çoğu, menopoz veya yaşlılıktan endişe duymadan yaşadılar. Çünkü yaşam süresi oldukça kısaydı. 1900’lü yıllarda bir kadının yaşam süresi yaklaşık 50 yıl idi. Şimdi, yeni yüzyılda, coğrafyamızda kadınlar için ortalama yaşam beklentisi 82 ve yükselmeye devam ediyor. Kadınlar sadece daha uzun yaşamayı değil, aynı zamanda uzun yıllar boyunca daha iyi daha sağlıklı bir yaşam kalitesinin olma ihtimalini de hayal ediyorlar. Bunu başarmanın yolu, kadınların kendi bedenlerinden sorumlu olmaları ve kişisel sağlıklarını en üst düzeye çıkarmayı nasıl kavradıklarını ve erkeklerin kadınların sağlığa ilişkin endişelerini anlamaları ve desteklemelerinden geçmektedir.

Her kadının, yalnızca üreme sağlığı hakkında değil, vücudunun her yönü hakkında, kadın sağlığı konularıyla ilgili bilgiye erişimi önemlidir.

Kadınların genel sağlığı

Kadınlara sadece yeme bozuklukları, stres, alkol bağımlılığı, bağımlılık, hormonal bozukluklar, kanser ve depresyon gibi sorunlarda değil, aynı zamanda iyi beslenme, kalp sağlığı ve egzersiz, cinsel sağlık, gebelik, annelik, doğal görünme, kozmetik ürünleri gibi temel konular hakkında güvenilir bilgi verilmelidir. Örneğin, bir kadının optimum ağırlığını koruması yararlıdır. Bir kadının beden kitle endeksi normalden büyük ise, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Mantıklı yemek tercihleri, akşam yemeğinden sonra atıştırmalıkları ortadan kaldırmak ve fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek, kilo kontrolü ve uzun süren sağlık sorunları listesi riskini azaltmanın önemli yollarıdır.

Sigara içmek, çevresindeki kişilerin sağlığının yanı sıra, halk sağlığını da zarara uğratır. Ne yazık ki, kadınlar bilinen sağlık risklerine rağmen sigara içmeye devam ediyorlar. Kadın sigara içenlerin sayısı azalsa da, ülkemizde kentlerdeki kadınların sigara içme oranı, kırsal kesimdeki kadınlara göre hemen hemen 2 kat daha fazladır. Kırsal kesimdeki kadınlarda yüzde 7,2 olan sigara kullanma oranı, kentlerde %18,7’ye çıkıyor. Kanserler, kalp rahatsızlıkları ve sayısız diğer sağlık sorunları da dahil olmak üzere halkın ilan ettiği risklere rağmen kadınlar tarafından sigara içiliyor.

Aşırı miktarda alkol almak da sağlığa zararlıdır. Kadınlar genellikle erkeklerden daha geç süreçte içki içmeye başlarlar ve alkol bağımlılığı, siroz ve hepatit gibi alkol ile ilgili tıbbi problemler fazla görülmez ayrıca bu hastalıklar kadınlar tarafından daha da önemsenmektedir.

Kadınlar, birtakım uyuşturucuları vücutlarının erkeklerden daha farklı değerlendirdiğinin farkında olmalıdır. Bazı durumlarda ve bazı ilaçlar için metabolizma hızı daha yavaş ve diğer durumlarda daha hızlı olabilir. Bu nedenle, kadınların aldıkları ilaçların çeşitleri ve dozu hakkında iyi bilgilendirilmesi önemlidir.

Kadınlar için sağlıklı bir dünya inşa etmek birinci hedef olmalı. Büyüdükçe, kızlar geniş ve rahat bir yaşam alanına maruz kalmalı ülkemizde, toplum içersinde, Sağlık hizmetlerinde, kamu hizmetlerinde, modern tarımda ve bilimde geleneksel hizmetlerin ötesine geçen bir teşvik sürecine kadınlarımızı da dâhil edebilirsek kalkınmanın çok hızlı olucağı düşüncesindeyim. Bu sebeple tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü Kutluyorum…

Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan Muğla Halk Sağlığı Müdürü

 

Yorum