Bodrum Deniz Müzesi’nden dolu dolu öğrenci programları

Yarımada Gazetesi 24/09/2022 - 09:10:00 Bu haber 1465 kere okundu
Bodrum Deniz Müzesi’nden  dolu dolu öğrenci programları

Bodrum Deniz Müzesi 2022- 2023 Eğitim Öğretim Yılı Öğrenci Programları açıklandı. Programlarını projelerle açan, resim yarışması sergisi ve birbirinden farklı ödüllerle taçlandıran müze, bu yıl da farklı programlar ve etkinliklerle öğrencilerle buluşmaya devam edecek.
 
Bodrum Deniz Müzesi’nin hedeflemiş olduğu “Müzede Etkin Öğrenme”  başlığı ile bu yıl da farklı atölyeler, proje ve etkinlikler hedefleniyor.  “Müzede Etkin Öğrenme” kapsamında bu sene gerçekleştirilmesi planlanan proje ve etkinlikler müze gezileri, Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri / 8 Ay, 8 Okul, 8 Kitap Projesi; hafta sonu atölyeleri, sömestr atölyeleri, ücretsiz atölyeler ve resim yarışması olarak açıklandı. 
 
Bodrum denizcilik tarihine ışık tutan 3 ana koleksiyonun bulunduğu,  müzeyi etkin bir öğrenme alanı olarak gören Bodrum Deniz Müzesi, öğretmen ve öğrencilerini ziyarete bekliyor. Pazartesi günleri hariç tüm günler grup ve okul ziyaretlerinin gerçekleştirilebildiği belirtiliyor. Ayrıca farklı projeler ile işbirliğine açık olduğunu belirten müze yönetimi, grup ziyaretlerinden önce müzeden randevu alınmasını rica ediyor. 
 
Çağdaş müzenin bir parçası haline gelen ve yaygın eğitim kurumları olarak kabul gören müzelerin öneminde “Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri / 8 Ay, 8 Okul, 8 Kitap” projesi 2017 yılında başlatılmıştı. Bu yıl da Müze Eğitim Birimi Koordinasyonunda devam edecek olan projede 8 ay boyunca bir okul ile öğretmenler/ araştırmacılar/ yazarlar/ sanatçılar Halikarnas Balıkçısı’nı ve eserlerini daha yakından tanımak için buluşacak. Her ay farklı bir okulla farklı bir Halikarnas Balıkçısı kitabı incelenecek. Bodrum Yarımadasında yer alan 9. 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin hedef kitle olduğu ve konuk konuşmacıların da yer aldığı projeye, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da okulların katılımı beklenmekte. 
 
CUMHURİYETİN 100. YILINA YAKIŞIR BİR TEMA: ATATÜRK VE TÜRK DENİZCİLİĞİ 
 
Bodrum’un mavi sularını, derinliklerini “3000 Yıllık Meslek: Süngercilik” temasıyla keşfeden ve ilgiyle çalışmalarını teslim eden öğrenciler için Bodrum Deniz Müzesi resim yarışmasının dördüncüsünü düzenliyor. Duygular düşünceler, fırçalar, boyalar bu sene cumhuriyetimizin 100. yılı ve Mustafa Kemal Atatürk’ü yansıtacak. “Atatürk ve Türk Denizciliği” ana teması altında denizciliği ve Atatürk’ü anlatan alt başlıklara uygun çalışmalar yarışmaya katılım için beklenecek. Öğrencileri araştırmaya ve öğrenmeye teşvik etmek, ezberden kurtarma amaçlı düşünülen alt başlıklarda Türk Deniz Kuvvetleri, Cumhuriyet Donanması Donanmada Bulunan Gemiler, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı, Çanakkale Deniz Zaferi, Karadeniz Vapuru Projesi, Atatürk’ün Adını Verdiği Denizaltılar, Millî Mücadele'nin Tek Deniz Savaşı ve Alemdar Gemisi, Çanakkale'yi Destanlaştıran Nusret Mayın Gemisi ve Mukavemet-i Millîye Gemisi ve Dumlupınar Denizaltısı'nın Hazin Sonu gibi alt başlıklar yer alacak. Yarışma sonuçlarının açıklanmasının ardından ödül töreni ve sergi düzenlenecek. Yarışma detayları ve şartnamesi için müze web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında duyurular yapılacak. 
 
ATÖLYELER HEYECANLA BEKLENİYOR
 
2021-2022 müze eğitim programlarında planlanan “Müzede Hafta Sonu Atölyeleri”, “Sömestr Atölyeleri” ve ücretsiz atölyeler 2022-2023 eğitim öğretim yılı öğrenci programları kapsamında da devam edecek. Ekim ayından mayıs ayına kadar gerçekleşecek atölyelerde;  çocuklar ve gençlerin sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak, ideal bir ortamda zihinsel, bedensel, duyuşsal, bilişsel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmek hedefleniyor. Denizci düğümleri, kodlama çalışmaları, tuval çalışmaları, kolaj çalışmaları, kille veya seramikle yapılacak olan çalışmalar gibi birbirinden farklı etkinliklerin yer aldığı atölye takvimi müze tarafından yakın tarihte paylaşılacak. Koleksiyonlar ile ilintili olarak yapılacak her atölye sonrasında müze uzmanları ile birlikte ücretsiz müze gezileri yapılarak çocukların müze ve müzelerle olan ilişkileri desteklenecek. P4C yaklaşımıyla geçen yıl gerçekleşen ve gençleri felsefeye yapmaya, işbirlikçi davranmaya, eleştirel ve yaratıcı düşünmeye sevk eden felsefe atölyesi bu yıl da öğrenci programları arasında yer alıyor.
 
2022-2023 eğitim öğretim yılı öğrenci programları arasında dikkat çeken bir diğer atölye olan masal atölyesi ile çocuklar farklı diyarlara açılacak. Denizcilik kültürünün ve masalların birleştiği atölyede hayal kurmanın sınırsızlığı yeniden keşfedilecek. Sömestr döneminde müzede gerçekleştirilecek olan atölyeye yoğun ilgi bekleniyor. Ücretsiz etkinliklerin de yer aldığı atölyelerin her birine ön kayıt yaptırmak gerekiyor. 
 
Tüm etkinlik duyuruları ve ayrıntılar için Bodrum Deniz Müzesi sosyal medya hesapları ve web sitesi takip edilebiliyor. Ayrıca müze ile ortak projeler gerçekleştirmek isteyen okul ve gruplar 0 530 232 14 83 numaralı telefondan müze ile iletişime geçebiliyor.
 
Bodrum Deniz Müzesi Hakkında:
Bodrum Belediyesine bağlı özel müze olarak faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesinin önemli katkılarıyla 15 Ekim 2011 tarihinde ziyarete açılmış; Cevat Şakir Kabaağaçlı Özel Koleksiyonu, Geleneksel Tekne Modelleri Koleksiyonu ve 6.000’e yakın kabuğun yer aldığı Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonları ile Bodrum denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden belgeleri, objeleri ve değerleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları yaparak deniz ve denizcilik kültürüne sahip çıkmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.
 
Müze, Bodrum ile özdeşleşmiş entelektüel yaşam ustası Halikarnas Balıkçısının albümünden seçilmiş özel fotoğraflarıyla yaşamından kareler, tarihi belgeler, kendi kaleminden yazdığı yazıları, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları ile kızı İsmet Kabaağaçlı ve Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlunun Prof. Dr. Şadan Gökovalı’nın bağışları ile zengin bir arşive sahip. 
 
Bodrumlu sanatkâr/usta Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan 48 adet geleneksel tekne modelleri müzede süngercilik, balıkçılık ve nakliyecilik koleksiyonları olarak sergilenmekte. Portal üzerinden arşivini ve koleksiyonlarını araştırmacılara ve meraklılara sunmak için faaliyetlerine ve çalışmalarına devam etmekte olup eğitim programları, çocuk atölyeleri, etkinlikler, programlar, birçok proje sahipliği ve proje ortaklığını yürütmektedir. BDM Yayınları Yayınevi olarak da çalışmalarına devam etmekte ve yayınlarını okuyucuyla buluşturmaktadır. 
 

Yorum