EMPATİ BİR MUCİZEDİR

Yarımada Gazetesi 16/01/2017 - 10:11:07 Bu haber 2877 kere okundu
EMPATİ BİR MUCİZEDİR

Sevda  CAN 

Turgutreis Vedat  Türkmen Ortaokulu  5-C  Sınıfı 

 

 

 

İnsan, neden iyi olmak zorundadır ? Çünkü kendini iyi hissettiğinde yaşamın lezzetlerini tatma şansına sahiptir.Peki, kendisi için bu konforu düşünen insan neden başkasını mutsuz etme peşin- de koşsun? 

Birini mutsuz eden kişi kendisini de mutlu edemez. Oluşturduğu yara onu  vicdanından vurur. Gülümsemesini yok ettiği bir yüzün  gri bulutlarıdır artık. Güneşini kaybetmiştir. 

Mutluluk tek kişilik bir oyun değildir. Her insan kendi mutluluğunu yaşamalıdır. Eğer biz başka birisinin mutluluğunu elinden alırsak ona da bizi mutsuz  etme hakkını vermiş oluruz. 

Kendi huzurumuzu düşündüğümüz kadar başkalarının ve hatta tüm canlıların da huzurunu dü- şünmemiz gerekir. O canlılar da bizim kadar çok önemlilerdir. Küçük bir  sineğin bile  bir hayatı ol- duğunu  düşündüğüm zamanlar oluyor. Belki bizim yaşam şeklimize  göre  önemsiz  gibi  duruyor ama  her varlığın kendi alemi var. 

Örneğin bu soğuk havalarda, sokaktaki hayvanları düşünmek…  Bu soğuk havalarda sokakta yaşayan hayvanların daha fazla besine ihtiyacı olduğunu, besinsiz kaldıklarında üşüme ve donma tehlikesiyle zor durumda kaldıklarını da düşünmeliyiz.Onların bize en çok ihtiyaç duydukları gün -ler  bu günler.  Onların yerine kendimizi koysak, sanırım onları daha iyi anlamış oluruz.

Şimdi  "Biz insanlar kendi aramızdaki her şeyi hallettik, sıra  hayvanlara mı geldi? ‘’ dediği -nizi  duyar gibi oldum.Vardır bu cümleyi içinden fısıldayan. Ama ben zaten en başta bunu cevap- lamıştım. İnsanın mutlu  olması  tek kişilik bir oyun değildir. Bu oyunda hem biz hem  bizimle  aynı dünyada  yaşayan tüm canlılar var.

Empati böyle  bir  mucizedir işte. İçimizdeki  vicdanın aydınlık sokaklarıdır. 

                                                

                                                    

Yorum